Σάββατο 20 Μαΐου 2023

Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία 2023

Ευρωπαίοι νικητές

Το πρώτο βραβείο των 7.500 ευρώ πήγε στην «AILEM» από το Βέλγιο - την πρώτη γλωσσική εφαρμογή που έχει σχεδιαστεί για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο και αναπτύχθηκε σε συνεννόηση μαζί τους. Χρησιμοποιεί τη γλώσσα για να διαλύσει τις διαπολιτισμικές παρεξηγήσεις και τα κενά μεταξύ των προσφύγων και της χώρας υποδοχής τους και περιλαμβάνει χρήσιμες φράσεις, ιστορίες εκμάθησης γλωσσών και παιχνίδια, καθώς και τρόπους σύνδεσης με άλλους χρήστες. Το έργο στοχεύει να φέρει κοντά ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα, εμπειρίες και κοινωνική θέση.


Δύο έργα κατέλαβαν από κοινού τη δεύτερη θέση: το "Κινητό Μουσείο Κλίματος" από τη Λιθουανία και το "Ο Ευρωπαίος Ανταποκριτής" από την Ολλανδία. Και οι δύο θα λάβουν 3.500 ευρώ.

Το «Κινητό Μουσείο Κλίματος» (Mobili Klimato muziejaus paroda) ιδρύθηκε τον Μάιο του 2022 με στόχο να κάνει τους ανθρώπους να υιοθετήσουν έναν φιλικό προς το κλίμα τρόπο ζωής. Αποτελείται από τέσσερα κινητά θαλάσσια εμπορευματοκιβώτια που αντιπροσωπεύουν τέσσερα θέματα:Κλιματική αλλαγή - αιτίες και επιπτώσεις
Η πράσινη συμφωνία της ΕΕ
Βιώσιμη γεωργία και υγιεινά τρόφιμα
Πρακτικές συμβουλές για τη μείωση της κατανάλωσης

Το «Ο Ευρωπαίος Ανταποκριτής», που ιδρύθηκε το 2022, συγκεντρώνει πάνω από 140 νέους δημοσιογράφους από όλη την Ευρώπη με στόχο τη δημιουργία ευρωπαϊκής δημοσιογραφίας. Μπορούν να στείλουν ένα ημερήσιο ενημερωτικό δελτίο, που καλύπτει μια διαφορετική περιοχή κάθε μέρα, με τις πιο σχετικές ευρωπαϊκές ειδήσεις. Διερευνούν επίσης πώς διαδραματίζονται μεγάλα ζητήματα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Εθνικοί νικητές

ΒΕΛΓΙΟ - AILEM
Η ΤΣΕΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - Speechless Reconciliation
ΕΣΘΟΝΙΑ - De Structura 2022
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ - Lapland 2020
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - AVIA, Europe a family matter
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ - Mobili Klimato muziejaus paroda
ΟΛΛΑΝΔΙΑ - The European Correspondent
ΠΟΛΩΝΙΑ - Ratownictwo bez granic
ΙΣΠΑΝΙΑ - Get Real Now! Podcast


ΝΙΚΗΤΕΣ 2022

Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην «Orquestra Sem Fronteiras» (Ορχήστρα Χωρίς Σύνορα) από την Πορτογαλία, ένα πρότζεκτ που προωθεί τη διασυνοριακή συνεργασία ανάμεσα στην Πορτογαλία και την Ισπανία έχοντας ως όχημα τη μουσική που παίζουν ταλαντούχοι νέοι και από τις δύο χώρες. Σκοπός του πρότζεκτ είναι να μειωθούν οι κοινωνικές και πολιτιστικές ανισότητες.

Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε σε ένα πρότζεκτ από την Τσεχία με τίτλο «Politika (nejen) pro mladé» (Πολιτική για τη νεολαία, και όχι μόνον), το οποίο φέρνει σε επαφή νέους πολιτικούς από όλο το πολιτικό φάσμα για να συζητήσουν σχετικά με την πολιτική, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με στόχο η κοινωνία των νέων πολιτών να είναι καλά ενημερωμένη και δραστήρια.

Το τρίτο βραβείο πήγε στο γερμανικό πρότζεκτ «Ukrainian Vibes - European Public Sphere» (Μηνύματα από την Ουκρανία — Ευρωπαϊκή δημόσια σφαίρα), το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της οργάνωσης Democracy International. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2021, πολίτες από 36 χώρες συμμετείχαν σε διαδικτυακές συζητήσεις σχετικά με τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δίνοντας έμφαση στις σχέσεις ΕΕ-Ουκρανίας. Δημοσίευσαν ορισμένες από τις προτάσεις τους στην πλατφόρμα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.


ΝΙΚΗΤΕΣ 2021

Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στο πρότζεκτ «Fakescape» από την Τσεχία, το οποίο μέσα από παιχνίδια αναπτύσσει την κριτική σκέψη των νέων και τους βοηθά να εντοπίζουν fake news.

Δεύτερο ήρθε το «Generation Z» από τη Ρουμανία, ένα πρότζεκτ που φέρνει σε επαφή τους νέους με πανεπιστημιακούς και άλλες σημαίνουσες προσωπικότητες, με στόχο να ενθαρρυνθεί η περιέργεια των νέων, η κριτική σκέψη και η ελευθερία του λόγου, καθώς και ο διάλογος μεταξύ των γενεών.

Το «EuroInclusion» από την Ισπανία κέρδισε το τρίτο βραβείο. Πρόκειται για πρόγραμμα ανταλλαγών για νέους Ευρωπαίους, το οποίο αποσκοπεί στην πλήρη κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική ένταξη των πολιτών με αναπηρία σε μια ελεύθερη και ενωμένη Ευρώπη της πολυμορφίας.

ΝΙΚΗΤΕΣ 2020

Το πρότζεκτ «European Archive of Voice» από τη Γερμανία συλλέγει προφορικές εξιστορήσεις πολιτών που γεννήθηκαν πριν από το 1945.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο σύλλογος «Moving towards a European Civic Service» από τη Γαλλία, ο οποίος βοηθά τους νέους Ευρωπαίους που επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντική εργασία στη χώρα τους ή στο εξωτερικό με στόχο την αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών προκλήσεων, όπως η υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Τρίτη ήρθε η Madeleina Kay (Ηνωμένο Βασίλειο), γνωστή ως #EUsupergirl, με την πρωτοβουλία «The Future is Europe».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου