Η Άντα Κατσάνου φοράει το σακάκι της πάνω από το εταιρικό πόλο μπλουζάκι της και είναι έτοιμη ως CEO να απαντήσει σε κάθε πιθανή ερώτηση για το project της εταιρείας που εκπροσωπεί, της LoopLab.
Με χαρακτηριστική ευκολία εξηγεί πώς λειτουργεί το σύστημα ενυδρειοπονίας, το οποίο έχει στόχο να διεισδύσει στην εκπαιδευτική αγορά, ώστε να κάνει ευρύτερα γνωστή την εφαρμογή aquaponics, μια πρακτική – διαμάντι για πολλούς, αφού συνδυάζει την αγροδιατροφή με την κυκλική οικονομία και θα μπορούσε να είναι το μέλλον στον πρωτογενή τομέα.
Η Άντα, στέλεχος της LoopLab είναι μόλις... 17 ετών και μαζί με άλλους 21 συμμαθητές της από το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας δημιούργησαν την εικονική επιχείρηση, που βάσει των σύγχρονων αναγκών θα μπορούσε να είναι άνετα πραγματική.
Άλλωστε, όπως τονίζει ο καθηγητής των παιδιών, Νίκος Τερψιάδης, «το aquaponic (συγχρονισμένη εκτροφή ψαριών και υδροκαλλιέργεια φυτών) σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μία από τις 10 καινοτομίες που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο».
Η LoopLab είναι ουσιαστικά ένα παιδί που γεννήθηκε από τη συμμετοχή των μαθητών στον διαγωνισμό Foodathon, με άλλους μαθητές από την Ευρώπη και την Αφρική που τους έφερε αντιμέτωπους με τις μεγάλες προκλήσεις του αγροδιατροφικού τομέα και τους προβλημάτισε.
Μαθαίνοντας τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και την ανάγκη να υπάρχει εκπαίδευση για αυτό, οι μαθητές προχώρησαν σε συνεργασία με τους καθηγητές τους στη δημιουργία της εικονικής επιχείρησης, η οποία με σλόγκαν «We put Innovation in Green Education!», συμμετείχε στην Εμπορική Έκθεση των Εικονικών Επιχειρήσεων του Junior Achievement Greece.
Τα προϊόντα
Όπως αναφέρει στη Voria.gr ο Άγγελος Τριανταφύλλου, μαθητής και αντιπρόεδρος της LoopLab, «η εταιρεία μας παράγει τρία προϊόντα, τα εργαστηριακά Κit, τα εκπαιδευτικά Kit και τον προσομοιωτή ενυδρειοπονίας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα εργαστηριακά κιτ κυκλικής οικονομίας που στηρίζονται στη φιλοσοφία των aquaponics, είναι ιδανικά για όσους θέλουν να πειραματιστούν, να μάθουν και να εφαρμόσουν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας σε πραγματικές συνθήκες. Απευθύνονται επίσης σε χομπίστες καθώς η αστική γεωργία είναι μια ανερχόμενη τάση, όπως λέει ο μαθητής και στέλεχος της LoopLab.
Παράλληλα εξηγεί πως προϊόν της εταιρείας είναι τα κιτ – εκπαιδευτικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους που θέλουν να εξερευνήσουν την κυκλική οικονομία σε μικρότερη κλίμακα.
Αναπτύχθηκε ακόμα ένας καινοτόμος προσομοιωτής ο οποίος επιτρέπει στους χρήστες του να συνθέτουν εικονικά συστήματα aquaponics, να πειραματίζονται, να δοκιμάζουν διαφορετικά σενάρια διαχείρισης και να υπερβαίνουν τις δυνατότητες των εργαστηριακών κιτ.
Πώς λειτουργεί η ενυδρειοπονία της μαθητικής επιχείρησης
Η CEO της Looplab, Άντα Κατσάνου, εξηγεί πως «το σύστημα aguaponics που φτιάχνουμε εμείς στηρίζεται στην κυκλική οικονομία και συνδυάζει την ιχθυοκαλλιέργεια με την καλλιέργεια φυτών».
Όπως λέει στη συνέχεια, τα ψάρια παράγουν θρεπτικά συστατικά, και τρέφουν τα φυτά, ενώ τα φυτά φιλτράρουν το νερό για να ζήσουν τα ψάρια.
«Ουσιαστικά ταΐζουμε τα ψάρια με την τροφή τους που περιέχει ένα συγκεκριμένο ποσοστό πρωτεΐνης 38% με 40%. Στη συνέχεια γίνεται η πέψη από τα ψάρια, παράγουν απόβλητα, τα οποία καταλήγουν σε ένα μηχανικό φίλτρο. Εκεί παρακρατούνται οι άχρηστες ουσίες και οι χρήσιμες που λέγονται νιτρώδη περνούν στο βιολογικό φίλτρο και μέσω των βακτηρίων γίνονται νιτρικά, δηλαδή λιπάσματα. Μέσω των σωληνώσεων περνούν στα φυτά που απορροφούν τις θρεπτικές ουσίες με τις ρίζες τους και το νερό επιστρέφει καθαρό στα ψάρια».
Γιατί δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα
Αν και η υδροπονία είναι μια γεωργική πρακτική που εφαρμόζεται εκτεταμένα στην Ελλάδα, δεν ισχύει το ίδιο με την ενυδρειοπονία, που απαντάται είτε ως υβριδική πρακτική σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, είτε ως χόμπι.
Ο Γιάννης Γιάντσης, επίκουρος καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ με ειδίκευση στις υδατοκαλλιέργειες, λέει στην Voria.gr πως «στην Ευρώπη οι μόνες χώρες που εφαρμόζουν εκτεταμένα αυτή την πρακτική είναι κυρίως η Ολλανδία και κατά δεύτερον το Βέλγιο και η Γερμανία, ενώ οι ασιατικές χώρες το εφαρμόζουν περισσότερο».
Μάλιστα στη Θέρμη, στο αγρόκτημα του ΑΠΘ υπήρξε για μια περίοδο καλλιέργεια ενυδρειοπονίας για καθαρά πειραματικούς σκοπούς.
Το ψάρι που είχε χρησιμοποιήθηκε ήταν πέστροφα και το φυτό που καλλιεργήθηκε ήταν διάφορα είδη μαρουλιού, όπως σγουρή σαλάτα κτλ.
Σύμφωνα με τον κ. Γιάντση το πρόβλημα για την εφαρμογή της ενυδρειοπονίας είναι το ψάρι που πρέπει να χρησιμοποιηθεί.
«Στην κεντρική Ευρώπη το σύστημα λειτουργεί με την τιλάπια, ένα είδος ψαριού που είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, αφού εδώ προτιμούμε την κατανάλωση ψαριών της θάλασσας και όχι του γλυκού νερού. Η τιλάπια, το γριβάδι ή ακόμα και η πέστροφα είναι ψάρια που δεν θέλουν τρομερά καθαρό νερό, μπορούν να ζήσουν και σε θολά νερά, με πιο υψηλά νιτρικά», λέει ο καθηγητής του ΑΠΘ.
Το team της LoopLab
Σύμβουλοι – Εθελοντές: Ιωάννης Παπαδόπουλος – Γενικός Διευθυντής IKEA Θεσ/νίκης, Γεώργιος Βαρελάς - Business Navigator IKEA Θεσ/νίκης
Inspirational Mentor: Πάρης Κυριακόπουλος - Διευθύνων Σύμβουλος Μοτοδυναμικής
Υπεύθυνοι Καθηγητές: Άννα Ματσιώρη, Νικόλαος Τερψιάδης, Κυριακή Βασιλού
Σημαντική ήταν η βοήθεια του διδάκτορα ιχθυοκαλλιέργειας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Νίκου Βλάχου, του Γιάννη Μητσόπουλου, υποψήφιου διδάκτορα του ίδιου τμήματος, καθώς και της Έλενας Μεντέ, καθηγήτριας Κτηνιατρικής του ΑΠΘ και του κ. Νίκου Σαμαρά, καθηγητή στο τμήμα εφαρμοσμένης πληροφορικής του ΠΑΜΑΚ.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες:
Άντα Κατσάνου– Γενική Διευθύντρια
Άγγελος Τριανταφύλλου- Διευθυντής Οικονομικών/Αντιπρόεδρος
Φανή Πειστικού -Τμήμα Οικονομικών
Βίκτωρας Κωνσταντίνου-Τμήμα Οικονομικών
Ίριδα Τσιρογιάννη -Τμήμα Οικονομικών
Βασίλειος Παπαβασιλείου - Διευθυντής Παραγωγής
Πέτρος Παλάσκας - Τμήμα Παραγωγής
Μυρτώ Γουνοπούλου- Τμήμα Παραγωγής
Μαρίνα Γιομελάκη – Τμήμα Παραγωγής
Χρυσή Σαραφείδου - Διευθύντρια Πωλήσεων
Λιζέτα Χαριστέ-Τμήμα Πωλήσεων
Αγγελική Κωστοπούλου - Τμήμα Πωλήσεων
Σοφία Άτσου- Τμήμα Πωλήσεων
Σοφία Σαραφείδου - Διευθύντρια Marketing
Σόνια Παπαβασιλείου - Τμήμα Marketing
Ευφροσύνη Παραμυθιώτη- Τμήμα Marketing
Ατλαζίνα Ζωή Χατζηαράπη- Τμήμα Marketing
Σαββίνα Τσουρούκη- Τμήμα Μarketing
Απόστολος Μπούρας -Διευθυντής Πληροφορικής
Χαραλάμπης Πασχαλίδης-Τμήμα Πληροφορικής
Φώτης Παπαδόπουλος -Τμήμα Πληροφορικής
Βασίλης Σπάσος -Τμήμα Πληροφορικής
Μαρία-Άννα Τσολακίδου-Τμήμα Πληροφορικής
Πηγή: voria
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου