Στοχευμένες είναι οι προσπάθειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την ενίσχυση του… προσβάσιμου τουρισμού στην περιοχή, καθώς στον άμεσο προγραμματισμό βρίσκεται η δημιουργία νέων υποδομών προκειμένου η περιοχή να γίνει πιο φιλόξενη για τα ΑμεΑ.
Από την άλλη πλευρά, η Πάτρα πλήττεται καθώς δεν έχουν αξιοποιηθεί τα κεντρικά σημεία της πόλης, την ώρα που «τρέχει» κονδύλι ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των δομών και των υπηρεσιών ισότιμης πρόσβασης ατόμων.
Σχεδιασμός ύψους 1.500.000€
Η Περιφερειακή Αρχή προκειμένου να ενισχύσει το προσβάσιμο τουρισμό προχωρά στην υλοποίηση των παρακάτω ενεργειών, συνολικού προϋπολογισμού 1.500.000€.
Σε πρώτη φάση:
- Συγκέντρωση και καταγραφή πληροφοριών σχετικά με τα υφιστάμενα στρατηγικά κείμενα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο που αφορούν στην προσβασιμότητα και καταγραφή ενδιαφερομένων μερών.
- Αποτύπωση υφιστάμενης κατάστασης σε σχέση με την προσβασιμότητα (α) γενικά στην ΠΔΕ και (β) ειδικά για τον κλάδο του τουρισμού.
- Προσδιορισμός του κοινού – στόχου και των αναγκών του.
- Εντοπισμός φορέων με τους οποίους μπορούν να αναπτυχθούν συνεργασίες.
Σε δεύτερη φάση:
Στοχευμένα έργα υποδομής σε εμβληματικά σημεία (παραλίες, πολιτιστικά και τουριστικά μνημεία).
Η φάση αυτή αφορά την υλοποίηση έργων που ενισχύουν την προσβασιμότητα όπως, αναφέρω ενδεικτικά, εισόδους και εξόδους με χαμηλό επίπεδο φυσικής προσπάθειας, ικανοποιητικούς χώρους, διαδρομές ελεύθερες εμποδίων, τοποθέτηση πινακίδων Μπράιγ, επιλεγμένα φωτιζόμενα σημεία στάσης προσβάσιμα σημεία με καλή θέα προς τους αρχαιολογικούς χώρους όπου θα τοποθετηθούν και κατάλληλα συστήματα πληροφόρησης, τοποθέτηση μηχανήματων Seatrac στις παραλίες, πρόσβαση από πάρκινγκ κα.
Σε τρίτη φάση:
Branding strategy και υλοποίηση προωθητικών δράσεων για την ανάδειξη της ΠΔΕ ως «Περιφέρειας Ισότητας».
Εκπαιδευτικές δράσεις προς επαγγελματίες του τουρισμού για σχεδιασμό τουριστικών πακέτων κατάλληλων για ΑμεΑ.
Δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού.
«5.000 άτομα σε ετήσια βάση»
Βελτιωτικές κινήσεις όσον αφορά στις υποδομές για την πρόσβαση των τουριστών ΑμεΑ υπογραμμίζει ότι γίνονται ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα.
«Τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πρωτοπόρησε στις υποδομές για την πρόσβαση των εμποδιζόμενων ατόμων στις παραλίες όλης της επικράτειάς της, εγκαθιστώντας περισσότερες από 10 διατάξεις ασφαλούς πρόσβασης στη θάλασσα και ωφελώντας κατ’ εκτίμηση 5.000 εμποδιζόμενα άτομα σε ετήσια βάση.
Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η προσέλκυση σημαντικού αριθμού ατόμων με αναπηρίες για τις θερινές τους διακοπές, ενισχύοντας τις τοπικές επιχειρήσεις και συμβάλλοντας στην αύξηση του περιφερειακού εισοδήματος. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως η Περιφέρεια έχει προχωρήσει στη δημιουργία συστημάτων seatrack ενώ ήδη έχουν διαμορφωθεί 19 παιδικές χαρές αγάπης για παιδιά ΑμεΑ».
Και συνεχίζει λέγοντας:
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δεδομένων της εύκολης οδικής προσβασιμότητας των παράκτιων περιοχών της και του υφιστάμενου εξοπλισμού διευκόλυνσης πρόσβασης στην παραλία και στη θάλασσα (τόσο με ευθύνη της Περιφέρειας, όσο και των Δήμων), διαθέτει ισχυρή δυναμική προσέλκυσης μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών με αναπηρία».
«Πλήττονται Πάτρα και Δυτική Ελλάδα»
Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία) Αντώνης Χαροκόπος τονίζει από την άλλη πως ο προσβάσιμος τουρισμός τόσο σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας όσο και σε επίπεδο Πάτρας πλήττεται.
Η προώθηση του προσβάσιμου τουρισμού για τα άτομα με αναπηρία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι κάτι με το οποίο θα έπρεπε να έχουμε ασχοληθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Οι Ευρωπαίοι με αναπηρία που θα μπορούσαν να είναι εν δυνάμει τουρίστες της Δυτικής Ελλάδας είναι περίπου 80 εκατ. εάν σκεφτούμε ότι σε αυτό το νούμερο προστίθενται οι συνοδοί και οι οικογένειες τους μπορούμε να αντιληφθούμε ότι έχει τέτοια δυναμική που δεν επιτρέπει να αδιαφορήσουμε για την έλλειψη προσβασιμότητας.
Ο ευρωπαίος τουρίστας θα απορρίψει προορισμό που δεν υπάρχει προσβασιμότητα και σίγουρα η Δυτική Ελλάδα και η Πάτρα με την στρατηγική της θέσης πλήττεται».
«Αξιοποίηση σε Τριών Ναυάρχων, Αγίου Νικολάου και Γεροκωστοπούλου»
«Από εκεί και πέρα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι είναι απαραίτητο να αρχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε όλα τα ευρωπαϊκά εργαλεία που υπάρχουν κοιτώντας προς αυτή την κατεύθυνση όπως επίτευξη προσβασιμότητας στις σκάλες της Τριών Ναυάρχων, Αγίου Νικολάου και Γεροκωστοπούλου.
Όσο σημαντικό είναι να ‘’χτίσουμε’’ μία προσβάσιμη στα άτομα με αναπηρία Περιφέρεια, άλλο τόσο σημαντικό είναι αυτό να γίνει γνωστό.
Όπως προ είπα πρόκειται για μία κατηγορία τουριστών που ψάχνει τα πάντα και θα ήταν αναγκαίο δημιουργούνται από τους Δήμους την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ιστοσελίδες που θα δίνουν αποκλειστικά και μόνο πληροφορίες για (ξενοδοχεία, εστιατόρια, η πρόσβαση των πόλεων, αρχαιολογικούς προορισμούς, αθλητικοί χώροι, προσβάσιμες παραλίες κ.λ.π) σε σχέση με την προσβασιμότητα και μάλιστα θα πρέπει αυτές να ενημερώνονται συνέχεια», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Χαροκόπος.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δεδομένων της εύκολης οδικής προσβασιμότητας των παράκτιων περιοχών της και του υφιστάμενου εξοπλισμού διευκόλυνσης πρόσβασης στην παραλία και στη θάλασσα (τόσο με ευθύνη της Περιφέρειας, όσο και των Δήμων), διαθέτει ισχυρή δυναμική προσέλκυσης μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών με αναπηρία.
Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστική καθολικά προσβάσιμη και «ανοιχτή» σε όλους τους κατοίκους κι επισκέπτες, ανεξάρτητα από τη φυσική τους κατάσταση.
Σωτήρη Κεφαλα
Πηγή: dete.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου