Τρίτη 15 Απριλίου 2025

Θεσσαλονίκη: Ανησυχητικά τα στοιχεία της ΑΡΣΙΣ για τα παιδιά που ζητιανεύουν στον δρόμο

Oλοένα και αυξανόμενο φαίνεται πως είναι το φαινόμενο των παιδιών που επαιτούν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων.

Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά στον Δρόμο, τα στοιχεία της κοινωνικής οργάνωσης ΑΡΣΙΣ χαρακτηρίζονται ανησυχητικά, αφού σύμφωνα με τις καταγραφές της ομάδας Anti-Trafficking Streetwork, εντοπίζονται παιδιά συχνά ασυνόδευτα – να επαιτούν σε κεντρικά σημεία πόλεων, ενίοτε υπό την επιτήρηση ενηλίκων που τα εκμεταλλεύονται.

Μάλιστα αναφέρεται ότι ιδιαίτερη βαρύτητα στην κοινωνική εργασία στον δρόμο, με εξειδικευμένες ομάδες Streetwork που δραστηριοποιούνται καθημερινά εντοπίζοντας, προσεγγίζοντας και υποστηρίζοντας παιδιά που βρίσκονται σε συνθήκες δρόμου. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν πρωτοβάθμια φροντίδα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, διοικητική και νομική βοήθεια, καθώς και διασύνδεση με εκπαιδευτικές και υγειονομικές υπηρεσίες.

Από το 2017, η ΑΡΣΙΣ λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη την υπηρεσία Streetwork για ασυνόδευτους ανηλίκους, εντοπίζοντας παιδιά σε συνθήκες αστεγίας ή παραμέλησης και εντάσσοντάς τα σε κατάλληλα προστατευτικά πλαίσια. Η πιο άμεση παρέμβαση γίνεται σήμερα μέσω του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης (ΕΜΕΑ), που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο μηχανισμός αυτός παρέχει στέγαση σε επείγουσες δομές και στη συνέχεια σε κατάλληλα κέντρα φιλοξενίας.

Η ΑΡΣΙΣ υλοποιεί το έργο του ΕΜΕΑ στη Θεσσαλονίκη με ένα Κέντρο Ενημέρωσης και μία Κινητή Μονάδα, προσφέροντας ένα πλήρες φάσμα υποστηρικτικών υπηρεσιών: από την κάλυψη βασικών αναγκών μέχρι τη συνοδεία παιδιών σε δομές φιλοξενίας. Η δράση ενισχύεται από την Κινητή Μονάδα Παρέμβασης στον Δρόμο, η οποία εντοπίζει παιδιά σε ευάλωτες κοινότητες – μεταξύ άλλων προσφυγικούς πληθυσμούς και Ρομά – και προσπαθεί να διευκολύνει την πρόσβασή τους σε κρίσιμες υπηρεσίες.

«Η παρουσία παιδιών στους δρόμους δεν μπορεί να θεωρείται ανεκτή πραγματικότητα. Η θέση τους είναι στην οικογενειακή θαλπωρή, στο σχολείο, στο παιχνίδι, στη φροντίδα και στην ασφάλεια. Η εξάλειψη του φαινομένου της παιδικής αστεγίας και εκμετάλλευσης δεν αποτελεί μόνο ηθικό καθήκον, αλλά πρωτίστως υποχρέωση της πολιτείας», τονίζει σε ανακοίνωσή της η κοινωνική οργάνωση.

Οι δράσεις που υλοποιούνται λαμβάνουν χρηματοδότηση από προγράμματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Πηγή: voria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου