Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Ροχαλητό στα παιδιά: Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι - Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

Σε σημαντικές ανακαλύψεις σχετικά με το ροχαλητό στα παιδιά και τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να εγκυμονούν για την υγεία τους, προχώρησαν Αμερικανοί επιστήμονες.
Το ροχαλητό των παιδιών συνδέεται με σημαντικές αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου τους, όπως αποκαλύπτει μελέτη Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Communications».

Το πόρισμα της έκθεσης, εξηγεί γιατί τα παιδιά που ροχαλίζουν στον ύπνο τους συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα στη συμπεριφορά, όπως απόσπαση προσοχής, αυξημένη παρορμητικότητα, υπερκινητικότητα, επιθετικότητα, αλλά και μαθησιακές δυσκολίες στο σχολείο.
Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ (UMSOM) μελέτησαν πάνω από 10.000 αποτελέσματα μαγνητικής τομογραφίας παιδιών ηλικίας από 9 έως 10 ετών που συμμετείχαν στη «Μελέτη γνωσιακής ανάπτυξης παιδιών» (ABCD), τη μεγαλύτερη μακροχρόνια μελέτη ανάπτυξης του εγκεφάλου και υγείας των παιδιών στις ΗΠΑ.

Το ροχαλητό προκαλεί διαταραχή στον ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω των διακοπών της αναπνοής και της μείωσης της ποσότητας οξυγόνου που εισρέει στον εγκέφαλο.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στα παιδιά που ροχαλίζουν τακτικά -τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα- η επιφάνεια της φαιάς ουσίας σε μερικές περιοχές των μετωπιαίων λοβών του εγκεφάλου είναι λεπτότερη. Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου είναι υπεύθυνες για τις γνωστικές δεξιότητες και τον έλεγχο των παρορμήσεων.
Οι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι ο λεπτότερος φλοιός σε αυτές τις περιοχές επηρεάζεται από τα αναπνευστικά προβλήματα του ύπνου, μια σοβαρή μορφή των οποίων ονομάζεται άπνοια.
«Είναι η σημαντικότερη μελέτη του είδους της, στην οποία εξετάζεται η σχέση μεταξύ του ροχαλητού και των ανωμαλιών του εγκεφάλου» δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας μελετών Αμάλ Ισάια και καθηγητής Ιατρικών Επιστημών.

«Αυτές οι αλλαγές στον εγκέφαλο είναι παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται σε παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα. Αυτά τα παιδιά συχνά παρουσιάζουν απώλεια γνωστικού ελέγχου που σχετίζεται με αντικοινωνική συμπεριφορά» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχεδόν το 10% των παιδιών στις ΗΠΑ ροχαλίζει τη νύχτα και μέχρι στιγμής θεωρούνταν σημάδι άπνοιας, ενώ η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και η υπερκινητικότητα στην παιδική ηλικία αντιμετωπίζονταν ξεχωριστά με φαρμακευτική αγωγή, όμως πλέον είναι ξεκάθαρο ότι αυτά τα συμπτώματα σχετίζονται.
«Εάν έχετε ένα παιδί που ροχαλίζει πάνω από δύο φορές την εβδομάδα, πρέπει να πραγματοποιηθεί έλεγχος» σημείωσε ο κ. Ισάια και κατέληξε πως «έχουμε τώρα δεδομένα από την απεικόνιση του εγκεφάλου που επιβεβαιώνουν τη σημασία της διάγνωσης και της θεραπείας των αναπνευστικών προβλημάτων των παιδιών»

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παιδιά που ροχαλίζουν έχουν παύσεις στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου και αναπνέουν μέσω του στόματος, μπορούν να θεραπευτούν με αμυγδαλεκτομή και αδενοειδεκτομή, και όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο το καλύτερο.

«Γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλος, ιδιαίτερα των παιδιών, έχει την ικανότητα να αυτο-επιδιορθωθεί, όποτε η έγκαιρη αντιμετώπιση και η θεραπεία της αποφρακτικής αναπνοής στον ύπνο μπορεί να μειώσει αυτές τις αλλαγές στον εγκέφαλο» επισημαίνει το μέλος της ομάδας ερευνητών Δρ Λίντα Τσαν (LindaChang), καθηγήτρια της Διαγνωστικής Ακτινολογίας και της Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.
«Μελετήσαμε ότι για πρώτη φορά η απεικόνιση του εγκεφάλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό της βλάβης που έχει αυτή η διαδεδομένη διαταραχή στη νευρολογική ανάπτυξη ενός παιδιού» συνέχισε ο ομότιμος καθηγητής και κοσμήτορας του Πανεπιστημίου του Μέριλαν, Άλμπερτ Ρις, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη μελέτη. «Είναι μια σημαντική ανακάλυψη που υπογραμμίζει την ανάγκη για σωστή διάγνωση αναπνευστικών προβλημάτων στον ύπνο και του ροχαλητού των παιδιών».
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι χρειάζονται να πραγματοποιηθούν και άλλες μελέτες για τον προσδιορισμό των μηχανισμών συσχέτισης μεταξύ ροχαλητού και διαταραχών συμπεριφοράς των παιδιών και για την ανάπτυξη κατάλληλων προσεγγίσεων για τη θεραπεία τους.

Πηγή: sputnik

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου