Έκαναν παιχνίδι μόνοι τους, στην ΕΡΑ Σπορ. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών, που γιορτάζεται σήμερα (23/9), ο σύμβουλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών Τάκης Κορδονούρης, η αρχηγός της Εθνικής ομάδας μπάσκετ Γυναικών Αλεξάνδρα Κοτσιάφτη και η τεχνική σύμβουλος Αθλημάτων της ΕΟΑΚ, Σοφία Δαυλιάκου, φιλοξενήθηκαν στην εκπομπή του Τάσου Επιτρόπου «Κάνε παιχνίδι μόνος σου» και μίλησαν για τη χρησιμότητα της νοηματικής γλώσσας όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά και γενικά στην καθημερινότητα των Κωφών.
Στην εκπομπή συμμετείχε και η κ. Ελισάβετ Κατσαράκη, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια ομάδας/οικογένειας και διερμηνέας της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας.
Αλεξάνδρα Κοτσιάφτη: « Η ομάδα χρειάζεται ανανέωση και καλώ τα Κωφά παιδιά να έρθουν να μας γνωρίσουν».
Η αρχηγός της Εθνικής ομάδας μπάσκετ Κωφών Γυναικών αναφέρθηκε στην Κώφωση, αλλά και στις πολλές επιτυχίες που είχε η ομάδα, καθώς έχει κατακτήσει χρυσό ολυμπιακό, παγκόσμιο και ευρωπαϊκό μετάλλιο.
Η Αλεξάνδρα Κοτσιάφτη μίλησε όμως και για την αναγκαιότητα να έρθουν και νέα παιδιά στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στην ΕΟΑΚ: «Η ομάδα ηλικιακά είναι μεγάλη. Είμαστε πάρα πολλά χρόνια μαζί, από το 2007 και μετά, έχει προστεθεί μόνο ένα άτομο. Το ρόστερ της ομάδας δεν έχει αλλάξει. Μόνο πέρυσι στο Ευρωπαϊκό και φέτος στους Ολυμπιακούς ενσωματώθηκαν στην ομάδα, δύο κορίτσια μικρότερα σε ηλικία, αλλά θέλουν πολλά χρόνια ακόμα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της Εθνικής ομάδας. Και μιλάω για το επίπεδο του μπάσκετ που παίζουμε. Ψάχνουμε όλα τα χρόνια να έρθουν νέα παιδιά, για να πλαισιώσουν την ομάδα, γιατί οπωσδήποτε χρειαζόμαστε ενίσχυση. Θεωρώ ότι υπάρχουν παιδιά με προβλήματα ακοής, αλλά πιστεύω ότι κάποια από αυτά διστάζουν. Είτε από ντροπή είτε ότι δεν θέλουν να φανεί ότι δεν ακούν είναι πολύ λεπτό το ζήτημα, αλλά θέλω να στείλω ένα μήνυμα. Θα πρέπει να το τολμήσουν. Να έρθουν να μας γνωρίσουν, να μιλήσουμε μαζί τους και να καταλάβουν τους νέους δρόμους και τις ευκαιρίες που θα ανοιχθούν μπροστά τους».
Τέλος, η Αλεξάνδρα Κοτσιάφτη κάλεσε τον κόσμο να ενισχύσει την Εθνική ομάδα το καλοκαίρι του 2023, στην Κρήτη όπου θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Κωφών.
Τάκης Κορδονούρης: «Δεν υπάρχει όριο στην προσπάθεια»
Ο σύμβουλος της ΕΟΑΚ Τάκης Κορδονούρης αναφέρθηκε στα χρόνια λειτουργίας της ΕΟΑΚ και τα τεράστια βήματα προόδου που έχουν γίνει. Τη συνεργασία με τις υπόλοιπες ελληνικές Ομοσπονδίες των αθλημάτων, που «καλλιεργεί»: «Αυτό το μοντέλο με τη συνεργασία με τις άλλες Ομοσπονδίες έχει αρχίσει εδώ και 3 χρόνια, καθώς τα παιδιά από το 2008 με το πρόγραμμα ένταξης Κωφών και ακουόντων, έχουν μοιρασθεί σε διάφορα σχολεία. Από τα σχολεία Κωφών και τα οικοτροφεία που πήγαιναν έχουν μοιραστεί και βλέπουμε ότι το ίδιο συμβαίνει και στον αθλητισμό με τη συμμετοχή τους σε διάφορα σωματεία, ανά την Ελλάδα. Έτσι πλέον έπρεπε να συνεργαστούμε με τις εκάστοτε Ομοσπονδίες και τα σωματεία για να βρούμε Κωφούς αθλητές, που παλαιότερα τους βρίσκαμε πολύ πιο εύκολα. Και τις ευχαριστήσουμε πολύ για τη στήριξή τους, στην προσπάθειά μας αυτή».
Ο σύμβουλος της ΕΟΑΚ αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία της Ομοσπονδίας με την Πολιτεία και τη στήριξη που παρέχει σε κάθε δράση της. Όσο για το μήνυμα που έστειλε λόγω της σημερινής ημέρας: «Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών θέλω να επισημάνω ότι δεν υπάρχει όριο στην προσπάθεια. Πρέπει πάντα όλοι να προσπαθούμε να είμαστε καλύτεροι. Καλύτεροι άνθρωποι, καλύτεροι αθλητές, να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής. Μη σταματάτε. Συνεχίστε την προσπάθεια και πιστεύω ότι ο αθλητισμός Κωφών και Βαρήκοων μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να γίνουν καλύτεροι και να ενταχθούν καλύτερα στην κοινωνία».
Τέλος, δεν παρέλειψε και αυτός να προσκαλέσει τον κόσμο, όπως και η Αλεξάνδρα Κοτσιάφτη να στηρίξει τη διοργάνωση στην Κρήτη, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Κωφών.
Σοφία Δαυλιάκου: «Η μπάλα είναι μόνο μία για όλους»
Η τεχνική σύμβουλος αθλημάτων της ΕΟΑΚ Σοφία Δαυλιάκου μίλησε, μεταξύ άλλων, για τα σχέδια της Ομοσπονδίας στον τομέα της ενημέρωσης, αλλά και για τον όρο Κωφός-Βαρήκοος και πόσο δύσκολο είναι να πεισθούν τα παιδιά να ενταχθούν στην Ομοσπονδία: «Ως Ομοσπονδία κάνουμε μεγάλη προσπάθεια με στόχο την ανεύρεση αθλητών. Και αυτό παρά τις επιτυχίες είναι πολύ δύσκολο. Ένα από τα βασικά προγράμματα της ΕΟΑΚ είναι η ενημέρωση των παιδιών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Όσο για το πόσο δύσκολο είναι να πεισθούν τα παιδιά να έρθουν στην Ομοσπονδία, αυτό εξαρτάται από τον παράγοντα οικογένεια. Από που προέρχεται το παιδί. Αν προέρχεται από οικογένεια Κωφών ή ακουόντων. Πολλά βαρήκοα παιδιά πηγαίνουν σε σχολεία ακουόντων με τη στήριξη που τους παρέχεται. Οπότε ένας γονιός που ακούει την Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών, επειδή υπάρχει παραπληροφόρηση στο Κωφός-Βαρήκοος, αναρωτιέται…εμένα το παιδί μου ακούει γιατί να συμμετέχει σε μια Ομοσπονδία Κωφών. Αυτό όμως είναι λάθος, γιατί η ΕΟΑΚ «αγκαλιάζει» όλα τα παιδιά και αυτό που θέλουμε να καταλάβουν, όταν πηγαίνουμε και στα ειδικά σχολεία Κωφών-Βαρήκοων, προσπαθούμε να τους δείξουμε τα «μονοπάτια» του αθλητισμού και προσπαθούμε να τους δώσουμε να καταλάβουν πως αλλάζει η ψυχολογία του ανθρώπου όταν ακολουθεί τον αθλητισμό και όχι μόνο τον πρωταθλητισμό».
Όσο για το μήνυμά της λόγω της ημέρας ως προπονήτρια τένις η ίδια: «Η μπάλα είναι μόνο μία, για όλους. Είτε έχουμε προβλήματα κινητικά, είτε είμαστε Κωφοί, είτε τυφλοί το μπαλάκι του τένις, η μπάλα του μπάσκετ και του ποδοσφαίρου είναι τα ίδια για όλους».
Ελισάβετ Κατσαράκη: «Η Παγκόσμια Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών άρχισε να γιορτάζεται το 2017»
Η Ελισάβετ Κατσαράκη μίλησε για τον ιστορικό εορτασμό της ημέρας: «Την 23η Σεπτέμβρη τη γιορτάζουμε ως την Παγκόσμια Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών, από το 2017, σχετικά πρόσφατα και αυτό έγινε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με στόχο να ευαισθητοποιηθεί το κοινό, για τη νοηματική γλώσσα, αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κωφών. Το γιατί έγινε μόλις πέντε χρόνια πριν, εξηγείται καθώς οι έρευνες άρχισαν το 1960. Η νοηματική γλώσσα για να ερευνηθεί και να διαδοθεί-όλο αυτό το έργο που έχει γίνει μετά από τόσα χρόνια-και να καταγραφεί ότι η νοηματική είναι όντως μια πλήρης γλώσσα, και δεν είναι μια γλώσσα παντομίμας ή μια γλώσσα με χειρονομίες δεν γίνεται από τη μια ημέρα στην άλλη. Η νοηματική γλώσσα είναι μια πλήρης γλώσσα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τηρεί όλα τα γλωσσολογικά κριτήρια, που πληρούν όλες οι υπόλοιπες γλώσσες, απλά έχει διαφορετικό τρόπο εκφοράς. Έτσι φθάσαμε στο 2017 για να γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών».
Η κ. Κατσαράκη ως διερμηνέας της ΕΝΓ διευκρίνισε επίσης, ότι η νοηματική γλώσσα δεν είναι διεθνής: «Κάθε χώρα έχει τη δική της εθνική γλώσσα. Που σημαίνει ότι στην Ελλάδα είναι η ελληνική, στην Αμερική η αμερικανική και ούτω το καθεξής. Ωστόσο έχουμε μια κοινή νοηματική γλώσσα, που χρησιμοποιείται από Κωφούς σε διεθνείς συναντήσεις, συνέδρια και αυτή η αμερικανική, όπως και στους ακούοντες που έχουμε τα αγγλικά».
Πηγή: ΕΟΑΚ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου