Σύμφωνα με μια νέα ανάλυση πολλοί από τους τηλεοπτικούς χαρακτήρες με Αυτισμό ευθυγραμμίζεται με τα διαγνωστικά κριτήρια του Αυτισμού με μη ρεαλιστικό τρόπο. Καθώς όλο και περισσότεροι χαρακτήρες στο Φάσμα του Αυτισμού εμφανίζονται σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, μια έρευνα εξέτασε κατά πόσο αυτή η παρουσίαση είναι καλή ή κακή για τα άτομα με τη συγκεκριμένη αναπτυξιακή διαταραχή.
Σε μια ανάλυση των χαρακτήρων από 26 ταινίες και 4 τηλεοπτικές σειρές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παρουσίαση των ατόμων με Αυτισμό συνήθως γίνεται με μη ρεαλιστικό τρόπο, προσδιορίζοντας τους χαρακτηριστικά όπως ακριβώς περιγράφονται στα διαγνωστικά εγχειρίδια. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychiatry Research μελέτησε ταινίες όπου τα άτομα έχουν επισήμως διάγνωση Αυτισμού όπως για παράδειγμα τις ταινίες Adam, Mozart and the Whale καθώς και χαρακτήρες όπως ο Sheldon στο The Big Bang Theory που το κοινό πιστεύει ότι βρίσκονται στο Φάσμα χωρίς αυτό ωστόσο να δηλώνεται ρητά.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν τους χαρακτήρες χρησιμοποιώντας τα κριτήρια για τον Αυτισμό όπως περιγράφονται στην τελευταία έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου για τις Νοητικές Διαταραχές (DSM).
Οι περισσότεροι από τους χαρακτήρες παρουσίαζαν τουλάχιστον 9 από τα 12 χαρακτηριστικά της διαταραχής, μολονότι ένα τόσο υψηλό επίπεδο συμφωνίας με το DSM είναι ασυνήθιστο στην πραγματικότητα.
Παράλληλα, οι μισοί περίπου από τους χαρακτήρες παρουσιάζονταν σαν ιδιοφυίες ή να έχουν ιδιαίτερες ικανότητες όπως στην ταινία «Ο άνθρωπος της Βροχής» (Rain Man) παρά το γεγονός ότι μόλις 1 στα 3 άτομα με Αυτισμό έχουν στην πραγματικότητα τέτοιες ικανότητες, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Η προβολή χαρακτήρων με Αυτισμό μπορεί να βοηθήσει στην απόκτηση γνώσεων του τηλεοπτικού κοινού για τη συγκεκριμένη διαταραχή, αλλά ο λανθασμένος τρόπος σκιαγράφησής του μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία στερεοτύπων. «Για να υπάρξει πραγματική γνώση και κατανόηση για τα άτομα στο Φάσμα του Αυτισμού είναι αναγκαία η ύπαρξη περισσότερων χαρακτήρων με Αυτισμό στις οθόνες μας» αναφέρει η Sue Fletcher- Watson του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου που πραγματοποίησε την έρευνα. «Αλλά οι χαρακτήρες αυτοί θα πρέπει να αντανακλούν και την διαφορετικότητα που συναντάμε στην πραγματική ζωή και όχι απλώς να αποτελούν πανομοιότυπες εικονικές κατασκευές που υπαγορεύονται από τα συμπτώματα των διαγνωστικών εγχειριδίων» .
Απόδοση του άρθρου Is Hollywood’s Portrayal Of Autism Fair?
Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική παιδαγωγός - νηπιαγωγός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου