Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Ομιλία του Αθανάσιου Ηλία στην εκδήλωση "Ενημέρωση και Εκπαίδευση Προσβάσιμη σε όλους: Το παράδειγμα των ακουστικών βιβλίων"

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας,
Αφού εκφράσω και εγώ με την σειρά μου τις ευχαριστίες μου στο Ευγενίδειο Ίδρυμα για την φιλοξενία, την Π.Ο.Ε.Σ.Υ και την κ. Νατάσα Μποζίνη για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, θα ήθελα αρχικά να κάνω δύο βασικές παρατηρήσεις, σχετικά με τα προηγούμενα:

Όσον αφορά την νομοθεσία, θα ήθελα να συμπληρώσω ότι έχουμε αποδείξει την ικανότητα μας σαν λαός, είμαστε πρωταθλητές θα έλεγα στο να ψηφίζουμε νόμους που ποτέ τελικά δεν τηρούμε!

Η δεύτερη παρατήρηση μου, είναι ότι ενώ διαθέτουμε αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό στα ελληνικά ανώτατα ιδρύματα εκπαίδευσης, στα οποία γίνονται αξιόλογες και καινοτόμες έρευνες, αποτυγχάνουμε συστηματικά στο να παρέχουμε στην κοινωνία τα οφέλη αυτής της έρευνας.

Για παράδειγμα, όπως ανέφερε και προηγουμένως ο κύριος καθηγητής, το δεκαετές ερευνητικό πρόγραμμα που μας παρουσίασε, τελείωσε αλλά δε βρίσκεται σε «εμπορική διαχείριση» όπως χαρακτηριστικά μας είπε.
Εγώ θα έλεγα ότι δε βρίσκεται σε «κοινωνική διαχείριση» αφού δεν υπάρχει μια υπηρεσία προς τους πολίτες που να πηγάζει από αυτό.

Σήμερα βρίσκομαι εδώ, εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Τεχνολογικής Ανάπτυξης Τυφλών (Σ.Τ.Α.Τ.). Στον Σ.Τ.Α.Τ τα τελευταία 12 χρόνια δημιουργούμε ή συμβάλουμε στην δημιουργία τεχνολογικών λύσεων με στόχο την αντιμετώπιση όσο το δυνατό περισσότερων καθημερινών δυσκολιών που πηγάζουν από την ζωή υπό συνθήκες αναπηρίας.

Ένας εκ των τομέων δράσεων είναι και η δημιουργία επιτυχημένης τηλεανάγνωσης του διαδικτύου, που έδωσε την ευκαιρία ενημέρωσης, σε πολίτες που μέχρι τότε δεν είχαν πρόσβαση σε γραπτές πληροφορίες. Στις αρχές του 2005 με την χορηγία της Vodafone και την τεχνολογική υποστήριξη της e-rhetor, παρουσιάσαμε το www.blind.gr που αποτελεί το πρώτο φόρουμ σωματείων τυφλών, όπως για παράδειγμα η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, ο Φάρος Τυφλών και άλλα.

Στο blind.gr οι ανακοινώσεις των συλλόγων, εκτός από το ότι είναι διαθέσιμες σε προσβάσιμη μορφή στο διαδίκτυο, βρίσκονται παράλληλα σε πραγματικό χρόνο στον τηλεφωνικό αριθμό 210 5226600 με απόλυτα αυτοματοποιημένη διαδικασία, χωρίς την παρέμβαση υπαλλήλου, δηλαδή, ένα ρομπότ που του τηλεφωνούμε και μας διαβάζει την ιστοσελίδα blind.gr

Η τεχνολογία αυτή μετά από 2 χρόνια αποτελεί και βασικό εργαλείο ενημέρωσης της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, αφού η ιστοσελίδα αυτής www.eoty.gr διαθέτει και φωνητική πύλη που κατασκεύασε ο Σ.Τ.Α.Τ., στον τηλεφωνικό αριθμό 210 5249000

Βρίσκομαι σήμερα εδώ ,για να σας παρουσιάσω ένα νέο τεχνολογικό επίτευγμα παγκόσμιας πρωτοτυπίας, «τηλεανάγνωση ιστοσελίδων».

Πριν παρουσιάσω τον τρόπο να διαβάσουμε από το τηλέφωνο οποιαδήποτε ιστοσελίδα, θα ήθελα να ευχαριστήσω την εταιρία e-rhetor και ιδιαίτερα τον κύριο Γεράσιμο Ξύδα, τον επικεφαλής αυτής, που δημιούργησαν αυτήν την τεχνολογία και με την συνεργασία του Σ.Τ.Α.Τ., είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια καινοτομία και να δημιουργήσουμε με την εν λόγο πλατφόρμα, μια ολοκληρωμένη υπηρεσία προς το κοινωνικό σύνολο.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι τα 3 χρόνια έρευνας και ο ένας χρόνος δοκιμαστικής λειτουργίας της εν λόγω τεχνολογίας, δε χρηματοδοτούνται και δεν επιχορηγούνται από πουθενά!
Αυτός είναι και ένας εκ των λόγων που ευχαρίστησα τον κύριο Ξύδα, γιατί στην χώρα μας, όποιος καταθέτει ψυχή, δεν κάνει ανάληψη χρημάτων!

Σήμερα θα ακούσουμε πώς καλώντας έναν τηλεφωνικό αριθμό, ζητάμε την ιστοσελίδα που επιθυμούμε π.χ. «ελευθεροτυπία» και ακούγοντας τους τίτλους των άρθρων, λέγοντας «περισσότερα» η τηλεανάγνωση μας διαβάζει ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης που επιλέξαμε.

(ακολουθεί ηχητικό παράδειγμα)

Όπως ακούσατε, με μια απλή κλήση σε ένα αστικό αριθμό, χωρίς να χρειάζεται να πληκτρολογούμε αριθμούς, αφού δίνουμε τις εντολές μιλώντας, ακούσαμε δηλαδή διαβάσαμε το άρθρο για την κατάσταση στην Λιβύη.

Με αυτήν την τεχνολογία, σε λίγες εβδομάδες, ο Σ.Τ.Α.Τ. θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη υπηρεσία, που θα παρέχει δωρεάν τηλεανάγνωση στους αναγνώστες, χωρίς να απαιτείται εξοπλισμός, γνώσεις χειρισμού και σύνδεση internet.

Εκτός από τυφλούς και πολίτες με πρόβλημα όρασης, βαριά κινητικά ανάπηρους και δυσλεκτικούς, η τηλεανάγνωση προσφέρει μοναδική λύση σε τεχνολογικά αναλφάβητους, υπερήλικες, αλλοδαπούς και όσους δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Φανταστείτε όταν οδηγείτε, μπορείτε με τη χρήση blue tooth να διαβάζετε εφημερίδα!

Κατά την λειτουργία της υπηρεσίας, θα έρθουμε σε επαφή με τους κατόχους ιστοσελίδων, προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες τηλεανάγνωσης της ιστοσελίδας τους.

Κλείνοντας και επιχειρώντας να κάνω έναν επίλογο που θα μας συνδέει με την καλλιτεχνική συνέχεια της βραδιάς, θα πω, ότι όπως η ανάγκη ενός καλλιτέχνη να δημιουργήσει, οδηγεί στο να συνεπαίρνει με το έργο του πολλούς, έτσι και η ανάγκη λίγων, εν προκειμένου των τυφλών, μπορεί να δημιουργήσει μια καθημερινή διευκόλυνση για όλους!

Όσο και αν αυτό ακούγεται ουτοπικό σε μια χώρα που οι λίγοι ζουν από την προσφορά των πολλών!

Καλό σας βράδυ και ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Πηγή: Όμηρος Αβραμίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου