Σε εξαιρετικά δυσχερή θέση βρίσκονται τα άτομα με αναπηρίες, οι οικογένειες τους και οι εργαζόμενοι στον κλάδο της Ειδικής Αγωγής, εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν σήμερα σε διαμαρτυρία έξω από το ΥΜΑΘ, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης.
«Είμαστε τα πρώτα θύματα σε κάθε κρίση, είτε οικονομική, είτε υγειονομική όπως στην πανδημία, είτε όπως συμβαίνει τώρα, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ακρίβεια», καταγγέλλουν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) που νωρίτερα σήμερα πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το ΥΜΑΘ, μαζί με εκπροσώπους από το Σωματείο Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως δήλωσε ο Στέλιος Καζεπίδης, μέλος της ΣΕΑΑΝ και μέλος του Δ.Σ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών – Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας, υπάρχει τεράστια ανάγκη για άμεσα μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας, μέτρα για την φροντίδα των ΑμεΑ και την παροχή αναβαθμισμένης Ειδικής Αγωγής.
Ειδικότερα όπως είπε, τα ΑμεΑ βρίσκονται στα όρια της ανέχειας, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στο κύμα ακρίβειας, αντιμετωπίζοντας ούτως ή άλλως, τις πολύ αυξημένες ανάγκες που έχουν.
Αναφερόμενος στον «Προσωπικό Βοηθό» που εξήγγειλε η κυβέρνηση και που άρχισε πιλοτικά στην περιοχή της Αθήνας, αλλά και στα άλλα μέτρα για τα ΑμεΑ, ο κ. Καζεπίδης, έκανε λόγο για μέτρα που στοχεύουν στην παραπέρα μείωση και υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. Ειδικά για τον «Προσωπικό Βοηθό» επισήμανε ότι η πιλοτική του εφαρμογή αφορά μόλις 1.000 άτομα, τη στιγμή που στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον 500.000 άτομα με βαριά αναπηρία.
Ο ίδιος, εξηγώντας τις διεκδικήσεις της ΣΕΑΑΝ, ζήτησε μεταξύ άλλων: αύξηση όλων των επιδομάτων για τα ΑμεΑ τουλάχιστον κατά 100€ και αύξηση του κατώτερου επιδόματος αναπηρίας στα 600 ευρώ, καμία πληρωμή για φάρμακα, θεραπείες, εξετάσεις, κανένα “πλαφόν” στις θεραπείες και τα νοσήλια του ΕΟΠΥΥ.
Δείτε αναλυτικά τι είπε ο κ. Καζεπίδης:
Από την πλευρά του ο Θέμος Βασιλείου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής Κεντρικής Μακεδονίας, μίλησε για τεράστια αναντιστοιχία ανάμεσα στην εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και στην αντιμετώπιση των ΑμεΑ, καταγγέλλοντας την κατάσταση στα ιδρύματα στη χώρα μας και ειδικά στη Θεσσαλονίκη.
«Αν λάβετε υπόψιν σας, το πως έχει προχωρήσει η επιστήμη και η έρευνα και την ίδια ώρα ρίξετε μια ματιά στα ιδρύματα και ειδικά εδώ στη Θεσσαλονίκη, θα ντραπείτε που είστε άνθρωποι. Αυτή είναι η κατάσταση. Πας και κοιτάς και ντρέπεσαι που είσαι άνθρωπος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλείου.
Σε σχέση με τους εργαζόμενους στην Ειδική Αγωγή, επισήμανε πως το «φορτίο είναι πολύ βαρύ» για όσους ζουν αυτές τις καταστάσεις και ειδικά όσοι εκπροσωπούν ΑμεΑ.
«Είναι κανονικοί άνθρωποι και ότι και να λένε με διθυράμβους οι κυβερνητικοί, δεν μας πείθουν ότι κάνουν σοβαρή προσπάθεια για να αντιμετωπίσουν το επικίνδυνο χάλι που υπάρχει στις δομές ειδικής αγωγής» ανέφερε.
Ο κ. Βασιλείου καυτηρίασε και τον τρόπο με τον οποίο «μετριέται» το ποσοστό αναπηρίας, λέγοντας ότι οι κυβερνήσεις τον χρησιμοποιούν καθαρά και μόνο για να κόβουν επιδόματα, ενώ πρόσθεσε ότι την ίδια ώρα «τσακίζει» το ποσοστό ανεργίας στους ικανούς προς εργασία ανάπηρους, φτάνοντας πάνω από 90%.
Τέλος, ανέφερε πως οι κυβερνήσεις βλέπουν τα ΑμεΑ ως κόστος, δηλώνοντας ότι τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία τα κονδύλια στους προϋπολογισμούς για αυτά «πετσοκόβονται» όλο και περισσότερο, με τον προϋπολογισμό για το 2022 να είναι μειωμένος κατά 45 εκατομμύρια.
Δείτε τι ανέφερε χαρακτηριστικά, στο βίντεο που ακολουθεί:
Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης
Πηγή: GRTimes
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου