Παιδιά ηλικίας ακόμη και εννέα ετών θα μπορούν να τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης βάσει νομοσχεδίου που υποστηρίζει ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε και το οποίο έχει προκαλέσει την ανησυχία της Unicef και των οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των ανηλίκων.
Οι σύμμαχοι του Ντουτέρτε στη Βουλή των Αντιπροσώπων θέλουν να υιοθετηθεί το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο προβλέπει την επαναφορά της θανατικής ποινής και τη μείωση της ηλικίας ποινικής ευθύνης από τα 15 στα 9 έτη, ως τον Δεκέμβριο.
Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Ντουτέρτε είχε δεσμευθεί να καταπολεμήσει το εμπόριο ναρκωτικών και να διορθώσει τα κενά του νομικού συστήματος που επιτρέπουν στους εμπόρους χρησιμοποιούν ανήλικους για να μεταφέρουν ναρκωτικά.
«Ενήλικοι εγκληματίες χρησιμοποιούν επίτηδες νεαρούς μικρότερους των 15 ετών για να διαπράξουν εγκλήματα, όπως η διακίνηση ναρκωτικών», δήλωσε ο Πανταλέον Άλβαρες, ένας από τους συντάκτες του νομοσχεδίου.
Ο Ντουτέρτε πρότεινε να μειωθεί η ηλικία ποινικής ευθύνης στα 12 χρόνια, όμως οι σύμμαχοί του πήγαν πιο μακριά.
«Η φυλακή δεν είναι μέρος για τα παιδιά. Είναι ανησυχητικό να στέλνει κανείς τα παιδιά στα σωφρονιστικά ιδρύματα», ανακοίνωσε η Unicef. «Θα πρόκειται για ένα βήμα πίσω από την πλευρά της κυβέρνησης των Φιλιππίνων», πρόσθεσε.
Οργανώσεις ξεκίνησαν μια εκστρατεία με hashtag #ChildrenNotCriminals (τα παιδιά δεν είναι εγκληματίες) για να ζητήσουν από τους βουλευτές των Φιλιππίνων να μην υποστηρίξουν το νομοσχέδιο.
«Είναι άδικο να κατηγορούνται τα παιδιά. Θα τα κάνουμε σκληρούς εγκληματίες», δήλωσε ο Ερνέστο Αλμοσέρα του Plan International Philippines.
Οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των παιδιών ζήτησαν από τον Ντουτέρτε να αντιμετωπίσει τις αιτίες που σπρώχνουν τα παιδιά στην εγκληματικότητα, όπως είναι η φτώχεια, η απουσία των γονιών τους και η έλλειψη εκπαίδευσης.
Οι ενέργειες του Ντουτέρτε για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί από την αστυνομία αφότου έγινε πρόεδρος τον Ιούνιο, ενώ 2.800 ακόμη έχουν χάσει τη ζωή τους υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.
Πηγή: Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου