Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Ακαδημαϊκό «όχι» σε χαρισματικό παιδί, επειδή είναι τυφλό

Ο Αργύρης Κουμτζής είναι μαθητής της τρίτης λυκείου. Από ενός έτους διαπιστώθηκε ότι έχει ατροφικό νεύρο και όραση κάτω από το ένα εικοστό πέμπτο. Αν και τυφλός δεν πήγε σε σχολείο ειδικό. Και παρά τις δυσκολίες, στο τελευταίο τρίμηνο πήρε ένα στρογγυλό 20άρι. Από δέκα ετών κατακτά διακρίσεις σε σχολικούς διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας και της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, έχει πάρει αργυρό μετάλλιο στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα του 2011 έχοντας απέναντί του αρτιμελείς μαθητές.

Φέτος κατέκτησε για τρίτη συνεχόμενη φορά την 1η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τυφλών Ανδρών Σκακιστών και την 9η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τυφλών Νέων Σκακιστών 2013. Κάνει κολύμπι, ορθοπεταλιές με ειδικό ποδήλατο, πατινάρει στην άσφαλτο και σε παγοδρόμιο. Αυτό το ιδιαίτερα χαρισματικό παιδί, δε χωρά στο αμφιθέατρο του τμήματος Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, γιατί είναι τυφλό! 

Η αίτησή του να εισαχθεί στο τμήμα απορρίφθηκε. Η απόρριψη βασίστηκε στον κανονισμό της σχολής που δε δέχεται ως φοιτητές άτομα με κινητική αναπηρία και στα δύο άνω άκρα και τυφλούς. Ενας κανονισμός που ισχύει στο τμήμα Φυσικής της Θεσσαλονίκης, όχι όμως στο ίδιο τμήμα της Αθήνας, αν και τα δύο έχουν ανάλογα εργαστήρια. 

«Περιμένουμε με αγωνία, αυτή η απόφαση να αλλάξει γιατί για τον Αργύρη είναι στόχος ζωής» λέει ο πατέρας του Σωτήρης Κουμτζής, επίσης τυφλός όπως και η σύζυγός του και τα δύο από τα τρία παιδιά του. Μια οικογένεια που με αυτά τα προβλήματα, θα αναγκαστεί να μετακομίσει στην Αθήνα αν το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης επιμείνει στην απόφασή του.

Το σκεπτικό της απόρριψης

Ο πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ που απέρριψε την αίτηση του Αργύρη, Κωνσταντίνος Χρυσάφης, εξηγεί στο thetoc.gr ότι το 30% των μαθημάτων της σχολής είναι εργαστηριακά. «Δεν είναι σωστό να μεταφέρεται σε εμάς το δίλημμα. Τι θα γίνει εάν ο φοιτητής δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα εργαστηριακά μαθήματα; Τι θα κάνει ο καθηγητής; Θα τον κόψει ή θα τον περάσει ως κίνηση ευσπλαχνίας;».

Για τον πανελλήνιο σύνδεσμο τυφλών, πρόκειται για μια υφέρπουσα ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι σε ένα τόσο χαρισματικό παιδί που ποτέ δεν υπήρξε εργαστήριο στην τάξη στο οποίο να μην είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τους υπόλοιπους βλέποντες συμμαθητές του χάρη στη φαντασία και την οξυμμένη του αντίληψη. «Αν βέβαια - αναφέρεται σε ανακοίνωση- λόγω της μεγαλύτερης πολυπλοκότητας υπάρξει στη πράξη κάποιο ζήτημα στο Πανεπιστήμιο, δεν πρόκειται να είναι κάτι που δεν θα αντιμετωπίζεται με τη βοήθεια του διδάσκοντος ή ενός συμφοιτητή. Οπως σίγουρα γνωρίζουν και οι ίδιοι οι καθηγητές, ο επιστήμονας είναι πρώτα ο εγκέφαλος και μετά οι δεξιότητες. Υπάρχουν άλλωστε πολλά παραδείγματα ατόμων με αναπηρία που διέπρεψαν ως εξαιρετικοί επιστήμονες».

Η πρόεδρος του συνδέσμου, Ελένη Καρυπίδου, λέει εμφαντικά στο thetoc.gr ότι το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να προδικάσει το μέλλον ενός παιδιού, ούτε να του ζητήσει να ακολουθήσει στη ζωή του ένα άλλο δρόμο από αυτόν που πραγματικά θέλει.

Και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας Γιάννης Τυρλής, που γνωρίζει τον μαθητή από τις μαθηματικές ολυμπιάδες, σχολιάζει ότι το πανεπιστήμιο θα βγει κερδισμένο αν δεχτεί ένα μυαλό σαν αυτό του Αργύρη στη σχολή: «ακόμη κι αν δεν υπάρχουν οι διδακτικές υποδομές για έναν τυφλό φοιτητή που έχει την κλίση και θέλει να διαπρέψει σε μια επιστήμη, μια οργανωμένη κοινωνία πρέπει να βρίσκει τους τρόπους».

Ο πανελλήνιος σύνδεσμος τυφλών έχει ζητήσει με επιστολή του από το υπουργείο Παιδείας να παρέμβει προκειμένου το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να αλλάξει την απόφασή του και να δεχτεί τον χαρισματικό μαθητή.

Πηγή: thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου