Δεν υπάρχουν εύκολα και δύσκολα θέματα αλλά εύκολοι και δύσκολοι τρόποι για να τα μεταδώσεις, όπως αποδεικνύει σε κάθε δράση του το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το οποίο αποτελεί έναν φωτεινό πυλώνα εκλαϊκευμένης γνώσης για όποιον θέλει να εξερευνήσει το σύμπαν που μας περιβάλλει. Με τα νέα δεδομένα της πανδημίας μπορεί να μην έχουμε πρόσβαση στα περίφημα τηλεσκόπια των κέντρων αλλά το ταξίδι στο διάστημα δεν αναβάλλεται: διαδικτυακές συναντήσεις για μικρούς και μεγάλους οργανώνονται τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κάνοντας την αστρονομία διασκέδαση για όλη την οικογένεια απ’ τον καναπέ του σπιτιού.
Οι αστρονόμοι των Κέντρων Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μαζί με εξειδικευμένους επιστήμονες άλλων κλάδων, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, προσκαλούν τους ενήλικες σε τηλεδιασκέψεις (γκρουπ των τριάντα ατόμων), στις οποίες πέρα από θεωρία περιλαμβάνεται και δράση: πρωινή ηλιακή και νυχτερινή αστρονομική παρατήρηση με ψηφιακά μέσα, καθώς και αναλυτική παρουσίαση των σύγχρονων και παλαιών οργάνων παρατήρησης. Κάθε Κυριακή του Νοέμβρη στις 10 π.μ. (μέσω της πλατφόρμας Zoom).
Ο κόσμος της αστρονομίας ανοίγεται, επίσης, σε νέους εξερευνητές 7-11 ετών, κάθε Σάββατο (από 28/11 έως 19/12): απ’ τον Ήλιο στο πλανητικό μας σύστημα κι από τα αστέρια στους μακρινούς γαλαξίες, οι αλυσιδωτές θεματικές ιντριγκάρουν, απαντώντας σε ερωτήματα όπως πώς δημιουργείται το σέλας, τι είναι οι ηλιακές καταιγίδες και πώς θα βλέπαμε ένα ηλιοβασίλεμα από τον Άρη. Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου, μάλιστα, είναι προγραμματισμένη παρατήρηση (με φυσική παρουσία) απ’ το τηλεσκόπιο Δωρίδη στο λόφο της Πνύκας, για το οποίο σημειώνεται πως αν παραμείνει το lockdown θα μεταδοθεί διαδικτυακά.
Περισσότερες πληροφορίες, κόστος συμμετοχής & κρατήσεις θέσεων στο 2103490160 (Δευτ.-Παρ.: 10 π.μ.-2 μ.μ.) ή στο visitorcenter@noa.gr.
Πηγή: Αθηνόραμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου