«Κοιμάται;». Είναι το πιο συχνό ερώτημα που δέχεσαι ως νέα μητέρα, πίσω από το οποίο όμως κρύβονται και μια σειρά άλλες ερωτήσεις: «Εσύ κοιμάσαι; Τα καταφέρνεις; Αντεπεξέρχεσαι αποτελεσματικά στα νέα σου καθήκοντα;». Αν μιλούσες ειλικρινά θα απαντούσες «όχι» (και ίσως έβαζες λίγο τα κλάματα από την κούραση και την αϋπνία), αλλά συνήθως κλείνεις την κουβέντα με ένα «όλα μια χαρά, θα βρούμε τους ρυθμούς μας».
Οι πρώτες νύχτες με το μωρό στο σπίτι είναι δύσκολες πολύ, ίσως και λίγο κωμικές, έτσι όπως σκουντουφλάει ο ένας πάνω στον άλλοn, μην ξέροντας πού πατά και πού βρίσκεται, όμως κανείς δεν σε προετοιμάζει για την επόμενη φάση. Η κούραση της ημέρας δεν βρίσκει χώρο να εκτονωθεί, η νύχτα απλώς σημαίνει εναλλάξ νανούρισμα και τάισμα, τα εικοσιτετράωρα μπλέκουν μεταξύ τους, ο χρόνος παίρνει μια τελείως διαφορετική διάσταση. Πόσες και πόσοι από εμάς δεν ευχηθήκαμε να υπήρχε κάποιος άλλος να αναλαμβάνει καθήκοντα τα βράδια, εξασφαλίζοντάς μας λίγο –ήσυχο– ύπνο;
Να σας συστήσουμε τις night nannies, νταντάδες της νύχτας, φύλακες άγγελοι μαμάδων, μπαμπάδων και μωρών εξίσου. Ο λόγος για μαίες, βρεφονηπιοκόμους, παιδαγωγούς ή επαγγελματίες άλλων ειδικοτήτων, οι οποίες καταφθάνουν στα σπίτια των οικογενειών το βράδυ και αναλαμβάνουν από το μπάνιο του μωρού και τη χαλάρωσή του μέχρι τη σίτιση και τη φροντίδα του καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Η υπηρεσία έχει γίνει αρκετά δημοφιλής, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η πλατφόρμα αναζήτησης φροντιστών για την οικογένεια Nannuka.
Παραδείγματα
Σύμφωνα με την Πωλίνα Ναούμη, στέλεχος της επιχείρησης και πολύ νέα μητέρα η ίδια (έχει ένα μωρό μόλις δύο μηνών), όλο και περισσότερες οικογένειες αναζητούν τέτοιου είδους στήριξη. «Μας παίρνουν μαμάδες και μας λένε “πέφτω κάτω από την κούραση, φοβάμαι μη συμβεί κάτι, το παιδί μου κλαίει και δεν το ακούω γιατί νυστάζω”. Πολλοί γονείς είναι σε πανικό, ιδίως εάν πρόκειται σύντομα να επιστρέψουν στη δουλειά τους. “Ζαλιζόμαστε από την αϋπνία”, μας λένε. Οι night nannies έρχονται ακριβώς να τους βοηθήσουν να είναι λειτουργικοί το πρωί».
Εχοντας ήδη λόγω δουλειάς γνώση του… τι έρχεται, η Πωλίνα δεν καθυστέρησε καθόλου και με την επιστροφή στο σπίτι από το μαιευτήριο προσέλαβε μια νυχτερινή νταντά. «Το άγχος εκείνων των ημερών είναι μεγάλο. Συνεχώς είσαι πάνω από το παιδί. Κρυώνει; Ζεσταίνεται; Αναπνέει; Εγώ δεν έχω τη μαμά μου κοντά, αλλά και να την είχα, σε αυτές τις φάσεις δεν θες συγγενή, θες επαγγελματία. Δεν θες κάποιον να σε κρίνει, “μην το βάζεις μπρούμυτα, αυτό κάν’ το έτσι, αυτό κάν’ το αλλιώς”, αλλά κάποιον που είναι στο πλευρό σου».
Η Ξένια Γαλανοπούλου είναι μαία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αφιερωθεί στην υποστήριξη των νέων μαμάδων τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό – μέρες και νύχτες. «Αν μπορούσα να πω με δυο λόγια ποια είναι η δουλειά μου θα έλεγα ότι είναι να κάνω τη ζωή στις μαμάδες πιο εύκολη. Να τις υποστηρίξω κατά τη διάρκεια της νύχτας είτε θηλάζουν το μωρό τους είτε το ταΐζουν με φόρμουλα. Να προετοιμάσω την κατάσταση ώστε να καταφέρει η γυναίκα να επιστρέψει στη δουλειά της. Να τη βοηθήσω να προετοιμάσουμε τράπεζα μητρικού γάλακτος. Να φτιάξουμε το ωράριο σίτισης του μωρού». Η Ξένια συνήθως πάει μεταξύ 8-10 το βράδυ στο σπίτι της οικογένειας και ξεκινάει αναλαμβάνοντας το μπανάκι του μωρού. «Μετά το φαγητό φροντίζουμε να το βάλουμε για ύπνο, κάτι που θέλει χρόνο, ο ύπνος των βρεφών είναι άστατος τον πρώτο καιρό. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, όμως, θα είμαι εκεί, stand by, να το παρηγορήσω εάν ξυπνήσει, να το πάω στη μαμά εάν το θηλάζει για να μη σηκώνεται συνεχώς εκείνη, να το ταΐσω με το μπουκάλι εάν δεν θηλάζει».
Φυσικά λόγω εκπαίδευσης οι μαίες μπορούν να αντιμετωπίσουν και κάθε απρόοπτο που θα συμβεί. Γνωρίζοντας ότι είναι εκεί, άγρυπνοι φρουροί, οι γονείς κοιμούνται πιο ήσυχα. «Γινόμαστε οικείο πρόσωπο στις οικογένειες. Ο στόχος μας είναι να τους ξεκουράσουμε, να φροντίσουμε να κυλήσει ήρεμα η νύχτα για όλους».
Η Σαβίνα Μπιθιζή έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί προ ενός έτους. Δεν θα ξεχάσει τη βοήθεια της night nanny τις πρώτες εκείνες δύσκολες εβδομάδες. «Δεν θα έλεγα ότι ήμουν ξέγνοιαστη, αφού το άγχος των πρώτων ημερών είναι μεγάλο, όμως ήταν πολύ σημαντικό να έχουμε μια εκπαιδευμένη μαία μαζί μας τα βράδια. Βοηθούσε σε πράγματα που δεν περνούσαν από το δικό μας μυαλό», λέει στην «Κ».
«Το πιο σημαντικό: ήξερε γιατί κλαίει το μωρό ανά πάσα στιγμή. Μπορούσε να διακρίνει τα διαφορετικά κλάματα. Δεν θα ξεχάσω μια φορά που απλώς του έβγαλε το ζακετάκι και το μωρό σταμάτησε να κλαίει!». Πολύτιμη ήταν η βοήθεια της μαίας και όταν η Σαβίνα έπαθε ξαφνικά μαστίτιδα. «Εκτός από την ψυχολογική στήριξη –όλα αυτά συνέβαιναν εν μέσω πανδημίας–, τα χέρια της ήταν η μόνη λύση στο πρόβλημα».
Διακριτοί ρόλοι
Για την ίδια, οι ρόλοι είναι και πρέπει να είναι διακριτοί. «Αλλο η μαία, άλλο η μαμά. Ο ρόλος της μαμάς δεν μπορεί να παραχωρηθεί σε επαγγελματία. Αλλωστε για μένα η βοήθεια που προσφέρει η μαία είναι κυρίως προς τη μαμά, που βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση, με τις ορμόνες άνω κάτω και χρειάζεται μια δύναμη δίπλα της που θα είναι ψύχραιμη και ήρεμη. Θυμάμαι κάτι βράδια που ήμουν σε πλήρη εξάντληση, η μαία μου έσκαγε ένα χαμόγελο, “δεν είναι τίποτα”, και αμέσως πηγαίναμε παρακάτω».
Οι νυχτερινές νταντάδες και οι μητέρες που τις προσλαμβάνουν από κοινού σπάνε και ένα μεγάλο ταμπού: ως γνωστόν, οι γυναίκες «οφείλουν» να μεγαλώνουν χωρίς βοήθεια τα παιδιά τους, να κρύβουν την κούρασή τους, να επιστρέφουν στην εργασία τους… ατσαλάκωτες. Η Ξένια έχει ακούσει πολλές φορές τη φράση από μαμάδες και πεθερές «τι τη θες την ξένη γυναίκα, μπορώ να σε βοηθήσω εγώ».
«Εγώ δύο πράγματα πάντα λέω στις μαμάδες, ότι είναι “οk” να είσαι στις μαύρες σου και ότι όλοι τα καταφέρνουν στο τέλος».
H μαία… κάνει καλό και στα νεύρα
«Θυμάσαι το θαυματουργό κόκκινο κουμπί στο μαιευτήριο; Αυτό που πατούσες και λύνονταν όλα τα προβλήματα; Κάπως έτσι συμβαίνει και με τη μαία στο σπίτι. Οταν δεν μπορείς να τα καταφέρεις, κάποιος είναι εκεί να σε βοηθήσει». Η Αθηνά Ψαράκη έχει ένα βρέφος 1,5 μηνών, ενώ έχει ήδη επιστρέψει στην εργασία της. (Οι δικηγόροι, ως ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν έχουν την πολυτέλεια να λείψουν πολύ από την ενεργό δράση.) Τα κατάφερε χάρη στη βοήθεια της μαίας της να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα θηλασμού το βράδυ, ώστε να μην ξυπνάει ανά δίωρο. «Είναι πολύ σημαντικό να έχεις στο πλάι σου κάποιον που γνωρίζει και να μην ακούς τη μαμά, τη θεία, την κολλητή, γιατί όλο αυτό που συμβαίνει είναι για κάθε γυναίκα εντελώς διαφορετικό. Αν δεν είχαμε τη μαία μας, δεν ξέρω εάν τα νεύρα μου θα ήταν σε κατάσταση να ανταποκριθώ σε όλες τις απαιτήσεις».
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου