«Αόρατη» ομάδα υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση ψυχιατρικών συμπτωμάτων χαρακτηρίζονται από τους επιστήμονες οι έφηβοι που αφιερώνουν πολλές ώρες σε ηλεκτρονικές συσκευές (ηλεκτρονικό υπολογιστή, κινητό τηλέφωνο κ.α.) χωρίς να αθλούνται και να ξεκουράζονται επαρκώς.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου World Psychiatry, που εκδίδει η Παγκόσμια Ψυχιατρική Εταιρεία, ερευνητές τουΙνστιτούτου Καρολίνσκα στην Στοκχόλμη, με επικεφαλής τον Δρ Βλαντιμιρ Κάρλι, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση περισσότερους από 12.000 εφήβους, 14-16 ετών, από 11 ευρωπαϊκές χώρες. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τη συμπεριφορά τους και τυχόν ψυχιατρικά συμπτώματα.
Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψαν τρεις διακριτές ομάδες εφήβων:
- υψηλού κινδύνου (13% του δείγματος) που ήταν ήδη γνωστή
- χαμηλού κινδύνου (58% του δείγματος)
- ενδιάμεσου κινδύνου (30% του δείγματος), την οποία οι επιστήμονες χαρακτήρισαν ως «αόρατη», επειδή οι έφηβοι που εντάσσονται σε αυτήν πληρούσαν τρία χαρακτηριστικά (συχνή χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, λίγος ύπνος, καθιστική ζωή) που δεν σχετίζονται από γονείς και εκπαιδευτικούς με πιθανά ψυχικά προβλήματα.
Ωστόσο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, η «αόρατη» αυτή ομάδα κινδύνου έχει παρόμοια ψυχοπαθολογικά συμπτώματα, κοινά με εκείνα της ήδη γνωστής ομάδας υψηλού κινδύνου, όπως σκέψεις αυτοκτονίας, άγχος, οριακή κατάθλιψη κ.α.
«Ενώ η ομάδα υψηλού κινδύνου αναγνωρίζεται εύκολα από συμπεριφορές, όπως η χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών, οι γονείς και οι δάσκαλοι πιθανότατα αγνοούν ότι οι έφηβοι της ‘αόρατης’ ομάδας βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο», εξηγεί ο Δρ Κάρλι.
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι όλες οι συμπεριφορές κινδύνου, καθώς και τα συμπτώματα, αυξάνονται με την ηλικία, κάτι που έχουν δείξει και προηγούμενες έρευνες.
Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι ενώ τα αγόρια ρέπουν στις πιο ριψοκίνδυνες συμπεριφορές, είναι τα κορίτσια αυτά που εμφανίζουν τα περισσότερα ψυχοπαθολογικά συμπτώματα, όπως κατάθλιψη, άγχος και αυτοκτονικές σκέψεις.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
Πηγή: health.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου