Ελάτε κι εσείς μαζί μας σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στους μυστηριώδεις δρόμους της επιστήμης των Μαθηματικών, το οποίο διοργανώνει η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου και ώρα 15:00. Η ομιλία θα επαναληφθεί την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στις 15:00.
Ο μαθηματικός και υποψήφιος διδάκτορας του ΕΜΠ κ. Στέφανος Ξεφτέρης με απλά και κατανοητά λόγια αναλαμβάνει να δώσει μια απάντηση στο ερώτημα που πάντα «βασάνιζε» τα παιδιά στα σχολεία: «Μα πού θα μου χρησιμεύσουν τα μαθηματικά;».
Το ταξίδι του ανθρώπου στην ιστορία είναι γεμάτο από γρίφους και μυστήρια - άλλα λυμένα, άλλα ακόμα άλυτα. Η έμφυτη ανθρώπινη περιέργεια να κατανοήσουμε, να εξηγήσουμε και πολλές φορές να υπερνικήσουμε τα «εμπόδια» που μας έθετε η φύση, μας οδήγησαν στο να αναζητήσουμε εργαλεία για να το πετύχουμε. Το σημαντικότερο εργαλείο στην προσπάθειά μας αυτή, είναι τα Μαθηματικά. Από την απλή παρατήρηση γεγονότων στη φύση, στην προσπάθεια ανάλυσης και εξήγησής τους, από την καταγραφή και την περιγραφή, μέχρι την εύρεση μεθόδων αντιμετώπισης μελλοντικών προβλημάτων, τα Μαθηματικά αποτελούν ένα από τα κύρια όπλα στην επιστημονική μας φαρέτρα, παρέχοντας στις υπόλοιπες θετικές επιστήμες (Φυσική, Χημεία κ.λπ.) το κατάλληλο υπόβαθρο.
Ξεκινώντας από το βασικό ερώτημα: «Τί θα είχε συμβεί αν δεν υπήρχαν Μαθηματικά;», ο ομιλητής θα επιχειρήσει να αποσαφηνίσει το ερώτημα «αν η φύση ξέρει γεωμετρία ή αν ο άνθρωπος μέσω της Γεωμετρίας και των Μαθηματικών μπόρεσε να φτιάξει επαρκή μοντέλα του φυσικού κόσμου γύρω του». Οι ακολουθίες Fibonacci και τα fractals θα οδηγήσουν μικρούς και μεγάλους ακροατές σε εντυπωσιακές διαδρομές: από το σχήμα του κυκλοφορικού μας συστήματος στα υπερσυμπλέγματα γαλαξιών και από τις σπείρες ενός κοχυλιού στις κερήθρες ενός μελισσιού.
Μικροί και μεγάλοι θα ανακαλύψουν πώς φτιάχνονται τα κρυπτογραφημένα μηνύματα μόνο με τη χρήση πρόσθεσης και αφαίρεσης (ξεκινώντας από τον τρόπο που είχε βρει ο Καίσαρας για να παραπλανεί τους εχθρούς του) – αλλά και πώς είναι δυνατόν να βγει κάποιος έξω από έναν δαιδαλώδη λαβύρινθο.
Τέλος, οι επισκέπτες θα ταξιδέψουν στους ηλεκτρονικούς δρόμους της σύγχρονης τεχνολογίας: θα μάθουν πώς σκέφτονται οι υπολογιστές - που αν και πανέξυπνοι, ξέρουν δύο μόνο αριθμούς. Θα μάθουν επίσης και το πώς πραγματικά δείχνουν οι φωτογραφίες μέσα σε έναν υπολογιστή και πόσο καλά μαθηματικά «ξέρει» ένα κινητό τηλέφωνο.
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θα αναπτυχθούν στα πλαίσια της ομιλίας «Πού μας χρησιμεύουν τα Μαθηματικά;»
Ακολουθήστε μας και ανακαλύψτε μαζί μας τις (συχνά απρόσμενες) απαντήσεις.
Παράλληλα, κάθε Σάββατο και Κυριακή (και ως τις 18 Δεκεμβρίου 2011) συνεχίζεται στη Διαδραστική Έκθεση το αφιέρωμα στα:
Πειράματα: «Μύθοι... κι επιστημονική πραγματικότητα» - Ώρα: 13:30 – 14:10
(προτείνεται για παιδιά άνω των 10 ετών και ενήλικες)
Αυτό το Νοέμβριο, η ομάδα των πειραμάτων της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας βάζει στο μικροσκόπιο αμφιλεγόμενα θέματα από την καθημερινή ζωή και όχι μόνο. Ελάτε να καταρρίψουμε τους μύθους που συναντάμε καθημερινά!
Γιατί δεν παθαίνουν ηλεκτροπληξία τα πουλιά που κάθονται στα ηλεκτροφόρα καλώδια;
Κολυμπάμε πιο εύκολα στη θάλασσα απ’ ό,τι στην πισίνα;
Τι θα γίνει πραγματικά όταν θα λιώσουν οι πάγοι των πόλων;
Μπορούμε να βράσουμε νερό παγώνοντάς το;
Πιστεύετε όλα όσα βλέπετε στην τηλεόραση; Πώς πραγματικά ανιχνεύεται το αίμα στις αστυνομικές σειρές;
Πόσο αποτελεσματικοί είναι οι υπερήρωες; Είναι όλα τα κατορθώματά τους εφικτά, ακόμη και χρησιμοποιώντας τις υπερδυνάμεις τους;
«Τα Μαθηματικά του Αρχαίου Κόσμου» - Ώρα 16:30 – 17:30
(προτείνεται για παιδιά άνω των 10 ετών και ενήλικες)
Είστε λάτρεις των μαθηματικών αινιγμάτων; Σας αρέσουν τα μαθηματικά παράδοξα και θέλετε να αναμετρηθείτε με γίγαντες της ιστορίας των μαθηματικών για τη λύση τους; Στη δραστηριότητα αυτή γρίφοι και αινίγματα του αρχαίου μαθηματικού κόσμου προκαλούν το μυαλό και τη φαντασία σας! Μέσα από ιστορίες και ανέκδοτα ταξιδεύουμε μαζί σε μια εποχή μυστηρίου όπου θα μάθετε να υπολογίζετε σαν τους αρχαίους Βαβυλώνιους, να μετράτε τις διαστάσεις των τριγώνων σαν τους αρχαίους μάγους-μαθηματικούς της Πυθαγόρειας Σχολής και φυσικά θα ακούσετε για τις ζωές τριών διάσημων αρχαίων Ελλήνων μαθηματικών, του Πυθαγόρα, του Ευκλείδη και του Αρχιμήδη.
Σημείωση: Για τις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση, μπορείτε να τις παρακολουθήσετε με το εισιτήριο της Διαδραστικής Έκθεσης. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Πηγή: Ίδρυμα Ευγενίδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου