Η προσφορά σχολικών ειδών στους μικρούς μαθητές δεν είναι κάτι το καινούργιο. Συμβαίνει εδώ και μια δεκαετία περίπου. Τα τελευταία χρόνια όμως, στον χορό της προσφοράς μπαίνουν ολοένα και περισσότερες αλληλέγγυες ομάδες, προγράμματα και οργανισμοί, ενώ και οι δήμοι που υιοθετούν αυτή τη λογική αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Ειδικά φέτος, που η πίεση στους γονείς λόγω της ακρίβειας είναι έντονη, η κινητοποίηση για τη συγκέντρωση σχολικών ειδών ήταν πραγματικά εντυπωσιακή.
Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, «ψυχή» της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος» (αυτοδιαχειριζόμενη πρωτοβουλία αλληλεγγύης), συγκεντρώνει σχολικά είδη κάθε Σεπτέμβριο, από το 2013. «Φέτος, η ζήτηση ήταν πρωτόγνωρη» λέει ο ίδιος στην «Κ» και συνεχίζει: «Με το που χτύπησε το πρώτο κουδούνι άρχισαν να μας στέλνουν λίστες γονείς από όλη την Αθήνα- Αιγάλεω, Περιστέρι, Σεπόλια, Αμπελόκηποι, Γκύζη, Χαϊδάρι, Νίκαια, Κορυδαλλό, Πατήσια κ.ά. Αρκετοί μας έλεγαν ότι έχουν μεγάλη δυσκολία να ανταποκριθούν».
Ο κ. Πολυχρονόπουλος τονιζει στην «Κ» πως χωρίς να χάσει χρόνο, ξεκίνησε να κοινοποιεί διαδικτυακά τις λίστες με όσα ζητούνται: «Από την επόμενη κιόλας μέρα, στη Μεγάλου Αλεξάνδρου 112 όπου στεγάζεται ο “Άλλος Άνθρωπος”, άρχισαν να φτανουν άνθρωποι για να αφήσουν τσάντες, τετράδια και όλα τα απαραίτητα σχολικά είδη. Κάποιοι μάλιστα το είχαν οργανώσει μέσα στις εργασίες τους μαζί με συναδέλφους. Και κάπως έτσι γεμίσαμε τις τσάντες 450 μαθητών σε όλη την Αθήνα».
Στην περίπτωση του – γειτονικού στον «Άλλο Άνθρωπο» – 64ου δημοτικού σχολείου, δόθηκαν τα σχολικά είδη και στους 145 μαθητές που φοιτούν, από το νηπιαγωγείο μέχρι την ΣΤ’ δημοτικού. Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο σχολείο με μαθητές από πολλές χώρες – Συρία, Αλβανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αφγανιστάν, Κίνα κ.τ.λ.
«Είναι ένα σχολείο που επισκεπτόμαστε σταθερά» αναφέρει ο κ. Πολυχρονόπουλος. «Ο διευθυντής μού είπε πως παιδιά που είχαν ανάγκη να γεμίσει η τσάντα τους ήταν… σχεδόν όλο το σχολείο. Αποφασίσαμε να καλύψουμε όλες τις λίστες για να είναι όλοι και πρακτικά ισότιμοι».
Αύριο (23/9/2022), ο κ. Πολυχρονόπουλος θα επισκεφτεί μαζί με την ομάδα του το σχολείο για να προσφέρουν στους μαθητές όσα συγκέντρωσαν. «Θα κάνουμε στο σχόλασμα ένα μικρό πάρτι με ζωντανή μουσική, χορό, σνακ και χυμούς για τα παιδιά. Έτσι πρέπει να γίνονται αυτές οι δράσεις – να φαίνεται η προσφορά όχι σαν βοήθεια σε αυτόν που δυσκολεύεται, αλλά σαν κάτι το αυτονόητο που πρέπει να το γιορτάζουμε όλοι μαζί».
Προσφορά από τη Μαγούλα μέχρι τη Γλυφάδα
Σακίδια γεμάτα με σχολικά είδη περίμεναν στα θρανία και τους 2.200 μαθητές των 14 δημοτικών σχολείων της Ελευσίνας και της Μαγούλας, την ημέρα του Αγιασμού.
Εδώ η προσφορά πραγματοποιήθηκε από τον φορέα «2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» ο οποίος έχει αναλάβει την οργάνωση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2023. «Δεν το είδαμε ως βοήθεια, αλλά περισσότερο σαν ένα δώρο που θα χαροποιήσει τους μαθητές σε μια δύσκολη χρονιά» λένε στην «Κ» τα μέλη του φορέα και συμπληρώνουν: «Και φυσικά θέλαμε να μάθουν τα παιδιά όσα περισσότερα μπορούν για την ταυτότητα του ιστορικού τόπου τους και τις τοπικές δράσεις».
Εντυπωσιακή ήταν επίσης η ανταπόκριση στο κάλεσμα του «Όλοι μαζί μπορούμε». Φέτος συμμετείχαν 62 δήμοι της Αττικής, ενώ συγκεντρώθηκαν 815 κιβώτια.
Όσο για το παράδειγμα της Γλυφάδας, αυτό είναι πραγματικά ελπιδοφόρο. Ο δήμος έχει «παράδοση» στη συγκέντρωση σχολικών ειδών εδώ και μια δεκαετία. Ο δήμαρχος, Γιώργος Παπανικολάου εξηγεί πως η συγκεκριμένη διαδικασία ξεκινά να «τρέχει» εβδομάδες πριν από το πρώτο κουδούνι.
Οι δραστήριοι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων κάνουν μια προσεχτική «παρακολούθηση» των αναγκών, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς. Στη συνέχεια, στο «παιχνίδι» μπαίνει ο Εμπορικός Σύλλογος της περιοχής. Στο κομμάτι της προσφοράς συμμετέχουν πάνω από 50 επιχειρήσεις της Γλυφάδας.
Φέτος, συγκεντρώθηκαν τσάντες γεμάτες με σχολικά είδη για 400 μαθητές. «Πολλές φορές, η προσφορά μπορεί να έχει για τους αποδέκτες αρνητικό πρόσημο» υπογραμμίζει στην «Κ» ο κ. Παπανικολάου, εξηγώντας πως πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα: «Εμείς δίνουμε την τσάντα με πολύ διακριτικό τρόπο στους γονείς έτσι ώστε κανείς να μην ξέρει ποιος μαθητής την έλαβε από εμάς.
Και θα σας πω και το εξής: από τις 400 οικογένειες στις οποίες καλύψαμε φέτος τη σχολική λίστα, μόνο οι 100 είναι δικαιούχοι στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου. Οι υπόλοιποι είναι άνθρωποι που “έπεσαν” απλώς σε έναν Σεπτέμβρη με φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος και τρομαχτικά έξοδα. Είδαμε δηλαδή από την αρχή του μήνα ότι φέτος δυσκολεύονταν πολλοί γονείς με αυτό το έξοδο και καταλάβαμε πως αν το παίρναμε από πάνω τους οι υπόλοιποι συνδημότες τους, αυτό θα τους ανακούφιζε».
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου