Δέκα ιδέες για να κάνουμε την παιδεία και την εκπαίδευση καλύτερη βρίσκονται αναρτημένες αναρτημένες στην ιστοσελίδα του http://challenge.tedxathens.com/και περιμένουν από το κοινό να της αξιολογήσει διά της ψήφου του ως τις 25 Νοεμβρίου.
Οι τρείς πρώτοι στην κατάταξη, η οποία θα προκύψει από βαθμολογία που θα διαμορφωθεί κατά 50% από τις ψήφους τουΔιαδίκτυου και 50% από επιτροπή ειδικών, θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στις 3 Δεκέμβρη στο TEDxAthens Conference που θα γίνει στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στην Αθήνα, παρουσία προσωπικοτήτων από τον κόσμο των επιστημών, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις επιχειρήσεις. Το κοινό του TEDxAthens Conference θα κληθεί να ψηφίσει μια από τις τρεις προτάσεις. Η πρόταση που θα πλειοψηφήσει θα ανακηρυχτεί νικήτρια και θα λάβει το βραβείο του TEDxAthens Challenge. Υποστηρικτής της όλης προσπάθειας είναι το Ιδρυμα Λαμπράκη που θα στηρίξει με κάθε τρόπο τον νικητή, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει την ιδέα του.
Ολα ξεκίνησαν πριν από λίγους μήνες όταν οι άνθρωποι του TEDxAthens, μιας από τις πρώτες ομάδες που οργανώθηκαν στα πρότυπα και με τις προδιαγραφές του αμερικάνικου συνεδρίου Ted αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διοργάνωση του TEDxAthens Challenge. «Επιλέξαμε το θέμα του φετινού διαγωνισμού να είναι η παιδεία και η μάθηση. Ένας τομέας που ειδικά αυτή την εποχή χρειάζεται υποστήριξη. Κάθε ιδέα που σχετίζεται με αυτό μπορούσε να συμμετάσχει. Βάλαμε μόνο δύο προϋποθέσεις. Η μια ήταν αυτή η ιδέα να μην έχει εμπορικό χαρακτήρα» λέει ο Θεμιστοκλής Γκιών, επιχειρηματίας και ένας από τους 36 ανθρώπους που ασχολούνται ενεργά με τις δραστηριότητες του TEDxAthens. «Η άλλη, ήταν οι όποιες προτάσεις κατατεθούν να μην έχουν απλά το χαρακτήρα μιας ιδέας, αλλά να έχουν προχωρήσει έστω και στοιχειωδώς, σε κάποια μορφή πρακτικής υλοποίησης». Εξού και το TedxAthens Challenge παράφρασε το σλόγκαν του «μητρικού» ΤED που είναι «Ιδέες που αξίζει να διαδοθούν», σε «πράξεις που αξίζει να διαδοθούν.
«Αν φτάναμε τις 40 συμμετοχές θα ήμασταν ευχαριστημένοι» λέει η κυρία Ελένη Σαλούτση, ένα άλλο μέλος της ομάδας του TEDxAthens, «τελικά προέκυψαν…153, από τις οποίες μάλιστα οι περισσότερες πολύ καλές. Υπήρχαν και αρκετές καλές ιδέες που όμως δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές που είχαμε θέσει. Εμένα προσωπικά μου άρεσαν οι περισσότερες ιδέες, όμως δυστυχώς έπρεπε να καταλήξουμε σε έναν συγκεκριμένο αριθμό».
Το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετοχών προτείνουν λύσεις σε ζητήματα που σχετίζονται με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την ειδική εκπαίδευση και άλλα παρεμφερή ζητήματα. «Ένα θέμα που μας απασχόλησε πολύ ήταν το ζήτημα της αξιολόγησης των προτάσεων. Αν επέλεγε αποκλειστικά η επιτροπή, θα μπορούσε να θεωρηθεί διαβλητό και ελιτίστικο. Αν μετρούσαμε μόνο τις ψήφους του κοινού θα υπήρχε ο κίνδυνος να κερδίσει απλά ο πιο δημοφιλής, ανεξάρτητα από την πρόταση του» λέει ο κύριος Γκιών. «Έτσι καταλήξαμε στο να συνδυάσουμε τις δύο μεθόδους. Αλλά ούτως ή άλλως το ποιος θα είναι ο νικητής, μικρή σημασία έχει. Το ζήτημα είναι να διαμορφωθεί ένα δίκτυο από ανθρώπους που έχουν ιδέες και ενδιαφέρονται να προσφέρουν και άλλους που ενδιαφέρονται να τους υποστηρίξουν».
Τι είναι το TED
Το TED είναι ένα συνέδριο σε ετήσια βάση που διεξάγεται από το 1990 κάθε χρόνο στο Μοντερέι της Καλιφόρνιας, με σκοπό την ανάδειξη καινοτόμων ιδεών σε τομείς όπως είναι οι νέες τεχνολογίες. Διοργανωτής του είναι το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Sapling. Οι ομιλητές έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν μέσα σε 18 λεπτά την ιδέα και τις επιδιώξεις τους. Ανάμεσα στους ομιλητές προηγούμενων συνεδρίων περιλαμβάνονται ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς.
Aπό το 2008 το TED προχώρησε στην δημιουργία του προγράμματος TEDx που επιτρέπει σε επιχειρήσεις, σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλους φορείς να προχωρήσουν στη διοργάνωση των δικών τους συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων χρησιμοποιώντας το σήμα του ΤED, τηρώντας κάποιες προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή συνέδρια TEDx διοργανώνονται σε πάνω από 60 χώρες του πλανήτη.
Πηγή: alfavita
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου