Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του, το μωρό σας θα συναντήσει πολλά ορόσημα. Ίσως ένα από τα πιο συναρπαστικά είναι η αναγνώριση και η αντίδραση στο όνομά του. Απλώς δεν μπορείτε να νικήσετε αυτή την έκρηξη χαράς που έρχεται όταν το μικρό σας γυρίζει το κεφάλι του αφού το προσφωνήσετε!
Η αναγνώριση ονομάτων βασίζεται στη «δεκτική γλώσσα», η οποία περιλαμβάνει την επεξεργασία προφορικών λέξεων και ήχων. Μπορεί να ακούγεται περίπλοκο, αλλά μπορείτε να περιμένετε από το μικρό σας να κατακτήσει αυτή την ικανότητα λίγους μήνες πριν από τα πρώτα του γενέθλια.
Πότε τα μωρά αναγνωρίζουν το όνομά τους;
Τα περισσότερα μωρά αναγνωρίζουν τα ονόματά τους μεταξύ 4 και 9 μηνών. Όταν το μωρό σας κατακτήσει τη δεξιότητα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι σας κοιτάζει συνεχώς –ή αντιδρά με κάποιον άλλο τρόπο– όποτε το καλείτε.
Οι γονείς πιθανότατα θα δουν κάποια άλλα ορόσημα που σχετίζονται με τη γλώσσα πριν από αυτό. Για παράδειγμα, περίπου στους 4 έως 6 μήνες, το μωρό σας μπορεί να αντιληφθεί αλλαγές στον τόνο σας όταν του μιλάτε.
Και ξεκινώντας κάποια στιγμή μετά από 7 μήνες, θα στρέψει την προσοχή του για να δει από πού προέρχονται διαφορετικοί ήχοι. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) λέει ότι τα περισσότερα μωρά κοιτάζουν όταν φωνάζετε το όνομά τους από την ηλικία των 9 μηνών.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα βρέφη αναπτύσσουν διαφορετικές γλωσσικές δεξιότητες σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Αυτό σημαίνει ότι το μωρό σας μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο από άλλα για να τις κατακτήσει και να ανταποκριθεί στο άκουσμα του ονόματός του, και σε πολλές περιπτώσεις, αυτό είναι απολύτως εντάξει. Αναφέρετε τυχόν ανησυχίες με τον παιδίατρο.
Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να μάθει το όνομά του
Πολλοί γονείς περιμένουν με ανυπομονησία την ημέρα που το μωρό τους θα αναγνωρίσει το όνομά τους. Μπορείτε να το βοηθήσετε να κατακτήσει αυτό το ορόσημο με μερικές διαφορετικές στρατηγικές.
Επαναλάβετε το όνομά του: Να επαναλαμβάνετε συχνά το όνομα του μωρού σας στην καθημερινή συνομιλία, να το κοιτάζετε όποτε το κάνετε. Αυτό θα το εξοικειώσει με τον ήχο.
Μιλήστε στο μωρό σας: Αν και το μωρό σας δεν καταλαβαίνει τι λέτε, το να του μιλάτε και να αλλάζετε τον τόνο σας το βοηθά να μάθει να επικοινωνεί.
Αφηγηθείτε το τι κάνετε: Έχετε βρεθεί ποτέ να εξηγείτε μικρά πράγματα στο μωρό σας; Αυτή η αφήγηση είναι πράγματι ευεργετική για την ανάπτυξή του. Ακόμη και η προφορική έκφραση πεζών εργασιών, όπως η αλλαγή πάνας ή το να βάλετε ένα παιδί σε ένα κάθισμα αυτοκινήτου, το εκθέτει στη γλώσσα όσο το δυνατόν περισσότερο.
Διαβάστε του και τραγουδήστε του: Η ανάγνωση και το τραγούδι στο μωρό σας το εκθέτει σε ένα διευρυμένο λεξιλόγιο. Εκτός από την υποστήριξη των γλωσσικών δεξιοτήτων, ενισχύει επίσης τη συνολική ανάπτυξη του εγκεφάλου των μωρών.
Εργαστείτε στις εκφραστικές γλωσσικές δεξιότητες: Για να κατακτήσει τις δεκτικές γλωσσικές δεξιότητες (όπως η αναγνώριση ονόματος), το μωρό σας πρέπει επίσης να εξασκήσει εκφραστικές γλωσσικές δεξιότητες. Η εκφραστική γλώσσα αναφέρεται στην ικανότητα επικοινωνίας, είτε μέσω χειρονομιών είτε με χρήση προφορικών λέξεων. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι κάθε μικρό γουργουρητό, φλυαρία, χαμόγελο (ακόμα και αυτά τα δάκρυα) δεν είναι απλά αξιολάτρευτα – είναι επίσης τα δομικά στοιχεία των γλωσσικών δεξιοτήτων του μωρού σας.
Πότε να καλέσετε τον γιατρό
Κάθε μωρό αναπτύσσεται με διαφορετικό ρυθμό. Ωστόσο, θα θελήσετε να επισκεφτείτε το γιατρό εάν δεν ανταποκριθεί στο όνομά του μέχρι την ηλικία των 9 μηνών.
Το μωρό σας μπορεί απλώς να αργήσει να φτάσει αυτό το ορόσημο. Ωστόσο, διάφοροι παράγοντες μπορεί επίσης να εμποδίζουν το παιδί σας να αναγνωρίσει το όνομά του, όπως προβλήματα ακοής, αναπτυξιακή καθυστέρηση ή διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.
Πηγή: childit
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου