Πάνω στο σανίδι, στο θεατράκι Στούντιο Λήδρα του Παντείου στην Πλάκα, βρίσκονται εννέα χορευτές και ηθοποιοί. Ενας από αυτούς χρησιμοποιεί αμαξίδιο. Ενας άλλος, μπαστούνι.
Συνεργάζονται αρμονικά αφοσιωμένοι στον ρόλο και στις κινήσεις τους υπό τις οδηγίες του χορογράφου - χορευτή με κινητική δυσκολία Γιώργου Χρηστάκη. Είναι μία ακόμη πρόβα για την παράσταση που ετοιμάζει το χοροθέατρό τους.
Η ιδέα που είχε το 2004 ο ψυχολόγος Γιώργος Χρηστάκης ήταν να δημιουργήσει μια πρότυπη μεικτή ομάδα χοροθεάτρου με το όνομα Δαγίπολη. Συμμετείχαν σε αυτήν και χορευτές με αναπηρία, εμφανίζονταν μάλιστα πρώτη φορά στη σκηνή σε επαγγελματικό επίπεδο.
Δέκα χρόνια μετά η εναλλακτική πρότασή του όχι απλώς συνεχίζεται, αλλά είναι αναγνωρίσιμη για την καλλιτεχνική δουλειά και την ποιότητά της. Απόδειξη είναι οι πάνω από 150 παραστάσεις που έχει δώσει η ομάδα σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική.
«Η έκθεση του ανάπηρου σώματος στο ευρύ κοινό είναι τεράστια κατάκτηση για τα άτομα με αναπηρία. Είναι ίσως ο πιο εύπεπτος τρόπος ενταξιακής διαδικασίας. Μέσω της τέχνης. Είναι πολύ πιο εύκολη η αποδοχή τους» λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Χρηστάκης.
Αναγνώριση
Η ομάδα χοροθεάτρου έκανε πρόβες σε φουλ ρυθμούς για την παράσταση «ΠΝΕΙ» που έδωσε την Παρασκευή στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης αλλά και για τη συμμετοχή τους στην 1η Πανελλήνια Συνάντηση ομάδων χορού ΑμΕΑ και μεικτών ομάδων στην Καρδίτσα στα τέλη του μήνα.
Η πορεία της ομάδας έχει εκπλήξει ευχάριστα και τον δημιουργό της. «Ξεκινήσαμε με λίγα μέσα και δειλά βήματα. Δεν φανταζόμασταν ότι θα είχε τέτοια ανοδική πορεία. Πλέον η δουλειά μας έχει καταξιωθεί στον χώρο. Μας προσεγγίζουν σημαντικά ονόματα από τον χώρο της τέχνης. Εχουμε συνεργαστεί με μουσικούς και ηθοποιούς όπως ο Λιβαδάς, η Μπάμπαλη, ο Ψαραντώνης, η Φόνσου, ο Καραμίχος, ο Καφετζόπουλος».
Οι χορευτές με αναπηρία που συμμετέχουν στην ομάδα πολύ σύντομα ξεπερνούν τον φόβο της έκθεσης, σημειώνει ο Γιώργος Χρηστάκης. «Αυτή είναι η δουλειά μας. Να τους οπλίσουμε από πριν για να καταφέρουν να σταθούν στη σκηνή. Φεύγοντας από εδώ είναι έτοιμοι να εκτεθούν παντού».
Αλλά και οι θεατές στις παραστάσεις πλέον δεν βλέπουν τη συμμετοχή των χορευτών με αναπηρία ως κάτι περίεργο. «Στην αρχή η αναπηρία τούς ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Ηταν αμήχανοι. Είχαν ένα μούδιασμα. Αλλωστε το κοινό έχει συνηθίσει ότι οι χορευτές έχουν το τέλειο σώμα» λέει ο κ. Χρηστάκης.
«Σιγά σιγά ο κόσμος καταλαβαίνει ότι οι χορευτές με αναπηρία δεν κάνουν κάτι εξωπραγματικό. Κάνουμε αυτό που μπορούμε. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν και τα μέσα ενημέρωσης. Τίτλοι του τύπου "χορεύουν με δύναμη ψυχής" είναι λάθος. Τείνουν να μας παρουσιάζουν ως υπεράνθρωπους. Οταν ένας πολίτης με αναπηρία νομίζει ότι εγώ είμαι υπεράνθρωπος διστάζει να δοκιμάσει. Λέει "α, εγώ δεν μπορώ το κάνω αυτό". Και έτσι δεν συμμετέχει σε ομάδες χορού».
Επικοινωνία
Η χορεύτρια Βιβή Ρωμανά που συμμετέχει επτά χρόνια στη Δαγίπολη τονίζει ότι η ομάδα είναι πολυδιάστατη. «Πάντα τον πρώτο λόγο έχει ο χορός. Δεν είναι ούτε αποκλειστικά ομάδα αρτιμελών ούτε το αντίθετο. Ο καθένας αυτό που προσφέρει το κάνει με κέφι. Είμαστε όλοι μαζί».
Οι χορεύτριες - ηθοποιοί Μαρίνα Κουτρούμπα και Αγγελική Μητροπούλου συμμετέχουν δύο μήνες στην ομάδα. Τονίζουν και οι δύο ότι η εμπειρία τους είναι πολύ ενδιαφέρουσα. «Κινησιολογικά έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Επρεπε να γνωρίσουμε νέα σώματα, νέα αντικείμενα και κινήσεις. Οπως ένα καρότσι, μια πατερίτσα.
Π.χ., πρέπει να μάθεις να ισορροπείς σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο» λέει η Μαρίνα. «Είναι ένας καινούριος κώδικας» σημειώνει η Αγγελική. Προσθέτει μάλιστα πως στην αρχή ανησυχούσε και είχε αμηχανία πώς να αντιμετωπίσει τους συγχορευτές της με αναπηρία. «Αναρωτιόμουν "πώς να σε πιάσω, πώς να σε κινήσω". Να μην προσβάλω τον άλλο. Αλλά σιγά σιγά αυτό έφυγε με τη συνύπαρξη».
Ραντεβού 20 ομάδων
Η πολιτεία πάντως, σημειώνει ο κ. Χρηστάκης στην εφημερίδα, «έχει σταθεί ανεπαρκής συνεργάτης στην προσπάθεια που κάνουμε. Ομάδες όπως η δική μας υπάρχουν ελάχιστες στον κόσμο. Μία αντίστοιχη στην Αγγλία όμως έχει σημαντική κρατική βοήθεια (της προσφέρονται στέγη, θέατρα)».
Εμπνευσμένη από τα αγάλματα της αρχαιότητας είναι η αποψινή παράσταση της Δαγίπολης. «Μολονότι ακρωτηριασμένα έχουν λάμψη και δύναμη. Αυτό θα το αντιπαραβάλουμε με τα σώματα των ανάπηρων χορευτών.
Θα δούμε αγάλματα να ζωντανεύουν γι΄ αυτό και ο τίτλος "Εχει πνοή". Θα ήθελα η παράσταση να παιχτεί και σε αίθουσες μουσείων» αναφέρει ο χορογράφος.
Στην Καρδίτσα
Αυξάνονται οι μεικτές ομάδες χορού (με συμμετοχή ΑμΕΑ και αρτιμελών) αλλά και αυτές στις οποίες συμμετέχουν μόνο άνθρωποι με αναπηρία. Στις 28-29 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στην Καρδίτσα η 1η Πανελλήνια Συνάντηση ομάδων χορού ΑμΕΑ και μεικτών ομάδων.
Θα λάβουν μέρος περίπου 20 ομάδες χορού απ΄ όλη την Ελλάδα. Στόχος, όπως τονίζει η διοργανώτρια καλλιτεχνική εταιρεία Δρυάδες εν Πλω, είναι η «ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα αποκλεισμού και η απενοχοποίηση της αναπηρίας μέσω της ενεργητικής συμμετοχής».
Πηγή: euro2day
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου