Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Ποιος φοβάται την Ανοιχτή Σχολή;

Η Παρέμβαση φοιτητών της Νομικής για Ανοιχτή Σχολή γράφει αποκλειστικά για το protagon.

Τα αντανακλαστικά που έχει διεγείρει ο νέος νόμος-πλαίσιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι πρωτόγνωρα. Χιλιάδες φοιτητές οργανώνονται όχι μόνο στο facebook αλλά και στις σχολές συντάσσοντας πλαίσια κατά των καταλήψεων.
Ανεξάρτητα από το αν κάποιος συμφωνεί ή όχι με το νέο νόμο, η κατάληψη στρέφεται κατά των ίδιων των φοιτητών, τους στερεί την ελεύθερη πρόσβαση στις στοιχειώδεις λειτουργίες και υπηρεσίες, αναβάλει επ’ αόριστον την εκπλήρωση των ακαδημαϊκών τους υποχρεώσεων, επιβαρύνει οικονομικά τις οικογένειες τους.

Η Ανοιχτή Σχολή δεν είναι μια άποψη συγκυριακή. Είναι "ιδεολογία". Είναι επιταγή απέναντι στο δικαίωμα για ισότιμη πρόσβαση στη γνώση. Μια διεκδίκηση του αυτονόητου δικαιώματος κάθε φοιτητή.

Από τότε που ξεκινήσαμε αυτήν την πρωτοβουλία γνωρίζαμε πως ο σκοπός μας θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί. Ήδη από την πρώτη φορά που συμμετείχαμε στη Γενική Συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου ως κίνηση για Ανοιχτή Σχολή, δεχτήκαμε τόνους λάσπης, χαρακτηριζόμενοι ως «βαλτοί» του Προέδρου του τμήματος Νομικής και της Υπουργού Παιδείας. Εκτοξεύτηκαν μπουκάλια και καφέδες κατά των εκπροσώπων μας. Συμμετείχαμε σε ένα παιχνίδι που τους κανόνες δεν τους συνδιαμορφώναμε αλλά ήταν προαποφασισμένοι από τις παρατάξεις. Παρ’ όλα αυτά δεν πτοηθήκαμε. Συνεχίσαμε την προσπάθεια βέβαιοι για το δίκαιο των θέσεών μας.

Τα γεγονότα όμως που βιώσαμε την προηγούμενη Τετάρτη στη Γενική Συνέλευση ήταν για τους περισσότερους από εμάς πρωτοφανή και θρασύτατα. Δεν έγινε δεκτό το αίτημα μας για διεξαγωγή της ψηφοφορίας με επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας. Ως απάντηση -πέρα από δικαιολογίες, υπεκφυγές και σοφίσματα- λάβαμε το αμίμητο «όποιος θέλει πάσο, να πάει στη Γραμματεία». Στο τέλος της διαδικασίας καταμέτρησης και ενώ το Ενιαίο Πλαίσιο για Ανοιχτή Σχολή (Ανεξάρτητοι-ΔΑΠ) προηγούταν κατά 27 ψήφους, μέλη των ΕΑΑΚ(εξωκοινοβουλευτική αριστερά) προσέθεσαν 38 ψήφους στο πλαίσιο για κατάληψη, μετατρέποντας το αποτέλεσμα υπέρ τους με διαφορά 20 ψήφων μαζί με ακόμα μια νοθεία στην επανακαταμέτρηση! Η απάντηση στις διαμαρτυρίες μας ήταν να πετάξουν έξω από την αίθουσα όσους αντέδρασαν σε αυτά και άλλα εξοργιστικά φαινόμενα νοθείας. Κανένας από τις υπόλοιπες παρατάξεις δεν αντέδρασε. Μάλλον τους βόλευε. Βρεθήκαμε μόνοι μας, να υπερασπιζόμαστε για ακόμα μια φορά το αυτονόητο: την ανόθευτη εκλογική διαδικασία.

Είδαμε λοιπόν αυτούς που τόσο κόπτονται για το καλό του Πανεπιστημίου, για τις συλλογικές διαδικασίες, για την ισχύ των αποφάσεων του φοιτητικού συλλόγου και για το ίδιο το «φοιτητικό κίνημα», να δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Όταν φοιτητές λαμβάνουν αποφάσεις με τις οποίες διαφωνούν, θα νοθεύουν το αποτέλεσμα, θα τραμπουκίζουν «αντιφρονούντες» και θα ακυρώνουν στην πράξη την διαδικασία με αθέμιτα μέσα.

Η Νομική Αθηνών ψήφισε Ανοιχτή Σχολή και αυτό πρέπει να το μάθουν όλοι! Αποδείξαμε ότι δεν είμαστε πλέον «σιωπηρή πλειοψηφία του facebook», αλλά η πλειοψηφία που στήριξε το αίτημα να διεξαχθούν ομαλά οι εξετάσεις και να συνεχίσουμε τις σπουδές μας απρόσκοπτα. Δυστυχώς, όμως, οι φοιτητές για ακόμη μια φορά καλούνται να τα βάλουν με τα πιο αυταρχικά στοιχεία του ελληνικού πανεπιστημίου, ενώ οι καθηγητές και η διοίκηση παρακολουθούν αμέτοχοι.

Στοχεύουμε σε ένα Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, πέρα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, άσχετα από το αν ο νόμος είναι καλός ή κακός. Η Ανοιχτή Σχολή είναι η βάση πάνω στην οποία μπορεί να δράσει ο καθένας όπως επιθυμεί. Είναι το εχέγγυο για να μην στερείται των δικαιωμάτων του κανένας φοιτητής.


Πηγή: protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου