Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Διεθνής Εβδομάδα Κωφών: Το μήνυμα του προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωφών στα Ηνωμένα Έθνη

Η Διεθνής Εβδομάδα Κωφών (International Week of Deaf People - IWDP) είναι μία πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωφών (World Federation of the Deaf – WFD), μίας διεθνούς ΜΚΟ με μέλη από 130 χώρες. Η Διεθνής Εβδομάδα Κωφών καθιερώθηκε το 1958 και πραγματοποιείται στις κοινότητες των κωφών ανά την υφήλιο την τελευταία πλήρη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Μέσα από εθνικές, περιφερειακές και τοπικές εκδηλώσεις, συνέδρια, εκδηλώσεις μνήμης και συγκεντρώσεις σε επίπεδο κοινότητας προωθείται και εορτάζεται η ύπαρξη των κωφών ατόμων ως πολιτισμικών και γλωσσικών μειονοτήτων στις χώρες τους, καθώς και η πλήρης ένταξή τους στις κοινωνίες τους.

Με διαφορετική κάθε χρόνο θεματολογία, η Διεθνής Εβδομάδα Κωφών για το 2021 επικεντρώνεται στην «Ανάδειξη των Ακμαζουσών Κοινοτήτων Κωφών» (“Celebrating Thriving Deaf Communities”), τιμώντας τους δύο αιώνες κατά τους οποίους τα κωφά άτομα συγκροτούν κοινότητες νοηματικών γλωσσών σε όλον τον κόσμο. Οι Κοινότητες των Κωφών είναι πλούσιες, μοναδικών πολιτισμικών εκφράσεων σε νοηματικές γλώσσες και η αναγνώρισή τους πρέπει αν περιλαμβάνει την προώθηση αυτής της πολιτισμικής ταυτότητας, όπως επισημάνθηκε στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (CRPD).

To 2017, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε το Ψήφισμα 72/161, με το οποίο αναγνωρίστηκε η 23η Σεπτεμβρίου ως η Διεθνής Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών (International Day of Sign Languages- IDSL), ως μέρος της Διεθνούς Εβδομάδας Κωφών. Η επιλογή της ημερομηνίας έγινε σε αντιστοιχία με την ίδρυση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωφών στη Ρώμη, Ιταλία, στις 23 Σεπτεμβρίου 1951, έπειτα από περισσότερο από έναν αιώνα της οργάνωσης των κωφών ατόμων σε διεθνές επίπεδο για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Το θέμα τής φετινής Διεθνούς Ημέρας Νοηματικών Γλωσσών είναι «Νοηματίζουμε για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» (“We Sign for Human Rights”, με σκοπό να αναδειχθεί το γεγονός ότι ο καθένας μας – κωφοί και ακούοντες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο- μπορούν να συνεργαστούν για την προώθηση και αναγνώριση του δικαιώματός μας να χρησιμοποιούμε νοηματικές γλώσσες σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας.

Η συλλογιστική για τη Διεθνή Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών είναι να πληροφορήσει για την ύπαρξη των νοηματικών γλωσσών και να ενδυναμώσει παγκοσμίως την αναγνώρισή τους ως ολοκληρωμένων γλωσσών. Με περισσότερες από 200 διαφορετικές νοηματικές γλώσσες στον κόσμο, αποτελούν τις φυσικές γλώσσες περισσότερων από 70 εκατομμυρίων κωφών ατόμων στην υφήλιο και πρέπει να αναγνωριστούν με αυτόν τον τρόπο.

Ιστορικά, τα κωφά άτομα σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν έρθει αντιμέτωπα- κι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν- με διακρίσεις αναφορικά με την χρήση των εθνικών τους νοηματικών γλωσσών. Η διάκριση αυτή περικλείει την άρνηση παροχής ποιοτικής και συμπεριληπτικής εκπαίδευσης στην εθνική νοηματική και εθνική τους γλώσσα, καθώς και την έλλειψη πρόσβασης στην πληροφόρηση και την επικοινωνία στην καθημερινή τους ζωή. Η πανδημία COVID19 επεσήμανε τη δυσκολία των κωφών ατόμων στην πρόσβαση στην πληροφόρηση, που αφορούσε την εξέλιξή της και ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου, στην εθνική τους νοηματική γλώσσα, καθιστώντας τους κωφούς πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Όλο αυτό προέρχεται από την έλλειψη επίσημης αναγνώρισης των εθνικών νοηματικών γλωσσών ως γλώσσες.

Μέχρι σήμερα, μόνο 61 -σε σύνολο 193- χώρες-μέλη των Ηνωμένων Εθνών έχουν προχωρήσει στη νομική αναγνώριση των νοηματικών γλωσσών. Το 66% δεν το έχει κάνει, παρά το γεγονός ότι αποτελεί νομική υποχρέωσή τους από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, την οποία έχουν επικυρώσει 182 χώρες-μέλη των Ηνωμένων Εθνών. «Η νομική αναγνώριση των νοηματικών γλωσσών είναι ένα σημαντικό και απαραίτητο πρώτο βήμα για την πλήρη ισότητα των κωφών ατόμων στις εθνικές τους κοινωνίες», δηλώνει ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωφών. «Περαιτέρω προώθηση αυτού του δικαιώματος από τα Ηνωμένα Έθνη και τα όργανά του θα επισπεύσει την αναγνώριση από τις εθνικές κυβερνήσεις.» «Κάθε άνθρωπος χρειάζεται μία γλώσσα’ είπε ο Dr. Murray. Οι κοινότητες των κωφών ηγούνται των διεκδικήσεων στην αναγνώριση των εθνικών τους νοηματικών γλωσσών ως ισότιμων με τις άλλες εθνικές γλώσσες. Η συμπερίληψη των κωφών ατόμων και των κοινοτήτων τους στο ευρύτερο κοινωνικό τους σύνολο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συμπερίληψη των εθνικών νοηματικών γλωσσών στο γλωσσικό εύρος των χωρών τους. Ο Dr. Murray καταλήγει «Ας αξιοποιήσουμε τις φετινές Διεθνείς Εβδομάδα Κωφών και Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών για να επαναφέρουμε τις εθνικές μας νοηματικές γλώσσες στο επίκεντρο των κοινοτήτων μας».


Απόδοση του δημοσιεύματος  Celebrating thriving deaf communities to sign for Human Rights

Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
Ανεξάρτητη Ερευνήτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου