Η Δρ. Ute Lewitzka, η οποία ερευνά και εργάζεται σε αυτόν τον τομέα για περισσότερα από 25 χρόνια και επί του παρόντος υπηρετεί ως πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας για την Πρόληψη των Αυτοκτονιών, διορίστηκε στη θέση αυτή.
Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι αυτοκτόνησαν στη Γερμανία πέρσι, αριθμός που είναι υπερτριπλάσιος από τον αριθμό των θανάτων από τροχαία ατυχήματα.
Ο δε, αριθμός των ατόμων, όλων των ηλικιακών ομάδων που έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας είναι σημαντικά υψηλότερος.
Οι μελέτες για τις αυτοκτονίες επικεντρώνονται στους παράγοντες που οδηγούν σε αυτές, αλλά και στην πρόληψή τους. Αυτός ο σημαντικός τομέας λαμβάνει τώρα ιδιαίτερη προσοχή στη Φρανκφούρτη, με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Γκαίτε να ιδρύει την πρώτη πανεπιστημιακή έδρα στη χώρα για τη μελέτη και πρόληψη των αυτοκτονιών, την οποία κατέλαβε η Δρ. Ute Lewitzka.
Η καθηγήτρια ερευνά και εργάζεται σε αυτόν τον τομέα για περισσότερα από 25 χρόνια και επί του παρόντος υπηρετεί ως πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας για την Πρόληψη των Αυτοκτονιών [Deutsche Gesellschaft für Suizidprävention].
«Χαίρομαι πολύ που βλέπω τη μελέτη για τις αυτοκτονίες να κερδίζουν αυτό το επίπεδο αναγνώρισης», αναφέρει σε σχετικό δελτίο τύπου η Lewitzka, η οποία μεταβαίνει στη Φρανκφούρτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Δρέσδης, προσθέτοντας ότι μια πανεπιστημιακή θέση μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω στον αποστιγματισμό των ψυχικών ασθενειών.
Οι στόχοι της περιλαμβάνουν τη συστηματική παρακολούθηση και ανάλυση των αυτοκτονιών και των αποπειρών για την περαιτέρω ανάπτυξη αποτελεσματικών προληπτικών μέτρων και ενδεχομένως και την εφαρμογή τους σε πολιτικό επίπεδο.
Η πανεπιστημιακή θέση ανήκει στο Τμήμα Ψυχιατρικής, Ψυχοσωματικής Ιατρικής και Ψυχοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Φρανκφούρτης, με επικεφαλής τον καθηγητή Andreas Reif, που ειδικεύεται εδώ και καιρό στη θεραπεία διαταραχών της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη.
Απώτερος στόχος είναι η ίδρυση ενός Γερμανικού Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας σε συνεργασία με το Γερμανικό Ίδρυμα για την Ανακούφιση από την Κατάθλιψη και την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (Stiftung Deutsche Depressionshilfe und Suizidprävention) και με την Ευρωπαϊκή Συμμαχία κατά της Κατάθλιψης.
Υπάρχει ήδη ένα καλά ανεπτυγμένο περιφερειακό δίκτυο που ενώνει διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς που καθοδηγούν την έρευνα και τη θεραπεία της αυτοκτονίας και που συμμετέχουν σε εργασίες πρόληψης, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων που εφαρμόζονται στο σχολείο.
Παράλληλα με την έρευνα, η εξειδικευμένη εκπαίδευση και κατάρτιση θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο.
Το έργο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τα επόμενα πέντε χρόνια, χάρη στην υποστήριξη των ιδρυμάτων Crespo Foundation, Henryk Sznap Stiftung και Elmar und Ellis Reiss Stiftung, με το τελευταίο να συνεισφέρει την πλειοψηφία των κεφαλαίων.
Ο Δρ Elmar Reiss, ο οποίος ίδρυσε το ίδρυμα με τη σύζυγό του το 2018, εξήγησε ότι οι στόχοι της καθηγήτριας ευθυγραμμίζονται στενά με την αποστολή του ιδρύματος: «Ο κύριος στόχος του ιδρύματος ήταν να βοηθήσουμε τα άτομα με κατάθλιψη και να ανακουφίσουμε τον πόνο τους.
Η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτοκτονίας.
Το ίδρυμά μας στοχεύει να βοηθήσει τους πληγέντες να βρουν άλλα μονοπάτια και να δουν ξανά φως στο τέλος του τούνελ». Η ανάπτυξη αποτελεσματικών μεθόδων πρόληψης απαιτεί εκτεταμένο όγκο δεδομένων.
Ως μέρος ενός πιλοτικού έργου στη Σαξονία, η Lewitzka έδειξε ότι η άμεση καταγραφή και αξιολόγηση των αποπειρών αυτοκτονίας από ειδικά εκπαιδευμένους μελετητές επιτρέπει τη δημιουργία ενός είδους «hot spot» που αντιπροσωπεύουν οπτικά τις τοποθεσίες και τις συχνότητες των περιστατικών. Σε συνδυασμό με τη στοχευμένη παρακολούθηση, αυτή η προσέγγιση μπορεί να αποτρέψει πολλές αυτοκτονίες. Οι μέθοδοι αυτοτραυματισμού που επιλέγονται συχνά, μπορούν να ρυθμιστούν για παράδειγμα, ελέγχοντας την πρόσβαση σε συγκεκριμένα κτίρια ή τοποθεσίες.
«Ο περιορισμός των μεθόδων είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης», εξηγεί η Lewitzka.
Πηγή: dnews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου