Ένας στους έξι ενήλικες άνω των 45 ετών και ένας στους τέσσερις ενήλικες άνω των 75 ετών έχουν χαμηλή όραση.
Η χαμηλή όραση, δηλαδή η όραση που δεν μπορεί να βελτιωθεί με γυαλιά, φακούς επαφής, φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση, μπορεί να δυσκολέψει την εκτέλεση καθημερινών εργασιών.
Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει ένα άτομο με χαμηλή όραση για να παραμείνει ανεξάρτητο και να κάνει τα πράγματα που του αρέσει και αγαπά.
Μην αφήνετε τη χαμηλή όραση να σας εμποδίζει να εκτελείτε εργασίες και να κάνετε τα πράγματα που σας αρέσουν.
Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές:
1. Υγρά: Όταν ρίχνετε σκούρα υγρά, όπως καφέ, από ένα δοχείο σε ένα φλιτζάνι, ρίξτε το υγρό σε ένα ανοιχτόχρωμο φλιτζάνι για να δημιουργήσετε αντίθεση. Το ανοιχτόχρωμο φλιτζάνι πρέπει να τοποθετηθεί σε σουπλά ή δίσκο σκουρόχρωμου. Το αντίθετο πρέπει να γίνει για τα ανοιχτόχρωμα υγρά, όπως το γάλα.
2. Τεμαχισμός φαγητού: Όταν κόβετε τρόφιμα, χρησιμοποιήστε ένα σκούρο ξύλο κοπής για τα ανοιχτόχρωμα τρόφιμα και ένα ανοιχτόχρωμο ξύλο κοπής για τα σκούρα τρόφιμα.
3. Πολύχρωμη ταινία: Χρησιμοποιήστε ταινία ή μπογιά με έντονη αντίθεση στις λαβές των σκευών και του εξοπλισμού κουζίνας. Για να αποφύγετε ατυχήματα λόγω του αγγίγματος πάνω από μια φλόγα ή του αγγίγματος ενός θερμαινόμενου καυστήρα, κολλήστε ταινία στις λαβές των σκευών. Χρησιμοποιήστε ύφασμα ή ταινία βινυλίου με έντονα χρώματα για να προσφέρετε χρωματική αντίθεση όταν εντοπίζετε οικιακά αντικείμενα, όπως πρίζες, διακόπτες ή κορδόνια από στόρια. Σημειώστε την άκρη των σκαλοπατιών εσωτερικού και εξωτερικού χώρου με ταινία που έρχεται σε αντίθεση με το χρώμα της σκάλας.
4. Χρονόμετρο: Αντί να ελέγχετε οπτικά το φαγητό για να δείτε αν είναι έτοιμο, ρυθμίστε ένα χρονόμετρο.
5. Συνταγές: Γράψτε συνταγές σε κάρτες διαστάσεων 5”x8″ με μεγάλα γράμματα με μαύρο μαρκαδόρο και δώστε χρωματικό κωδικό στις κάρτες. Για παράδειγμα, έχετε ένα χρώμα για συνταγές με κρέας, άλλο για επιδόρπια και ένα τρίτο για πουλερικά.
6. Φωτισμός: Όταν τρώτε, χρησιμοποιήστε έντονο φωτισμό. Τοποθετήστε ένα επιτραπέζιο φωτιστικό με έντονο λαμπάκι (τουλάχιστον 75W) σε θέση που να φωτίζει το πιάτο σας.
Όταν διαβάζετε ή ράβετε, χρησιμοποιήστε ένα έντονο φως και φωτίστε το απευθείας στο βιβλίο ή στο έργο σας.
Εάν χρησιμοποιείτε ελαφριά πιάτα, τοποθετήστε τα σε ένα σκούρο τραπεζομάντιλο ή σουπλά ή το αντίστροφο. Επιπλέον, για να μειώσετε την οπτική σύγχυση, αποφύγετε τραπεζομάντιλα ή σουπλά με σχέδια.
7. Καθρέφτες: Χρησιμοποιήστε μεγεθυντικούς καθρέφτες για να βοηθηθείτε στο ξύρισμα ή το μακιγιάζ. Μια πετσέτα στον τοίχο απέναντι από τον καθρέφτη του μπάνιου, κρεμασμένη στο κατάλληλο ύψος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσφέρει ένα φόντο με αντίθεση για το κεφάλι και τα μαλλιά σας. Εάν έχετε ανοιχτόχρωμα μαλλιά, χρησιμοποιήστε μια σκούρα πετσέτα. Για σκούρα μαλλιά, χρησιμοποιήστε μια ανοιχτόχρωμη πετσέτα.
8. Τηλεόραση: Καθίστε όσο πιο κοντά χρειάζεται στην οθόνη της τηλεόρασης για να βλέπετε τις εικόνες. Τα άτομα με προβλήματα όρασης δεν θα βλάψουν τα μάτια τους αν κάθονται κοντά στην οθόνη.
Πηγή: optometrists.org
Μετάφραση κειμένου: Γιάννης Ψάλτης Οπτικός- Οπτομέτρης, BSc, MSc.
Πηγή: Αμυμώνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου