Τα τελευταία χρόνια οι αστυνομικές αρχές στη Γερμανία έχουν να αντιμετωπίσουν το εξής πρόβλημα: παιδιά και νέοι γίνονται οι ίδιοι διακινητές γυμνών φωτογραφιών ή βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου μέσω διαδικτύου. «Πέρυσι τα στοιχεία ξεπέρασαν κάθε όριο», ανέφερε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa o Γιοχάνες Λουφ, επικεφαλής της ομάδας εγκληματολογικών ερευνών της βαυαρικής αστυνομίας. Η ομάδα του πραγματοποίησε έρευνα με αντικείμενο την παιδική πορνογραφία και κατέληξε σε ανησυχητικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία ο αριθμός των υπόπτων για αδικήματα που σχετίζονται με παιδική πορνογραφία κάτω των 21 ετών έχει αυξηθεί σε όλη τη Γερμανία περίπου κατά 125%. Τ0 2019 ο αριθμός τους έφτασε στις 7.584, ενώ το 2018 οι καταγεγραμμένοι ύποπτοι ήταν 3.316.
«Τα στοιχεία αλλάζουν από χρονιά σε χρονιά» αναφέρει ο Λουφ. «Υπάρχουν ηλικίες και κάτω των δέκα ετών». Επίσης ο αριθμός των μη καταγεγραμμένων περιστατικών ενδέχεται να είναι υψηλότερος. Συνήθως μάλιστα τα «ευρήματα» προκύπτουν κατά τύχη. Για παράδειγμα όταν στο πλαίσιο ερευνών για ναρκωτικά με ανήλικους δράστες, αστυνομικοί μπορεί να εντοπίσουν στα κινητά τους υλικό παιδικής πορνογραφίας. «Αυτή η τάση έχει καταγραφεί εδώ και κάποια χρόνια» σημειώνει ο εγκληματολόγος και ειδικός σε θέματα διαδικτυακού εγκλήματος Τόμας Γκάμπριελ Ρούντιγκερ από τη Σχολή Αστυνομίας του Βρανδεμβούργου. «Ένα βασικό στοιχείο που πλέον γνωρίζουμε για το πεδίο της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο είναι ότι οι ανήλικοι μπορεί να είναι όχι μόνο θύματα αλλά και θύτες».
Αυξημένοι κίνδυνοι για τα παιδιά στο ίντερνετ
Ακόμη και σήμερα σπάνια γίνονται σε βάθος συζητήσεις με τα παιδιά για το τι μπορούν να κάνουν στο διαδίκτυο και τι όχι. «Μέχρι στιγμής η τάση ήταν να λέμε στα παιδιά: προσέξτε μην γίνεται θύματα στο διαδίκτυο. Είναι πιο δύσκολο να τους πούμε: προσέξτε να μην γίνεται και θύτες!». Σύμφωνα με τη βαυαρική αστυνομία ένας λόγος που εξηγεί τον αυξημένο αριθμό ανήλικων δραστών έχει να κάνει με τη διάδοση της χρήσης smartphone, ήδη από μικρή ηλικία. Συχνά μαθητές ποστάρουν και μοιράζονται γυμνές φωτογραφίες μέσω WhatsApp ή βγάζουν σέλφι δείχνοντας τα γεννητικά τους όργανα.
‘Όπως παρατηρεί ο Ρούντιγκερ, μέχρι σήμερα το Ποινικό Δίκαιο δεν έχει σαφείς απαντήσεις για το τι περιεχόμενο επιτρέπεται να κυκλοφοφεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Πριν από είκοσι χρόνια για παράδειγμα δεν θα γινόταν δεκτό ότι κάποιος ακούσια διαθέτει υλικό παιδικής πορνογραφίας» αναφέρει ο Γερμανός εγκληματολόγος. Σήμερα τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα και όπως επισημαίνει, αν για παράδειγμα ένας ανήλικος στείλει ένα βίντεο ή μια φωτογραφία πορνογραφικού περιεχομένου σε τσατ συμμαθητών, αυτόματα όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτό μπορεί να γίνουν συνένοχοι. Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν βέβαια και «κλασικές» κατηγορίες δραστών, όπως ένας 17χρονος που απειλούσε 11χρονο κορίτσι με τη δημοσίευση γυμνών φωτογραφιών του. Πέρυσι επίσης η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Γερμανίας μετά από έρευνες σε υπολογιστές 21 υπόπτων για διακίνηση μέσω ίντερνετ υλικού παιδικής πορντογραφίας, εντόπισε μέσα σε αυτούς και έναν 14χρονο.
Η ευθύνη των γονιών
Ο Γιοχάνες Λουφ από την πλευρά του απευθύνει έκκληση προς τους γονείς να λάβουν το θέμα πολύ σοβαρά και να επισημάνουν στα παιδιά τους ότι δεν μπορούν να μοιράζονται έστω με φίλους τους γυμνές φωτογραφίες ή φωτογραφίες των γεννητικών τους οργάνων μέσω ίντερνετ. «Η προστασία των προσωπικών δεδομένων περιλαμβάνει και την προστασία των προσωπικών αρχείων. Έτσι αν ένα αρχείο είναι κάπου αποθηκευμένο, δεν μπορεί να διατίθεται και στο διαδίκτυο», αναφέρει ο Ρούντιγκερ. Ως μόνη λύση για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων, ο Γερμανός ειδικός θεωρεί την ανάπτυξη δεξιοτήτων σωστού χειρισμού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί υπάρχουν σοβαρά κενά. Γι αυτό και είναι μεγάλη η ευθύνη των γονιών, του σχολείου αλλά και της πολιτικής.
Μπρίτα Σούλτεγιανς, dpa
Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη
Πηγή: Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου