Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

Παιδιά νηπιαγωγείου πραγματοποίησαν σκυταλοδρομία για την κλιματική αλλαγή με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά

Τη δική τους σκυταλοδρομία για την κλιματική αλλαγή πραγματοποίησαν 24 μαθήτριες και μαθητές του 3ου νηπιαγωγείου Νέας Μάκρης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Δράσης των Σχολείων για τη Σκυταλοδρομία για το κλίμα. Επαναχρησιμοποιώντας μια παλιά συσκευασία από μπαλάκια του τένις και γεμίζοντάς την με αντικείμενα που δεν θα έχουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπως ένα ξύλινο κουτάλι, ένα πατίνι μινιατούρα κι ένα ξύλινο χειροποίητο παιχνίδι και γράφοντας πάνω τους λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τα παιδιά δημιούργησαν τη δική τους σκυτάλη στέλνοντας το μήνυμά τους για την επείγουσα ανάγκη να σωθεί ο πλανήτης.

Από τον Σεπτέμβριο και με τη βοήθεια των νηπιαγωγών τους, Μαίρη Μπιρμπίλη και Γιάννα Κούρτη οι μικρές/οί μαθήτριες και μαθητές άρχισαν να ετοιμάζουν τη δράση τους, μαθαίνοντας από τις εκπαιδευτικούς τους για την υπερθέρμανση του πλανήτη, για τη σημασία της ανακύκλωσης αλλά και για όσα πρέπει να κάνουν για να σέβονται το περιβάλλον στο οποίο ζουν. «Είμαστε ό,τι τρώμε, βγάλε τις συσκευές από την πρίζα, φύτεψε δέντρα», ήταν μερικά από τα μηνύματα των παιδιών που αναγράφονταν πάνω στην αυτοσχέδια σκυτάλη τους.

«Παρότι είναι θέμα που έχεις κάποιους ενδοιασμούς λόγω του νεαρού της ηλικίας των μαθητών, παρόλα αυτά με την προσέγγιση την κατάλληλη οι μαθητές μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό. Έπειτα από προτροπή της υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Ανατ. Αττικής, Βέρας Βορύλλα ενημερωθήκαμε πρώτα εμείς για τη δράση και την σπουδαιότητά της, και στη συνέχεια ενημερώσαμε και τους γονείς. Σκοπός μας ήταν να δώσουμε το μήνυμα ότι ακόμα και τώρα υπάρχει χρόνος και είναι στο χέρι μας να κάνουμε κάτι για την κλιματική αλλαγή», εξηγεί στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων η προϊσταμένη της σχολικής μονάδας του 3ου νηπιαγωγείου Νέας Μάκρης, Μαίρη Μπιρμπίλη.

Τα παιδιά μετέφεραν τη σκυτάλη σε κάθε σπίτι με ποδήλατα, πατίνια ή και με τα πόδια, χρησιμοποιώντας δηλαδή μέσα φιλικά προς το περιβάλλον και με μηδενικό αποτύπωμα. Με σύνθημα «Μπες στο κλίμα» η σκυτάλη πέρασε από 24 σπίτια διανύοντας μία απόσταση 12,5 χιλιομέτρων σε 7 μέρες ενώ σε κάθε οικογένεια που έφτανε το παιδί αναλάμβανε να εξηγήσει στους γονείς όσα χρειάζεται ο καθένας και η καθεμία να κάνει για να γίνουν όλοι μέρος της λύσης.

«Καθώς κινούταν η σκυτάλη τα παιδιά φώναζαν συνθήματα και τραγουδούσαν με σκοπό να μεταφέρουν τα μηνύματα, σαν μικρή πορεία. Αυτό που για εμάς έχει σημασία είναι ότι τους δώσαμε τη δυνατότητα να γνωρίζουν ότι μπορούν να κάνουν κάτι για όλο αυτό, να αναλάβουν δράση ως μελλοντικοί πολίτες, να παρέμβουν και να ενώσουν τις φωνές τους με άλλα σχολεία, από άλλες χώρες», περιγράφει η κ. Μπιρμπίλη και προσθέτει ότι για την πραγματοποίηση της δράσης αφιερώθηκε χρόνος κι εκτός ωραρίου ενώ υπήρχε μεγάλη στήριξη από όλες τις οικογένειες των συμμετεχόντων. «Χωρίς τη συνεργασία των γονέων δεν θα μπορούσαμε να εκπονήσουμε κάτι τέτοιο», σημειώνει.

Στη συνέχεια οι μαθήτριες και οι μαθητές συνέλεξαν άχρηστα αντικείμενα, τα στόλισαν με συνθήματα και τα κράτησαν ως πλακάτ για να υποδεχτούν τους δρομείς της παγκόσμιας σκυταλοδρομίας Running out of Time που πριν λίγες μέρες πέρασε από τη γειτονιά τους.

«Μαμά κάνουμε κάτι σπουδαίο σήμερα. Φωνάζουμε δυνατά για να μας ακούσουν οι γείτονες», είπε ο μικρός Αδάμ που συμμετείχε στη δράση, στην μητέρα του Μαρία Μεγαγιάννη. Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μεγαγιάννη, πρόεδρος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου νηπιαγωγείου Νέας Μάκρης, τα παιδιά ήταν εκείνα που παρακίνησαν τους γονείς να συμμετέχουν.

«Παιδιά 4 και 5 ετών κατάλαβαν κάτι που εμείς προσπερνάμε. Είναι πλήρως ενημερωμένα για την ηλικία τους και μέσω της δράσης αυτής πέρασαν όντως το μήνυμα της ανάγκης να βρούμε λύσεις για την κλιματική αλλαγή», λέει η κ. Μεγαγιάννη.

Σημειώνεται ότι το 3ο νηπιαγωγείο Νέας Μάκρης ανήκει στα Οικολογικά σχολεία- Εco Schools ένα διεθνές δίκτυο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που συντονίζει η ΕΕΠΦ με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας. Επιπλέον τονίζεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση παγκοσμίως σε συμμετοχές σχολείων στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης των Σχολείων στο πλαίσιο της Σκυταλοδρομίας για το κλίμα Running out of Time.

Ιωάννα Καρδάρα
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου