Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Αναζητώντας χαρισματικά παιδιά...

Της Λένας Κισσάβου στην Ελευθερία

Στην Ελλάδα αυτό τον καιρό υλοποιείται μια μεγάλη εκστρατεία αναζήτησης χαρισματικών παιδιών. Από κάθε γωνιά της επικράτειας, καλούνται παιδιά προκειμένου να δώσουν συγκεκριμένες εξετάσεις, από τις οποίες θα αποδειχθεί αν πραγματικά και πόσα εξ αυτών, ανήκουν σε μια τέτοια κατηγορία.

Στη Λάρισα πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο για δεύτερη συνεχή χρονιά και η συμμετοχή παιδιών ξεπέρασε τα εκατό!

Μάλιστα πέρυσι, με τον ίδιο αριθμό συμμετεχόντων, τα αποτελέσματα της Θεσσαλίας έδειξαν ότι περισσότερα από 50 παιδιά, κρίθηκαν -με βάση τις εξετάσεις- ως χαρισματικά (από Βόλο, Λάρισα, Καρδίτσα, Τύρναβο, Τρίκαλα κτλ).

Πρόκειται για ιδιοφυίες; Για παιδιά θαύματα, που πρέπει να εντοπιστούν για να μην «χαθούν»; Και προς τι, η αναζήτησή τους;

Σ΄ αυτά τα ερωτήματα μας απάντησε ο καθηγητής και υπεύθυνος του προγράμματος διεξαγωγής των εξετάσεων χαρισματικών παιδιών κ. Αντώνης Αποστόλου, εξηγώντας καταρχήν τι εννοούμε με τον όρο χαρισματικά: «Μια περιγραφή για τα χαρισματικά παιδιά που χρησιμοποιείται από την παγκόσμια εκπαιδευτική κοινότητα είναι ότι ο όρος αναφέρεται σε αυτά τα παιδιά που επιδεικνύουν τη δυνατότητα εξαιρετικών αποτελεσμάτων και επιδόσεων σε τομείς όπως τον πνευματικό, στη δημιουργικότητα, στην καλλιτεχνία, στην ηγεσία ή σε συγκεκριμένα πεδία της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και τα οποία έχουν ανάγκη από υποστήριξη και δραστηριότητες για να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους πέραν αυτών που συνήθως πρoσφέρονται στο σχολείο.

...Βέβαια ο Αϊστάιν (Einstein) είπε ότι "...δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο χάρισμα. Είμαι παθιασμένα περίεργος"».

ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΨΑΧΝΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Νιάρχου, δημιουργήθηκε πέρυσι το Κέντρο για χαρισματικά – ταλαντούχα, με φορέα υλοποίησης των δράσεων που πρέπει να αναπτύξει, το Κολέγιο «Ανατόλια».

Επί της ουσίας, αναζητούνται χαρισματικά παιδιά που θα φοιτήσουν για ένα μήνα με υποτροφία (ένα μεγάλο ποσοστό τους), σε ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κολεγίου, το οποίο θα τους βοηθήσει να ανακαλύψουν το ιδιαίτερο χάρισμά τους και θα ενισχύσει τις δεξιότητές τους.

Αυτό για αρχή, διότι στην πορεία γυρίζουν στα κατά τόπους σχολεία τους, αλλά έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε ένα μεγάλο παγκόσμιο δίκτυο επικοινωνίας και εκπαίδευσης χαρισματικών παιδιών στο διαδίκτυο που βοηθά την εξέλιξή τους.

Αναλυτικότερα για τις εξετάσεις ο κ. Αποστόλου μας είπε: «Συμμετέχουν μαθητές από τη δευτέρα τάξη του Δημοτικού Σχολείου μέχρι και την πρώτη τάξη του Λυκείου, στις εξετάσεις για χαρισματικά – ταλαντούχα παιδιά, τις οποίες οργανώνει το Κέντρο για χαρισματικά – ταλαντούχα παιδιά του Κολεγίου Ανατόλια/ CTY Greece, το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Johns Hopkins, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη Κέντρο, το οποίο προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά με εξαιρετικές ακαδημαϊκές ικανότητες και μεγάλη αγάπη για τη μάθηση, μέσα από καινοτόμες και πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας.

Τα παιδιά που θα επιλεγούν θα παρακολουθήσουν ειδικό πρόγραμμα του Κέντρου, τριών εβδομάδων, που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Κολεγίου Ανατόλια. Θα έλεγα ότι είναι παιδιά με εξαιρετικές ακαδημαϊκές δεξιότητες και τους δίνουμε τη δυνατότητα να διευρύνουν του ορίζοντές τους, παρακολουθώντας μαθήματα πέρα και πάνω από το τυπικό σχολικό πρόγραμμα.

Εμείς προσπαθούμε στο Κέντρο, να αναπτύξουμε τις ιδιαίτερες ακαδημαϊκές δεξιότητες των παιδιών αυτών, μαζί με την περιέργειά τους και την αγάπη για τη γνώση και τη μάθηση.

Οι μαθητές επιλέγουν ένα από τα πέντε προσφερόμενα μαθήματα: Κρυπτολογία, Εισαγωγή στις Βιοϊατρικές Επιστήμες, Πιθανότητες και Θεωρία Παιγνίων, Αρχές Σχεδίασης για Μηχανικούς, Χημεία στην Κοινωνία, και Επιστήμη των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Αξιολογούνται με βάση τα τεστ ακαδημαϊκών δεξιοτήτων SCAT ή/και STB που σχεδιάστηκαν από το Center for Talented Youth του Πανεπιστημίου του Johns Hopkins».

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Για τις φετινές εξετάσεις, δεν έχουν βγει ακόμη τα αποτελέσματα, αλλά στις περσινές (ακαδημαϊκό έτος 2013-2014), στην Περιφέρεια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κολεγίου, «συμμετείχαν περίπου 100 μαθητές. Περισσότερα από 50 παιδιά κρίθηκαν με βάση τις εξετάσεις ως επιλέξιμα να παρακολουθήσουν προγράμματα του Κέντρου.

Από αυτά πέντε μαθητές γράφτηκαν στα online προγράμματα, 11 μαθητές από την περιοχή επιλέχθηκαν και παρακολούθησαν το θερινό πρόγραμμα που έγινε το καλοκαίρι στο Κολέγιο Ανατόλια, σε σύνολο 90 μαθητών».

Το ποσοστό των χαρισματικών παιδιών στη Θεσσαλία κρίνεται υψηλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου