Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024

Πότε είναι έτοιμο να πάρει smartphone το παιδί σας

Πριν από λίγο καιρό ήμουνα στην Πρέβεζα. Είχαμε πάει να φάμε στον φίλο μου τον Γιάννη, όπου πάντα βρίσκεις καλομαγειρεμένο φαγητό σε φυσιολογικές τιμές. Γι’ αυτό τον λόγο μαζεύονται εκεί-χειμώνα καλοκαίρι- και οι ντόπιοι.

Δίπλα μας καθόταν, ένα νέο ζευγάρι, με το μωρό τους στο καρότσι. Ήταν ένα χαριτωμένο αγοράκι, που καθόταν άνετα στον ποπό του και έλεγε κουβεντούλες. Οι γονείς ανταποκρίνονταν που και που σταματώντας τη συζήτησή τους, αλλά όταν ήρθαν οι γίγαντες και το πετάλι (ψάρι κέφαλος μαγειρεμένο με ειδικό τρόπο), έπεσαν με τα μούτρα στο φαγητό. Ήταν καθημερινή και μάλλον είχαν γυρίσει από τις δουλειές τους, πήραν το μωρό από τη γιαγιά, κι έκατσαν για φαγητό.

Έλα όμως που ο μπέμπης ήθελε παρέα και κουβέντα. Του έδωσαν ένα ψωμάκι, αλλά εκείνος το πέταξε. Μετά του έδειξαν τη γατούλα που περίμενε λίγο από το πετάλι. Δεν έπιασε. Αφήστε που η γατούλα με τα κλάματα του παιδιού εξαφανίστηκε.

Τότε η μαμά έκανε τη μαγική κίνηση… Πήρε το κινητό της από το τραπέζι, κάτι πάτησε και πέρασε τη συσκευή στο χεράκι του παιδιού. Προφανώς το παιδάκι (18 μηνών;) είχε ξαναπαίξει με το κινητό, διότι- σας ορκίζομαι – το χειριζόταν μια χαρά. Τσιμουδιά δεν έβγαλε το μωρό. Μέχρι που, αφού είχε περάσει ώρα και το ζευγάρι ήταν έτοιμο να φύγει, η μαμά τού πήρε το τηλέφωνο από το χεράκι του. Τότε έμπηξε κάτι τσιρίδες, μέχρι που του το ξανάδωσαν. Και φύγανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι. Κινητό στο μωρό για να μένει ήσυχο; Και πού; Στην Πρέβεζα. Μια μικρή πόλη, όπου τα πάντα είναι κοντά και οι ρυθμοί της ζωής περισσότερο χαλαροί για να μπορεί κάποιος να ασχοληθεί περισσότερο με το παιδί του.
Το κινητό αντί για πιπίλα στα μωρά;

Σύμφωνα με έρευνα, για πολλούς ενήλικες, το κινητό τηλέφωνο αντιπροσωπεύει ένα αντικείμενο προσκόλλησης, όπως μια κουβερτούλα ή ένα αρκουδάκι όταν ήμασταν παιδιά. Αλλά το smartphone στο μωρό μού φάνηκε τρομακτικό.

Από την άλλη, όλο και περισσότερα παιδιά αποκτούν πολύ νωρίς κινητό. Στο σχολείο, πιθανότατα είναι μυημένα σε ένα σωρό τεχνολογικές εξελίξεις στην τάξη και υπάρχει πίεση να μπουν στο διαδίκτυο προκειμένου να ενταχθούν σε μια ομάδα.

Αν τα παιδιά σας ζητούν ένα smartphone, πώς ξέρετε αν είναι έτοιμα και πώς μπορείτε να τα προετοιμάσετε για τον παγκόσμιο ιστό και όλους τους κινδύνους του;

Ο Αμερικανός παιδίατρος Ντέιβιντ Χόρνικ (David Hornick, MD,) δίνει κάποιες οδηγίες για να καταλάβετε εάν το παιδί σας είναι έτοιμο για ένα smartphone, και πώς θα πρέπει να το διευκολύνετε για να το χειριστεί.

Μεταξύ 12 και 14 ετών είναι αποδεκτό να έχει smartphone

Στον σημερινό κόσμο, είναι αποδεκτό να αγοράσετε στο παιδί σας ένα smartphone μεταξύ 12 και 14 ετών. Αλλά αυτοί δεν είναι μαγικοί αριθμοί- η ωριμότητα του παιδιού σας είναι αυτό που έχει σημασία. Αν το παιδί σας περνάει πολύ χρόνο εκτός σπιτιού – όπως αν είναι σε μια σχολική ομάδα ή αν έχει τακτικά μαθήματα μετά το σχολείο – και γίνεται πιο ανεξάρτητο, ένα smartphone μπορεί να είναι μια καλή ιδέα.

Για παιδιά μικρότερα των 12 ετών ή για παιδιά που περνούν πολύ χρόνο στο σπίτι και δεν είναι τόσο ανεξάρτητα, ένα κανονικό τηλέφωνο που επιτρέπει στο παιδί σας απλώς να καλεί ή να στέλνει μηνύματα μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος μέχρι να μεγαλώσει ή να βγαίνει πιο συχνά από το σπίτι. Είναι καλό να το έχουν μαζί τους σε περίπτωση που υπάρξει ποτέ έκτακτη ανάγκη ή αν χρειαστεί να σας βρουν.

Στην πραγματικότητα, ο προμετωπιαίος φλοιός μας δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως μέχρι τα 20 μας, και γι’ αυτό οι έφηβοι μπορούν να κάνουν τα πιο παράλογα πράγματα. Αν το παιδί σας δυσκολεύεται να επεξεργαστεί τους κινδύνους και αν δεν είναι σε θέση να ακολουθήσει τους κανόνες που έχετε θέσει, μπορεί να μην είναι έτοιμο για smartphone.

Τα smartphones είναι ένα εργαλείο για έρευνα και συνδεσιμότητα

Όπως οι περισσότερες τεχνολογικές εξελίξεις, τα smartphones έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώνουν τη συνδεσιμότητά μας με τον κόσμο και να παρέχουν απεριόριστη πρόσβαση σε πληροφορίες με το πάτημα ενός κουμπιού. Εάν το παιδί σας έχει σταθερή πρόσβαση στο διαδίκτυο στο σπίτι και στο σχολείο και ακολουθεί τους κανόνες κατά τη χρήση αυτών των εργαλείων, οι πιθανότητες να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά ένα smartphone είναι μεγάλες.
Η χρήση ενός smartphone μπορεί να προάγει την ανεξαρτησία

Ακριβώς όπως όταν οδηγείτε για πρώτη φορά ένα αυτοκίνητο ή όταν σας αφήνουν στο σπίτι ενός φίλου ή σε μια κοινωνική εκδήλωση, η κατοχή ενός smartphone μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα του παιδιού σας να αισθάνεται ενδυναμωμένο και ανεξάρτητο. Όσο περισσότερο χρόνο περνούν έξω από το σπίτι, τόσο πιο πρόθυμα θα είναι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Πότε είναι επικίνδυνα τα smartphone

Το διαδίκτυο είναι αχανές και μαζί του έρχoνται πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που μπορεί να είναι τοξικές όταν χρησιμοποιούνται για να βλάψουν άλλους. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι ιδιαίτερα προβληματικός μεταξύ των νεότερων χρηστών smartphone. Είναι σημαντικό να μιλήσετε στο παιδί σας από πριν για να μην συμμετέχει σε τέτοιες αρνητικές συμπεριφορές, καθώς και να το προετοιμάσετε για το πώς θα το διαχειριστεί όταν του συμβεί.

Οδηγίες για γονείς που θέλουν να αφήσουν τα παιδιά τους να έχουν το δικό τους τηλέφωνο

Περιορίστε την πρόσβαση: Ο σημαντικότερος έλεγχος που έχετε σε αυτή την περίπτωση είναι να θέσετε όρια στον τρόπο με τον οποίο το παιδί σας μπορεί να χρησιμοποιεί το smartphone του. Μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή γονικοί έλεγχοι για τον περιορισμό ορισμένων ιστότοπων ή πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης. Το πολύ-πολύ, να επιτρέπετε έναν ή δύο λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι το παιδί σας να αποδείξει ότι μπορεί να τα χρησιμοποιεί αποτελεσματικά και με θετικό τρόπο.

Δημιουργήστε ζώνες χωρίς τηλέφωνο: Η θέσπιση χρονικών ορίων είναι επίσης σημαντική. Βεβαιωθείτε ότι το τηλέφωνο είναι κλειστό την ώρα του ύπνου, ή τουλάχιστον, στην πρίζα έξω από το υπνοδωμάτιό τους. Παρόλο που το παιδί σας μπορεί να παλεύει να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνό του ως ξυπνητήρι, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα διαφορετικό ξυπνητήρι αντ’ αυτού, επειδή η χρήση του τηλεφώνου πριν από τον ύπνο μπορεί πραγματικά να επηρεάσει την ικανότητά του να κοιμηθεί.

Μπορείτε επίσης να περιορίσετε τον χρόνο που περνούν στο τηλέφωνό τους συνολικά: να ορίσετε τον χρόνο που επιτρέπεται σε συγκεκριμένες εφαρμογές, θέτοντας όρια χρόνου οθόνης με τον γονικό έλεγχο. Μια ζώνη χωρίς τηλέφωνο θα μπορούσε να θεσπιστεί κατά τη διάρκεια των γευμάτων, στις οικογενειακές συγκεντρώσεις ή κατά τη διάρκεια ειδικών εκδηλώσεων.

Δημιουργείστε ένα συμβόλαιο που θα το σέβονται και οι δυο πλευρές: Δημιουργώντας από κοινού ένα συμβόλαιο σχετικά με τους κανόνες και τις προσδοκίες για ένα smartphone εκ των προτέρων, εσείς και το παιδί σας κρατάτε ο ένας τον άλλον υπόλογο.Τόσο εσείς όσο και το παιδί σας θα πρέπει να υπογράψετε αυτό το συμβόλαιο και να είναι πάντα ορατό. Ίσως ακόμη και να το κρεμάσετε στο ψυγείο. Αυτό επιτρέπει επίσης οι κανόνες και οι προσδοκίες σας να είναι ιδιαίτερα σαφείς και καθορισμένες, ώστε να μην υπάρξουν μπερδέματα αν τα πράγματα πάνε ποτέ στραβά. Και αν δεν μπορείτε να συμφωνήσετε και οι δύο για το πώς θα χρησιμοποιείται ένα smartphone, τότε το παιδί δεν είναι έτοιμο για το smartphone.

Μην το παρακάνετε: Το να θέτετε υγιή όρια είναι σημαντικό, αλλά μέρος της ύπαρξης ενός smartphone είναι να εμπιστεύεστε το παιδί σας ότι θα σεβαστεί τα όρια και τις προσδοκίες που έχετε αποφασίσει και οι δύο μαζί. Ως γονιός μπορεί να έχετε κάθε δικαίωμα να ψάξετε το τηλέφωνό του ανά πάσα στιγμή – άλλωστε, μάλλον εσείς πληρώνετε το λογαριασμό και αν δεν κάνει κάτι κακό, μάλλον δεν έχει τίποτα να κρύψει.

Ωστόσο εάν δεν έχετε καλή σχέση με το παιδί σας και δεν μοιράζεται τακτικά λεπτομέρειες της κοινωνικής του ζωής μαζί σας σε καθημερινή βάση, το να ψάξετε το τηλέφωνό του θα σας φανεί σαν μια τεράστια παραβίαση της ιδιωτικής του ζωής.

Tα παιδιά κάτω των 15 ή 16 ετών χρειάζονται αυτή την επιπλέον εποπτεία, ώστε οι γονείς τους να μπορούν να τα βοηθήσουν να πάρουν αποφάσεις και να διορθώσουν τα λάθη τους. Αλλά τα παιδιά άνω των 16 ετών μπορεί να χρειάζονται λίγη περισσότερη ελευθερία, επειδή με την ωριμότητα έρχεται η εμπιστοσύνη.

Δώστε έμφαση στον «κίνδυνο του ξένου» και τους κινδύνους του «sexting»: Χρησιμοποιήστε αυτή την ευκαιρία για να επαναφέρετε τις συζητήσεις που είχατε κάνει με το παιδί σας νωρίτερα στη ζωή του, σχετικά με τους κινδύνους των αγνώστων και τι πρέπει να κάνει όταν κάτι πάει στραβά ή αν κάποιος το κάνει να νιώθει άβολα. Μπορεί να είναι ήδη εξοικειωμένο με την ιδέα του sexting, αλλά είναι σημαντικό να το ελέγξετε μαζί του και να του πείτε ότι δεν είναι ποτέ εντάξει να στέλνει μηνύματα ή φωτογραφίες του εαυτού του σε φίλους ή σε άτομα που δεν γνωρίζει στο διαδίκτυο. Αυτό μπορεί να είναι περισσότερο θέμα για τα μικρότερα παιδιά από ό,τι για τα μεγαλύτερα, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως και να έχει.

Εξηγείστε στα παιδιά ότι όπως ακριβώς δεν μιλάνε σε αγνώστους και δεν μπαίνουν στο αυτοκίνητό τους, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να συμβούν με τον ίδιο τρόπο με αγνώστους στο διαδίκτυο. Το πρόβλημα είναι ότι οι άγνωστοι στο διαδίκτυο έχουν μεθόδους με τις οποίες μπορούν να κάνουν τα παιδιά να κάνουν πράγματα που δεν θέλουν πραγματικά να κάνουν.

Τα λάθη δεν είναι και το τέλος του κόσμου

Εάν τα λάθη συμβαίνουν ακόμη και αφού μιλήσετε στα παιδιά σας για το ποια είναι η αποδεκτή συμπεριφορά και πώς να χρησιμοποιούν καλύτερα το smartphone τους, δεν είναι το τέλος του κόσμου. Το πιο σημαντικό είναι να αντιμετωπίζετε κάθε λάθος κατά περίπτωση ως μια ευκαιρία να ενισχύσετε τα όρια που έχετε θέσει, και να στηρίζετε τα παιδιά σας μέσα από αυτά τα μαθήματα, όντας δίπλα τους.

Οι γονείς πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να ελέγχουν τις καταστάσεις καθώς συμβαίνουν.


Πηγή: ertnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου