Το ποδήλατο είναι μια αγαπημένη διασκέδαση των παιδιών, ιδιαίτερα το ανέμελο καλοκαίρι. Τα παιδιά γυμνάζονται, μετακινούνται αυτόνομα, αποκτούν αυτοπεποίθηση, ανταγωνίζονται, κάνουν βόλτες και διασκεδάζουν ασταμάτητα σπρώχνοντας τα πετάλια και κάνοντας τους δύο τροχούς να γυρίζουν. Ωστόσο, χρειάζεται να γνωρίζουν ορισμένους κανόνες για να αποφύγουν τα ατυχήματα και για να είναι ασφαλή τα ίδια, αλλά και οι γύρω τους.
Οι βόλτες με το ποδήλατο είναι πολύ διασκεδαστικές για όλες τις ηλικίες. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, το ποδήλατο γίνεται το αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών, που διασκεδάζουν, αλλά το χρησιμοποιούν και ως μεταφορικό μέσο.
Τα μικρότερα παιδιά είναι ασφαλές να κινούνται με ποδήλατο σε ελεγχόμενους χώρους χωρίς αυτοκίνητα, π.χ. σε περιφραγμένες αυλές, πάρκα, πλατείες, πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής, δρομάκια ειδικά διαμορφωμένα για ποδήλατα κτλ. Θα πρέπει να γνωρίζουν τα στοιχειώδη στην καλή συμπεριφορά του μικρού οδηγού, ώστε να προσέχουν να μην χτυπήσουν κάποιο άλλο παιδάκι που βρίσκεται στο δικό του ποδήλατο ή πεζό.
Γι΄αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζουν καλά τη χρήση του ποδηλάτου, να έχουν κατακτήσει την ισορροπία και φυσικά να μπορούν να αντιδρούν σωστά (πχ. φρενάροντας) όταν χρειάζεται. Το σημαντικότερο είναι να γνωρίζουν ότι πρέπει να προσέχουν και να κοιτάζουν καλά γύρω τους και μπροστά τους, καθώς είναι υπεύθυνα για το πού θα βρεθεί το ποδήλατό τους. Μαθαίνουν έτσι να επιλέγουν πού θα κατευθύνουν το ποδήλατο και με ποιά ταχύτητα θα τρέχουν, όπως και να προσέχουν τους γύρω και να αντιδρούν σωστά σε έκτακτες περιπτώσεις.
Τα μεγαλύτερα παιδιά προτιμούν να κάνουν ποδήλατο και στους οδικούς δρόμους (είτε σε πόλεις, είτε σε εξοχικούς ή επαρχιακούς δρόμους), κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο και σημαίνει ότι θα πρέπει να γνωρίζουν και κάποιους στοιχειώδεις κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής. Κάθε ποδηλάτης οφείλει να γνωρίζει τα σήματα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να τα ακολουθεί. Για παράδειγμα, και οι ποδηλάτες οφείλουν να πηγαίνουν σύμφωνα με το ρεύμα κυκλοφορίας π.χ. όχι αντίθετα σε μονόδρομο και να υπακούν στα φανάρια, π.χ. σταματώντας στο κόκκινο. Οι γονείς είναι υπεύθυνοι να εξηγήσουν τους κινδύνους στα παιδιά και να τα ενημερώσουν για τις υποχρεώσεις τους, εφόσον επιλέγουν να κινούνται στο οδικό δίκτυο.
Μέτρα ασφαλείας
Η γνώση του χειρισμού του ποδηλάτου και των κανόνων συμπεριφοράς ή οδικής κυκλοφορίας είναι η αρχή για μια ασφαλή και διασκεδαστική βόλτα με το ποδήλατο. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να τηρούνται ορισμένα μέτρα ασφαλείας, να υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός και φυσικά να γίνεται σωστή επιλογή του ποδηλάτου σε σχέση με την ηλικία και το ύψος του παιδιού και τακτικός έλεγχος για την καλή λειτουργία του. Παρακάτω θα δείτε μερικά στοιχεία για τον εξοπλισμό που χρειάζεται ένας ποδηλάτης, καθώς και ορισμένες συμβουλές για τη σωστή επιλογή και συντήρηση του ποδηλάτου.
Κράνος
Τα ατυχήματα με ποδήλατο είναι αρκετά συχνά και ορισμένα οδηγούν τα παιδιά στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Η σημαντικότερη βλάβη που μπορεί να υποστεί ένα παιδί ή οποιοσδήποτε οδηγεί ποδήλατο είναι ο τραυματισμός στο κεφάλι, που μπορεί να σημαίνει κάποια βλάβη στον εγκέφαλο. Ο βασικός τρόπος να προστατευτεί το κεφάλι είναι ένα κατάλληλο κράνος για ποδήλατο, που θα πρέπει να το φορά ο αναβάτης σε κάθε μετακίνηση. Έρευνες αναφέρουν ότι ο κίνδυνος για τραυματισμό στο κεφάλι μειώνεται κατά 80% με τη σωστή χρήση του κράνους.
Το κράνος θα πρέπει να εφαρμόζει σωστά στο κεφάλι και να μην είναι πολύ μικρό ή πολύ μεγάλο, ενώ δεν θα πρέπει να φοράτε καπέλο κάτω από το κράνος. Το κράνος ποδηλάτου χρειάζεται προστασία και θα πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες πτώσεις του για να είναι αποτελεσματικό.
Στο εμπόριο υπάρχουν κράνη για όλες τις ηλικίες, σε πολλά χρώματα και για όλα τα γούστα, ενώ τα κράνη είναι πλέον ιδιαίτερα ελαφριά και ταυτόχρονα ασφαλή.
Φως και Ανακλαστήρες
Τη νύχτα ή τις απογευματινές ώρες που αρχίζει να σκοτεινιάζει επιβάλλεται η χρήση λάμπας ποδηλάτου, κυρίως για να είναι ορατό το ποδήλατο από τους άλλους οδηγούς ή και πεζούς. Οι ανακλαστήρες, επίσης, είναι απαραίτητοι όταν ο ποδηλάτης κινείται τις βραδινές ώρες. Με τους ανακλαστήρες, ο αναβάτης και το ποδήλατό του γίνονται εύκολα ορατά από τα αυτοκίνητα, κάτι που ενισχύει την ασφάλειά του. Θα βρείτε στο εμπόριο ανακλαστήρες που εφαρμόζουν στο ποδήλατο, αλλά και ταινίες ή γιλέκα, που φοριούνται από τον αναβάτη.
Πώς θα διαλέξετε το κατάλληλο μέγεθος ποδηλάτου
Στα εξειδικευμένα καταστήματα, υπάρχουν ποδήλατα για όλες τις ηλικίες και τα ύψη. Γενικά, όταν το παιδί είναι όρθιο στο ποδήλατο θα πρέπει να μπορούν να φτάνουν άνετα και τα δύο του πόδια στο έδαφος. Στα μεγαλύτερα παιδιά, αρκεί η οριζόντια μπάρα του ποδηλάτου να είναι λίγα εκατοστά πιο κάτω από τον καβάλο, όταν το παιδί είναι όρθιο πάνω από το ποδήλατο και πατάει στο έδαφος. Τα εξειδικευμένα καταστήματα που πουλούν ποδήλατα έχουν έμπειρο προσωπικό που θα σας κατευθύνει στη σωστή επιλογή ποδηλάτου. Μη βιαστείτε να αγοράσετε ένα πολύ ψηλό ποδήλατο που δεν ταιριάζει στο παιδί σας με την προοπτική ότι «θα ψηλώσει» εις βάρος της ασφάλειάς του.
Σέρβις στο ποδήλατο
Ένας τακτικός έλεγχος στο ποδήλατο είναι πολύ χρήσιμος για την ασφάλεια του αναβάτη. Όταν ο αναβάτης είναι μικρός, τον έλεγχο αναλαμβάνει ο γονιός, με τη βοήθεια του μικρού ποδηλάτη, φυσικά! Ελέγξτε το κάθισμα, τα πετάλια, τις λαβές και τις ρόδες τακτικά, ενώ φροντίστε να λιπαίνετε την αλυσίδα. Δοκιμάστε τα φρένα και βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν καλά, ενώ ελέγχετε κάθε τόσο εάν τα λάστιχα είναι καλά φουσκωμένα.
Σωστή χρήση
Ευνόητο είναι ότι δεν επιτρέπεται να ανεβαίνουν δύο παιδιά σε ένα ποδήλατο ενός ατόμου, ενώ ακόμη και τα φορτία μπορεί να αλλάξουν το κέντρο βάρους με τρόπο που το παιδί θα δυσκολευτεί στον χειρισμό του ποδηλάτου.
Όταν πηγαίνετε βόλτα με πολλά ποδήλατα και χρησιμοποιείτε κεντρικούς δρόμους, σχηματίστε ένα «καραβάνι» βάζοντας τους πιο μεγάλους ή έμπειρους ποδηλάτες στην αρχή και το τέλος και ανάμεσα τους μικρότερους. Φροντίστε να εξηγήσετε στα παιδιά τη σοβαρότητα που χρειάζεται όταν ποδηλατούν σε μεγάλους δρόμους που κυκλοφορούν πολλά αυτοκίνητα και μην ξεχνάτε ότι ένας καλός μικρός ποδηλάτης θα γίνει ένας καλός και ευσυνείδητος οδηγός αργότερα.
Καλά πετάλια!
Πηγή: mamakid
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου