Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Το παιχνίδι της ζωής του: Εννιάχρονος στην Ταϊλάνδη παίζει μποξ για να ζήσει την οικογένειά του

Ο “Τάτα” Πεατσοράι είναι ένας από τους πολλούς ανήλικους Ταϊλανδούς που συμμετέχουν σε αγώνες παιδιών στην ασιατική χώρα.

Στην Ταϊλάνδη αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 300.000 παιδιά, κάτω των 15 ετών, που είναι πυγμάχοι σύμφωνα με τα στοιχεία της Επαγγελματικής Πυγμαχικής Ομοσπονδίας της χώρας.

Ένα από αυτά είναι και ο 9χρονος Πορνπάταρα «Τάτα» Πεατσοράι.Ο «Τάτα» ανυπομονεί να επιστρέψει στα ρινγκ, καθώς λόγω του κορονοϊού η σεζόν έχει διακοπεί εδώ και πέντε μήνες.

Το ζήτημα είναι όμως πως ο μικρός πυγμάχος ζει την οικογένεια του με τα χρήματα που κερδίζει από τους αγώνες.

«Κουβαλητής» ετών εννιά

«Όλα τα χρήματα που κερδίζει μου τα δίνει, τις πληρωμές και τα φιλοδωρήματα» λέει στο Reuters με καμάρι ο «Τάτα», προσθέτοντας ότι «είμαι περήφανος που είμαι πυγμάχος και φέρνω λεφτά στη μαμά μου».

«Δεν μπορώ να παίξω μποξ, ούτε να προπονηθώ... Βοηθάω τη μαμά πουλώντας πράγματα» λέει με παράπονο ο μικρός, καθώς ο κορονοϊός έχει σταματήσει την αθλητική δραστηριότητα στη χώρα.



Μαζί με τον «Τάτα» και τη μητέρα του μένει και η 16χρονη αδερφή του, Πουμράπι, επίσης πυγμάχος στην εθνική ομάδα.

Η οικογένεια ευελπιστεί ότι στο μέλλον ο μικρός θα γίνει επαγγελματίας στο «Muay Thai» (σ.σ. Είδος μικτών πολεμικών τεχνών πολύ δημοφιλής στη χώρα) ή θα εκπροσωπήσει τον στρατό ή την αστυνομία κερδίζοντας βαθμούς και χρήματα.

«Συνήθως μου δίνει το εισόδημα του και μερικές φορές θέλει και να του αγοράσω παιχνίδια» λέει η 40χρονη μητέρα του, Σούριπορν Έιμπονγκ.

Οι ειδικοί χτυπούν «καμπανάκι»
Ανεξαρτήτως του πόσο ηθικό είναι μια οικογένεια να βιοπορίζεται ουσιαστικά από έναν ανήλικο, οι γιατροί προειδοποιούν πως η πυγμαχία σε αυτές τις ηλικίες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη του παιδιού ή ακόμα και χρόνια νευρολογικά προβλήματα, ζημιές στον εγκέφαλο και αναπηρίες.

Στο μεταξύ, ένα παιδί το μόνο που χρειάζεται για να αγωνιστεί είναι η γονική συναίνεση.

Η μητέρα του πάντως δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες λέγοντας πως οι πυγμάχοι ξέρουν να προφυλάσσονται. «Δεν τραυματίζονται συχνά στην παιδική πυγμαχία, έχω εμπιστοσύνη στο σύστημα».

Η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού

Το 2018 σε ένα τουρνουά που έπαιξε και ο «Τάτα», ένας 13χρονος πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία, αν και σύμφωνα με τη Σούριπορν έφταιγε ο διαιτητής που άργησε να επέμβει.

Ο Αντισάκ Πλιτπονκαρνπίμ, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Παιδιού και Οικογένειας στο πανεπιστήμιο του Μαχιντόλ είναι επικεφαλής μιας έρευνας που έκανε ακτινογραφίες στους εγκεφάλους 250 παιδιών-μποξέρ.

Τα ευρήματα ήταν σοκαριστικά, καθώς αποκαλύφθηκαν εκτεταμένες βλάβες που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στον εγκέφαλο και στη γνωστική ικανότητα.

«Οι γονείς που βασίζουν το εισόδημα τους σε παιδιά 8 και 9 ετών πρέπει να αναρωτηθούν το τι ακριβώς ζητάνε από αυτά» είπε χωρίς περιστροφές ο Αντισάκ.

Πάντως, η προσπάθεια κάποιων νομοπαρασκευαστών να απαγορεύσουν διά νόμου την πυγμαχία στα παιδιά κάτω των 12 ετών έπεσε στο κενό, καθώς οι αγώνες είναι πολύ δημοφιλείς και φέρνουν έσοδα.
«Είμαι από χαμηλή κοινωνική τάξη και ίσα που τα βγάζω πέρα οικονομικά, ενώ δεν έχω αποταμιεύσεις και φανταχτερά σπίτια. Το μέλλον του “Τάτα” είναι στην πυγμαχία» λέει η μητέρα του και μας επαναφέρει στη θλιβερή πραγματικότητα.

Πηγή: sputniknews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου