Τα βρέφη που θηλάζουν κλαίνε περισσότερο, χαμογελάνε λιγότερο, είναι πιο ευέξαπτα και γενικά έχουν περισσότερες ιδιορρυθμίες, υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές, ανατρέποντας την μέχρι τώρα αντίληψη για την ηρεμιστική επίδραση του μητρικού θηλασμού.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο PLoS One, επιστημονική ομάδα της Μονάδας Επιδημιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας στο Κέιμπριτζ της Μ. Βρετανίας, με επικεφαλής τον Δρ Κεν Ονγκ, μελέτησε 316 βρέφη, ηλικίας τριών μηνών. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι η ευερεθιστότητα των βρεφών που θηλάζουν είναι φυσιολογική και μολονότι τα παιδιά που σιτίζονται με τεχνητό γάλα δείχνουν πιο ήσυχα, ο μητρικός θηλασμός παραμένει μακράν η καλύτερη διατροφική επιλογή για τα βρέφη.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι νέες μητέρες είναι προτιμότερο να επιλέγουν τον αποκλειστικό θηλασμό ειδικά κατά το πρώτο εξάμηνο της ζωής του παιδιού τους. Βέβαια δεν είναι λίγες εκείνες που αδυνατούν να μείνουν πιστές στην διαδικασία, με το επιχείρημα ότι το βρέφος δεν φαίνεται να είναι ήρεμο και ικανοποιημένο, όσο στην περίπτωση που σιτίζεται με τεχνητό γάλα.
Αν και η βρετανική μελέτη δεν διακρίνει διαφοροποιήσεις στην συμπεριφορά των βρεφών σε συνάρτηση με το φύλο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι μητέρες δεν θα πρέπει να παρερμηνεύουν την νευρικότητα του βρέφους που θηλάζει και να την ερμηνεύουν ως δυσαρέσκεια, αφού είναι φυσιολογική και αποτελεί έναν τρόπο επικοινωνίας του παιδιού με τη μητέρα (συμπεριφορά που παρατηρείται και σε άλλα ζωικά είδη).
Οι ερευνητές εξηγούν δε ότι το συχνό κλάμα δεν υποδεικνύει κατ’ ανάγκη πείνα, επειδή το παιδί δεν έχει χορτάσει με τον θηλασμό, αλλά μπορεί να είναι και ένδειξη σωματική κόπωσης. Όσο δε για την παρατηρούμενη ηρεμία στα βρέφη που δεν θηλάζουν, οι επιστήμονες την αποδίδουν και στην υπερκατανάλωση γάλακτος, η οποία μπορεί ευκολότερα να συντελέσει σε βρεφική παχυσαρκία.
Πηγή: in
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου