Η εταιρία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το 80% των παιχνιδιών που παράγει θα είναι προσβάσιμα μέχρι το τέλος του έτους, με την προσδοκία ότι το 2025 το ποσοστό αυτό θα είναι στο 90%.
Για το Uno, αυτό σημαίνει ότι οι κάρτες θα έχουν κωδικοποιημένη την πληροφορία για το χρώμα της κάρτας σε ένα σύμβολο: τετράγωνο για το μπλε, κύκλος για το κόκκινο, ρόμβος για το κίτρινο και τρίγωνο για το πράσινο. Αντίστοιχα, το Blokus, ένα επιτραπέζιο στρατηγικής θα προσθέσει σχέδια, ώστε να διαφοροποιούνται τα χρωματιστά κομμάτια. Ανάμεσα στα παιχνίδια που έχει αποφασίσει η Mattel να ανανεώσει και να τα κάνει πιο προσβάσιμα μέχρι το τέλος της χρονιάς είναι τα Dos, Phase 10, Skip-Bo και Ker Plunk.
Η προσβασιμότητα στα (αναλογικά) παιχνίδια ακολουθεί τα βιντεοπαιχνίδια, τα οποία, σύμφωνα με τη νομοθεσία, πρέπει να είναι σχεδιασμένα προσβάσιμα. Το 2019 η επικαιροποίηση του νόμου 21st Century Communications and Video Accessibility Act καθιστά υποχρεωτικό τα βιντεοπαιχνίδια να έχουν την επιλογή για φωνητική αφήγηση ή ηλεκτρονικά γραπτά μηνύματα για κωφούς/ ές ή βαρήκοους/ες παίκτες και παίκτριες. Ωστόσο το World Institute on Disability επισημαίνει ότι τα βιντεοπαιχνίδια έχουν ακόμα πολλή δουλειά για να γίνουν πλήρως προσβάσιμα.
«Στη Mattel, είμαστε περήφανοι που το χαρτοφυλάκιο παιχνιδιών μας συνεχίζει να φέρνει τους ανθρώπους κοντά —που ξεπερνούν τις γλώσσες και τους πολιτισμούς— και αυτή η πρωτοβουλία για την προσφορά περισσότερων παιχνιδιών με δυνατότητα πρόσβασης ατόμων με αχρωματοψία είναι μία ακόμα απόδειξης στην προσπάθειά μας για συμπερίληψη», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Mattel και παγκόσμιος επικεφαλής της παιχνίδια είπε ο Ray Adler.
Πρόσθεσε ότι η εταιρεία είναι περήφανη που «κάνει τα προϊόντα προσβάσιμα σε περισσότερους ανθρώπους, έτσι ώστε όλοι οι φαν να μπορούν να ενωθούν και να απολαύσουν το παγκόσμιο παιχνίδι».
Για τις προσαρμογές στα παιχνίδια, η Mattel συνεργάστηκε με την ColorADD, μια ομάδα που διεξάγει δικές της έρευνες- τόσο διαδικτυακά όσο και δια ζώσης- και αναπτύσει σχεδιαστικές λύσεις για παίκτες με αχρωματοψία. Στο παρελθόν, η Mattel είχε κυκλοφορήσει μία έκδοση Uno με Braille, ενώ η συνεργασία της με την ColorADD για μία έκδοση προσβάσιμη στα άτομα με αχρωματοψία ξεκίνησε το 2017.
Σύμφωνα με την εταιρεία, οι οδηγίες στην ανανεωμένη έκδοση θα περιλαμβάνουν επιπλέον πληροφορίες για άτομα με αχρωματοψία και τα παιχνίδια που θα είναι προσβάσιμα για αυτήν την ομάδα ατόμων θα φέρουν ένα ειδικό σήμα (ένα πολύχρωμο μάτι) στη συσκευασία τους.
Υπολογίζεται ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 300 εκατομμύρια άτομα αντιμετωπίζουν ζητήματα αχρωματοψίας, σύμφωνα με την Cleveland Clinic. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός ατόμων που μέχρι πρόσφατα ενδεχομένως να μην μπορούσαν να παίξουν Uno. Τώρα όμως, θα μπορούν να το απολαύσουν.
Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
Ανεξάρτητη Ερευνήτρια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου