Το υπουργείο Παιδείας και οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων κινούνται με διαφορετικούς ρυθμούς ως προς την κατάρτιση του νέου νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστήμια. Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν στην «Κ» ότι το επιτελείο της υπουργού Νίκης Κεραμέως έχει αρχίσει την επεξεργασία των διατάξεων, οι οποίες θα συμπεριληφθούν στο μεθεπόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου, δηλαδή στις αρχές του 2021. Προηγείται το ν/σ για την επαγγελματική εκπαίδευση που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Από την πλευρά της, η πενταμελής επιτροπή, που όρισε η Σύνοδος Πρυτάνεων για να τοποθετηθεί επί των προτάσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα, θεωρεί ότι είναι ορθότερο να τηρήσει στάση πολιτικής ουδετερότητας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», η επιτροπή των πρυτάνεων είναι πενταμελής και αποτελείται από τις ηγεσίες των μεγαλύτερων και πλέον εμβληματικών ΑΕΙ της χώρας: Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΑΠΘ, ΕΜΠ, Πάντειο και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Οι πέντε πρυτάνεις έχουν ήδη συνεδριάσει επί του θέματος και οι απόψεις τους συγκλίνουν πως κάθε ΑΕΙ πρέπει να αφεθεί να λάβει τα μέτρα που κρίνει με βάση και τα χωροταξικά χαρακτηριστικά του. Επίσης, μεταξύ των πρυτάνεων υπάρχει σύγκλιση ότι το πειθαρχικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των παραβατικών συμπεριφορών οφείλει να είναι αυστηρό και να ορίζεται από τα ακαδημαϊκά όργανα κάθε ΑΕΙ. Αντίθετα, συντασσόμενα με τη γραμμή της συνόδου, τα μέλη της επιτροπής θεωρούν ότι το υπάρχον ποινικό νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές.
Απόκλιση όσον αφορά τον κυβερνητικό σχεδιασμό υπάρχει σε σχέση με το σώμα φύλαξης που θα οργανωθεί σε νέες βάσεις, καθώς οι πρυτάνεις θεωρούν ότι, στο πλαίσιο του αυτοδιοικήτου των πανεπιστημίων, θα πρέπει να υπάγεται και να αναφέρεται στον πρύτανη και στη Σύγκλητο.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη εξαγγείλει τρία βασικά μέτρα: ίδρυση αστυνομίας πανεπιστημίων, τοποθέτηση κάμερας και κάρτας εισόδου στα ΑΕΙ, και αυστηροποίηση των ποινών για τα σχετικά αδικήματα. Η «αστυνομία πανεπιστημίων» περιγράφεται ως «σώμα το οποίο θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές και θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών μέσα στον χώρο των ΑΕΙ και, όταν απαιτείται, θα ζητεί τη συνδρομή της αστυνομίας». Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν θα υπάγεται οργανικά στην ΕΛ.ΑΣ. ή στις διοικήσεις των ΑΕΙ, όπως επίσης εάν θα είναι ένοπλο σώμα ή όχι.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου