Με όχημα την αστείρευτη φαντασία τους και εξοπλισμένοι με όλα τα απαραίτητα - πινέλα, χρώματα, ποδιές, μάσκες και γάντια - πενήντα μικροί μαθητές έβαλαν τις δικές τους πινελιές σε μια ξεχωριστή τοιχογραφία.
Για έξι ημέρες το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, που βρίσκεται ανάμεσα σε ψηλές γκρίζες πολυκατοικίες σε μια γειτονιά του Παγκρατίου, μετατράπηκε σε έναν ζωηρό καμβά.
Η καλλιτεχνική πρωτοβουλία UrbanAct αγκάλιασε αυτή την πολύβουη γειτονιά της πόλης και μέσα από το πρόγραμμα «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια - Ομορφαίνουμε τις Γειτονιές μας» μεταμόρφωσε την καθημερινότητα μικρών και μεγάλων.
Η φύση, τα χρώματα και τα μυστήριά της έγιναν πηγή έμπνευσης για τον Kez, καλλιτέχνη της UrbanΑct, ο οποίος αποτύπωσε την εικόνα της φύσης στους εξωτερικούς τοίχους του σχολείου.
«Εξωτερικά το σχολείο μας είχε να βαφτεί τουλάχιστον 10 χρόνια. Η μάντρα δεν ήταν μεν βρώμικη, τα χρώματα όμως είχαν ξεθωριάσει. Οταν λοιπόν μας ρώτησαν από τον Δήμο Αθηναίων αν θα θέλαμε να λάβει χώρα αυτή η δράση στο σχολείο μας, διδάσκοντες και γονείς δεχθήκαμε την πρόταση και επιλέξαμε από κοινού το θέμα» αναφέρει η διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών κυρία Πηνελόπη Κονιστή μιλώντας στο «Βήμα».
Από τους 270 συνολικά μαθητές, επελέγησαν έπειτα από κλήρωση 50 μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων, οι οποίοι και συμμετείχαν ενεργά, την τελευταία ημέρα, στη διαμόρφωση του έργου. «Μαθητές που εφέτος ή του χρόνου θα φύγουν για να φοιτήσουν πια στο Γυμνάσιο είχαν την ευκαιρία να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα. Πολλοί μας έλεγαν: "Θα περνάω του χρόνου από εδώ και θα λέω αυτό είναι δικό μου!"» περιγράφει η διευθύντρια, εντυπωσιασμένη όχι μόνο από τη συμμετοχική διάθεση των παιδιών, αλλά και από την ανταπόκριση γονέων, δασκάλων και γειτόνων. «Ολοι έχουν λατρέψει τη νέα ατμόσφαιρα του σχολείου μας, που κάνει και τη δική μας αποστολή πιο εύκολη. Τα παιδιά έρχονται με χαρά και καλύτερη διάθεση».
Ενα ζωηρό μελίσσι μικρών καλλιτεχνών
Συσπειρωμένοι γύρω από τον καλλιτέχνη, οι μικροί ζωγράφοι έβαλαν μπρος τις μηχανές της φαντασίας και των αισθήσεων και έκαναν τη δική τους επίθεση στο γκρίζο, μονότονο και χρωματικά ομοιόμορφο σχολικό περιβάλλον.
«Βλέπαμε τους μαθητές μας ενθουσιασμένους, με τα σύνεργα στο χέρι, να συνεργάζονται για να δημιουργήσουν μια πανδαισία χρωμάτων, να μοιράζονται τις ιδέες τους, να ανακατεύουν χρώματα και να δημιουργούν αντιθέσεις» αναφέρει στο «Βήμα» η κυρία Κονιστή.
«Αυτό που μας εντυπωσίασε όλους ιδιαίτερα ήταν το πόσο αφοσιωμένοι και συγκεντρωμένοι ήταν στο έργο τους κάποιοι από τους μαθητές μας, οι οποίοι θα λέγαμε ότι είναι τα πιο ζωηρά παιδιά, εκείνα που συνήθως δεν προσέχουν στο μάθημα ή δημιουργούν εντάσεις μέσα στην τάξη» τονίζει η εκπαιδευτικός.
Προστιθέμενη αξία που παρατηρείται ήδη και σε άλλες εκφάνσεις της σχολικής καθημερινότητας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, όπου εφαρμόζεται πιλοτικά το διευρυμένο ωράριο, με αποτέλεσμα τα παιδιά να παρακολουθούν μαθήματα καλλιτεχνικών από σπουδαστές της Σχολής Καλών Τεχνών.
Μουσικά δρώμενα, κατασκευές, θεατρικές παραστάσεις γίνονται πολύτιμα βέλη στη φαρέτρα των εκπαιδευτικών για τη διευθέτηση διενέξεων και διαφορών εντός του σχολείου.
«Δεδομένου ότι έχουμε μεγάλο ποσοστό αλλοδαπών μαθητών, δίνουμε την ευκαιρία στα παιδιά να εκφράζονται διαπολιτισμικά μέσα από την Τέχνη, να μην εστιάζουν στις διαφορές, αλλά σε αυτά που τα φέρνουν κοντά» λέει η διευθύντρια. Ηδη ονειρεύονται την άνοιξη να φορέσουν τα καπέλα και τα αντηλιακά τους για να μεταμορφώσουν με τα πινέλα και τις μπογιές τους τις υπόλοιπες επιφάνειες του σχολείου τους.
Η UrbanΑct είναι μια ομάδα καλλιτεχνών που σχεδιάζει και υλοποιεί από το 2007 εθελοντικά προγράμματα δημόσιων τοιχογραφιών σε όλη την Ελλάδα με τη συμμετοχή ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών από την graffiti και street art σκηνή. Σκοπός τους είναι να δημιουργήσουν σχολικά κτίρια που θα δώσουν την αφορμή στους μαθητές, στους δασκάλους, αλλά και στους γονείς να διεκδικήσουν έναν άλλο χώρο σκέψης και ζωής. Η πρωτοβουλία «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια - Ομορφαίνουμε τις Γειτονιές μας» υποστηρίζεται τα τελευταία δύο χρόνια από τα Ok! Anytime Markets, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
Πηγή: Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου