Όλοι ξέρουμε την αξία που έχει το παιχνίδι στη ζωή των παιδιών μας και πολύ συχνά αναφέρεται πως κάνει καλό και σε εμάς αλλά και στη σχέση μας με το παιδί μας. Ωστόσο, κάθε γονιός επιτρέπεται να είναι κουρασμένος, λυπημένος ή ανήσυχος και να μην έχει διάθεση να παίξει.
Αν ορισμένες φορές συνειδητοποιείτε πως αναγκάζετε τον εαυτό σας να έχει μια πιο παιχνιδιάρικη διάθεση, θυμηθείτε πως στο παιχνίδι δεν χωρούν «πρέπει». Ακόμη και τα ίδια τα παιδιά στιγμές στιγμές κουράζονται, βαριούνται, δεν έχουν όρεξη κλπ. Πού ωφελεί να αγνοείτε, να απορρίπτετε και να καταπιέζετε τα αληθινά σας συναισθήματα; Σίγουρα, το παιχνίδι με το παιδί μας είναι υπέροχο, αλλά το ίδιο είναι και η αυθεντικότητα και το να είμαστε σε επαφή με τα όσα πραγματικά αισθανόμαστε. Άλλωστε, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε στη ζωή μας, είναι άλλο ένα «πρέπει»…
Δοκιμάστε να αποδεχθείτε τον εαυτό σας ακριβώς όπως είναι. Αναγνωρίστε πότε δεν είστε σε θέση να παίξετε. Δεν είναι ανάγκη οπωσδήποτε να φταίει κάτι και να μπείτε στη διαδικασία να ψάχνετε το πώς και το γιατί. Ούτε να αισθάνεστε ενοχές για κάτι. Πολύ απλά, μπορείτε να αφήσετε για αργότερα αυτό που δεν μπορείτε να κάνετε τώρα.
Αποδοχή, ισορροπία και σύνδεση
Η ανατροφή των παιδιών, όπως πολύ καλά θα γνωρίζετε, είναι κάθε άλλο παρά μια εύκολη υπόθεση. Οι γονείς συχνά προσπαθούν να βρουν ισορροπίες που περιλαμβάνουν τον σεβασμό απέναντι στα θέλω όλων των μελών της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού τους. Ξεκινώντας από τον ίδιο τον εαυτό μας λοιπόν, η αποδοχή και η αναγνώριση της κούρασης, της λύπης, της ανησυχίας κλπ., μπορεί αβίαστα να οδηγήσει στη σύνδεση με το παιδί. Όταν βγάζουμε την πίεση και την κριτική από το μυαλό μας για όσα θεωρείται σωστό να κάνουμε, τότε και το παιχνίδι μπορεί να προκύψει αυθόρμητα, από εκεί που δεν το περιμένουμε.
Αφού αφιερώσουμε χρόνο στον εαυτό μας, μπορούμε να μοιραστούμε πιο ποιοτικές στιγμές με το παιδί μας.
Αντιμετωπίστε την κάθε στιγμή με τον δικό σας τρόπο. Αν θέλετε να παίξετε με το παιδί, τότε παίξτε! Εάν δεν νιώθετε ότι έχετε 100% ενέργεια, αλλά θέλετε να ασχοληθείτε για λίγο και χαλαρά, κάντε το έτσι. Εάν υπάρχουν άλλα έντονα συναισθήματα και καμιά επιθυμία για παιχνίδι, πάρτε το χρόνο σας, χωρίς να ανησυχείτε. Το παιδί θα είναι εκεί έτοιμο να παίξει μόλις επαναφορτιστείτε.
Ανεξάρτητο παιχνίδι: Είναι απαραίτητο για την υγεία, λένε οι επιστήμονες
Αξίζει τέλος να αναφερθεί πως το ανεξάρτητο παιχνίδι είναι ένα γονικό εργαλείο που ενισχύει την ψυχική υγεία των παιδιών, σύμφωνα με την επιστήμη και δυστυχώς τα ευρήματα δείχνουν πως η υπερβολική επίβλεψη στερεί από τα σημερινά παιδιά την ανεξαρτησία που χρειάζονται για να αναπτύξουν την εσωτερική τους δύναμη. Αυτή η μείωση της ανεξάρτητης δραστηριότητας και, ως εκ τούτου, της ψυχικής ευεξίας των παιδιών σημειώθηκε σταδιακά, επί δεκαετίες, με αποτέλεσμα πολλοί να την έχουν μόλις και μετά βίας παρατηρήσει.
Επομένως, μην ξεχνάτε πως τα παιδιά χρειάζονται ολοένα και περισσότερες ευκαιρίες για ανεξάρτητη δραστηριότητα και οι γονείς, διαλείμματα για να αφιερώνουν λίγο χρόνο και στον εαυτό τους.
Φαίη Βακρινου
Πηγή: imommy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου