Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Εργαστήριο Ψυχολογίας και Εκπαίδευσης του Παιδιού - ΨΥΧΗ, Τ.Ε.Π.Α.Ε, Π.Τ.Δ.Ε, Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, Τμήμα Ψυχολογίας, & Τ.Ε.Φ.Α.Α) και την υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διοργανώνει το 2ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Σχολείο, Οικογένεια και Κοινότητα: Συνεργασία, Προκλήσεις, Δυσκολίες και Προοπτικές», που θα διεξαχθεί στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. (Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων) του Α.Π.Θ.
Σκοπός του Συνεδρίου είναι η εμβάθυνση του διαλόγου που αφορά στη συνεργασία του σχολικού συστήματος με τις οικογένειες μαθητών/τριών και τις αντίστοιχες δομές στην κοινότητα. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: "Αναγνωρίζοντας τον κεντρικό ρόλο και την ευθύνη του σχολείου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της συνεργασίας και αναδεικνύοντας την κομβική θέση του παιδιού στην εκπαιδευτική διαδικασία, το συνέδριο συμβάλλει στην πιθανή αμφισβήτηση κυρίαρχων αναποτελεσματικών παραδοχών για το πλαίσιο και το περιεχόμενο της συνεργασίας σχολείου, οικογένειας και κοινότητας".
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα διεξαχθούν 3 κεντρικές ομιλίες, 1 στρογγυλή τράπεζα, θα παρουσιαστούν 47 ερευνητικές εργασίες & 6 αναρτημένες ανακοινώσεις ενώ οι σύνεδροι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε 10 βιωματικά εργαστήρια.
Οι κύριες θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν είναι:
Παγκοσμιοποίηση, Οικογένεια και Εκπαίδευση
Νέες Τεχνολογίες και Εκπαίδευση
Πολυπολιτισμικότητα και Διαπολιτισμικότητα στην Εκπαίδευση
Επαγγελματική Ανάπτυξη και Δια Βίου Μάθηση
Το Σχολείο ως Κέντρο Κοινότητας
Κοινοτικές Στρατηγικές Ενεργοποίησης
Εναλλακτικές Προσεγγίσεις Διδασκαλίας
Κοινωνική και Συναισθηματική Μάθηση
Συνεργασία Σχολείου με Τοπικές Αρχές
Εκπαίδευση για τον περιορισμό της βίας
Ευημερία σχολικής κοινότητας
Εκπαίδευση και οικολογία
Εκπαίδευση και τέχνη
Ανάπτυξη των ήπιων δεξιοτήτων
Το σημερινό ενταξιακό/ συμπεριληπτικό σχολείο
Στο Συνέδριο θα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, γονείς και κηδεμόνες, μέλη των τοπικών κοινοτήτων, μέλη Δ.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. των ΑΕΙ, ερευνητές/τριες της Εκπαίδευσης καθώς και προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες ΑΕΙ.
Πηγή: Μακεδονία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου