Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

10 συμβουλές για επιτυχημένες γιορτές με τα παιδιά με αυτισμό: γενέθλια, θρησκευτικές γιορτές, οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Οι γιορτές είναι πηγή άγχους για πολλές οικογένειες (και για τα παιδιά και για τους γονείς). Αν έχετε παιδί με ειδικές ανάγκες αυτές οι γιορτές γίνονται τρομαχτικά γεγονότα που οι περισσότεροι γονείς θα ήθελαν να διαγράψουν από το ημερολόγιό τους ή να μάθουν να τις γιορτάζουν διαφορετικά. Οι περισσότερες οικογένειες θέλουν να διατηρούν δεσμούς με τους συγγενείς και τους φίλους τους, κάτι που γίνεται κυρίως με συγκεντρώσεις στις διακοπές ή σε οικογενειακές γιορτές. Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού έτσι ώστε να είναι σε θέση να απολαμβάνουν αυτές τις οικογενειακές συγκεντρώσεις και τα πάρτυ; Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας με αυτισμό να αναπτύξει τις κοινωνικές δεξιότητες που είναι αναγκαίες για να αλληλεπιδρά με άλλους στα πλαίσια τέτοιων κοινωνικών εκδηλώσεων;

1) Απλότητα : Κάντε όσο το δυνατόν λιγότερες αλλαγές. Περιορίστε τις αλλαγές στη διακόσμηση, τον αριθμό των καλεσμένων και τις μετακινήσεις/ταξίδια. 

2) Πρωτότυπα θέματα: Διαλέξτε ιδέες για το πάρτι που ταιριάζουν στο παιδί σας – πχ μια νύχτα στο μουσείο, βραδιά για ταινία στο σπίτι. Αν είναι να βγείτε έξω, προτιμήστε ένα περιβάλλον που δεν θα υπάρχει μεγάλη φασαρία και δεν θα γίνεται πανικός. 

3) Μετράτε τις μέρες μέχρι τη γιορτή (αντίστροφη μέτρηση κάθε μέρα) με τη βοήθεια κάποιου οπτικού βοηθήματος. 

4) Αναμνήσεις με φωτογραφίες: Βγάζετε επιπλέον φωτογραφίες σε αυτές τις συγκεντρώσεις- γιορτές με στόχο να τις χρησιμοποιήσετε την επόμενη χρονιά προκειμένου να θυμίσετε στο παιδί πόσο ωραία περάσατε και να το προετοιμάσετε για αλλαγές. Οι φωτογραφίες μπορεί να δείχνουν πώς αλλάζει η διακόσμηση του σπιτιού ή πώς τοποθετούνται διαφορετικά τα έπιπλα στο χώρο για να μπει το χριστουγεννιάτικο δέντρο. 

5) Λεπτομερές πρόγραμμα: δημιουργήστε ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα, ειδικό για τις διακοπές πχ των Χριστουγέννων. Σε ένα απλό ημερολόγιο χρησιμοποιήστε εικόνες και απλές λέξεις για να δείξετε τι θα γίνει. Σημειώστε πότε στολίζετε και ξεστολίζετε το δέντρο, πότε έχετε έξοδο ή πάρτι ή σχολική γιορτή, πότε θα πάτε στην εκκλησία, πότε θα έρθουν συγγενείς κτλ

6) Προετοιμάστε το παιδί με μια κοινωνική ιστορία σχετικά με το γεγονός. Μπορείτε επίσης να κάνετε και παιχνίδια ρόλων για να βοηθήσετε το παιδί σας να καταλάβει τι πρόκειται να βιώσει κατά τη διάρκεια της γιορτής και πώς πρέπει να συμπεριφερθεί. 

7) Διδάξτε στο παιδί σας να παίρνει και να δίνει δώρα. 

8) Επιλογή δώρων: Εξηγήστε στους συγγενείς και τους φίλους ποια δώρα θα ευχαριστούσαν το παιδί σας. 

9) Ξετύλιγμα των δώρων: Ζητήστε από τους συγγενείς σας τα δώρα να είναι εύκολο να ανοιχτούν. Τα άπειρα χαρτιά περιτυλίγματος με την κολλητική ταινία ή τα κορδονάκια μπορεί να εκνευρίσουν ένα παιδί με αυτισμό στην προσπάθειά του να τα ανοίξει. Για να το βοηθήσετε ακόμα περισσότερο, κάντε εξάσκηση μαζί του στο άνοιγμα των δώρων. 

10) Να είστε παρατηρητικοί και να έχετε πλάνο έκτακτης ανάγκης: Παρατηρείτε το παιδί σας προσεκτικά για ενδείξεις ότι έχει κουραστεί ή αγχωθεί και χρειάζεται ένα διάλειμμα. Να ξέρετε πάντα από πριν ποιος χώρος /δωμάτιο είναι ήσυχο προκειμένου να πάτε λίγο με το παιδί σας για να χαλαρώσει και να ανακτήσει τις δυνάμεις του. 

Εξηγήστε σε συγγενείς και φίλους τις ανάγκες του παιδιού σας έτσι ώστε να είναι υποστηρικτικοί και όχι επικριτικοί. 


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου