πηγή: voria.gr |
Η Άννα δεν είναι μια κούκλα σαν τις άλλες. Είναι μια κούκλα με επιλεκτική αλαλία, η πρώτη της σειράς «I can» (Μπορώ), την οποία μια εκπαιδευτική ψυχολόγος από την Καστοριά οραματίστηκε και χρησιμοποιεί στις συνεδρίες της με παιδιά και εφήβους. Η Στέλλα Αντωνίου, με σπουδές στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ και μεταπτυχιακό στην «ψυχοπαιδαγωγική της ένταξης-ένα σχολείο για όλους», που εργάζεται με παιδιά, εφήβους και γονείς, παρακολούθησε το 2021 στη Βαρσοβία ειδική εκπαίδευση για κούκλες ενσυναίσθησης (empathy dolls), για την οποία μάλιστα πήρε σχετική πιστοποίηση. Αυτό ήταν και το έναυσμα για να δημιουργήσει δικές της κούκλες με συναισθηματικές δυσκολίες, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις συνεδρίες με παιδιά και εφήβους, για να βοηθήσουν –πέρα από το κομμάτι της ενσυναίσθησης- στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους, αλλά και του αισθήματος του ανήκειν, στη συνειδητοποίηση ότι δεν είναι μόνα στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν.
Για την υλοποίηση του εγχειρήματός της ο δρόμος της διασταυρώθηκε στην πορεία με αυτόν της PuPo Dolls, εταιρείας της Αλεξάνδρας Ανδρέου που εδώ και μερικά χρόνια φτιάχνει χειροποίητες υφασμάτινες κούκλες στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, η Voria.gr, που είχε αναδείξει σε προηγούμενο ρεπορτάζ τις χειροποίητες δημιουργίες της PuPo Dolls, έγινε ο δίαυλος επικοινωνίας των δύο πλευρών και η Στέλλα Αντωνίου, η οποία έψαχνε καιρό να εντοπίσει κούκλες που να ταιριάζουν στην αισθητική της, βρήκε αυτό που αναζητούσε.
Δέκα κούκλες στη σειρά «I can»
Κάπως έτσι προέκυψε η πρώτη κούκλα, η Άννα, με την επιλεκτική αλαλία, η οποία θα ακολουθηθεί από ακόμα εννέα κούκλες, που θα αναφέρονται σε άλλες συνήθεις συναισθηματικές δυσκολίες, όπως το άγχος, η διάσπαση προσοχής, η υπερκινητικότητα, τικς, αλλά και θέματα, όπως ο σχολικός εκφοβισμός. Κάθε κούκλα μάλιστα θα συνοδεύεται από μια ιστορία που θα περιγράφει και τα βασικά της χαρακτηριστικά. «Η κούκλα συστήνεται κατά τη συνεδρία ως πρόσωπο, περιγράφεται η δυσκολία της και το παιδί προσπαθεί να δώσει λύση σε αυτή. Εκτός όμως από την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης σε σχέση με την κούκλα, το παιδί αισθάνεται πως υπάρχουν κι άλλοι που αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση με εκείνο, μπαίνει σε μια διαδικασία ταύτισης και νιώθει πως δεν είναι μόνο και μπορεί να πει ‘’κι εγώ μπορώ’’» λέει στη Voria.gr η Στέλλα Αντωνίου. Ήδη, όπως τονίζει, το πρώτο feedback είναι θετικό τόσο από τα παιδιά όσο και από τους γονείς, που θα μπορούν να προμηθεύονται την κούκλα και για το σπίτι.
Εν τω μεταξύ, η Αλεξάνδρα Ανδρέου, που άρχισε να φτιάχνει τις χειροποίητες υφασμάτινες κούκλες PuPo Dolls το 2021 με την επιθυμία να δώσει χαρά σε όσους τις έπαιρναν στα χέρια τους και μάλιστα ανοίγει αυτό τον καιρό και το κατάστημά της στην οδό Ιασωνίδου 17, στο Ελευθέριο-Κορδελιό, δεν φανταζόταν ποτέ ότι οι δημιουργίες της θα μπορούσαν να έχουν και αυτό τον ρόλο. «Είμαι πολύ χαρούμενη που μπορώ να συμβάλλω κι εγώ σε έναν τέτοιο σκοπό» λέει.
Πηγή: voria
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου