Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία: Καθολική πρόσβαση

Λίγο πριν τη λήξη της θητείας της Κυβέρνησης Ομπάμα, δημοσιεύθηκε στην Ομοσπονδιακή Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Federal Register) μια νέα νομοθεσία που απαιτεί από τους κινηματογράφους όλης της χώρας να παρέχουν υπότιτλους για Κωφούς και ακουστική περιγραφή για ανθρώπους με πρόβλημα όρασης σε κάθε ψηφιακή ταινία που διανέμεται με τέτοια χαρακτηριστικά προσβασιμότητας.

Παρόλο που ο νόμος για την αναπηρία (Disabilities Act) απαιτεί εδώ και καιρό να προσφέρονται τέτοιου είδους παροχές και βοηθητικά μέσα σε δημόσιες εγκαταστάσεις, εντούτοις το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε ότι προχώρησε στην αποσαφήνιση των υποχρεώσεων αυτών εκ μέρους των κινηματογραφικών αιθουσών, εξαιτίας των αμέτρητων παραπόνων που έλαβαν από την αναπηρική κοινότητα για την έλλειψη υποτίτλων και ακουστικής περιγραφής στους κινηματογράφους της χώρας.

Έτσι, με το νόμο αυτό, εξασφαλίζεται, σε εθνικό επίπεδο ότι οι άνθρωποι με προβλήματα ακοής και προβλήματα όρασης θα μπορούν να απολαύσουν πλήρως την παρακολούθηση ταινιών μαζί με τις οικογένειες και τους φίλους τους.

Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες καλούνται να εξοπλίσουν τα καθίσματα των κινηματογραφικών αιθουσών με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε οι υπότιτλοι ή η ακουστική περιγραφή να βρίσκονται στην αποκλειστική διάθεση του ατόμου που τα ζητάει. Επιπλέον, οι κινηματογραφικές αίθουσες οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό για τη διαθεσιμότητα αυτής της τεχνολογίας και να έχουν προσωπικό σε ετοιμότητα για να βοηθήσει με τον εξοπλισμό.

Εξαιρούνται οι κινηματογράφοι που προβάλλουν μόνο αναλογικές ταινίες, ενώ υπάρχουν και εξαιρέσεις για περιπτώσεις κατά τις οποίες η συμμόρφωση με τον κανονισμό «θα οδηγήσει σε υπερβολική επιβάρυνση ή σε θεμελιώδεις τροποποιήσεις». [https://goo.gl/aR626p]

Η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία-Movement of artists with disabilities αναγνωρίζει το δικαίωμα καθολικής προσβασιμότητας όλων των ανθρώπων στα έργα τέχνης και παλεύει, μόνη της με λιγοστούς καλούς φίλους, για τη διεκδίκηση και την εδραίωσή του. 
Ήδη από το 2011 ξεκινήσαμε να προβάλλουμε ταινίες με υπότιτλους SDH για Κωφούς/ές στα «ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΑ ΜΕ ΝΟΗΜΑ / SATURDAY NIGHTS FULL OF MEANING» που έλαβαν χώρα στο Θέατρο Κωφών Ελλάδος - Greek Deaf Theater.
Το 2014 έγινε πρεμιέρα της ταινίας του Πάνου Κούτρα «ΞΕΝΙΑ» (Xenia Movie) με ελληνικούς υπότιτλους για Κωφούς/ές. Η Κίνηση σε συνεννόηση με τον εκλεκτό δημιουργό πρότεινε στην Feelgood Entertainment η ταινία να προβληθεί στις 7 αίθουσες με ελληνικούς υπότιτλους για Κωφούς/ές. Το DCP της ταινίας ήταν διαθέσιμο και στους 7 κινηματογράφους, ωστόσο μόνο η Ταινιοθήκη της Ελλάδος / Greek Film Archive προχώρησε στην προβολή της ταινίας με τους υπότιτλους. Έγινε, έτσι, μια μικρή αρχή για την άρση του αποκλεισμού 35.000 περίπου Κωφών(και οχι μόνο) από την κινηματογραφική τέχνη, την οποία ακολούθησαν κι άλλες ταινίες, μετά από προτροπή της Κίνησης, όπως η «Τετάρτη 04:45» του Αλέξη Αλεξίου, «Ο Νοτιάς» (Mythopathy-Νοτιάς) του Τάσου Μπουλμέτη και «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου.

Στη συνέχεια και μέσα από τη συνεργασία μας με κορυφαίους κινηματογραφικούς θεσμούς, όπως Athens International film festival Νύχτες πρεμιερας, Athens Open Air Film Festival, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Thessaloniki International Film Festival, ασκήσαμε πίεση και πετύχαμε καλύτερες συνθήκες προσβασιμότητας ενώ όλο και περισσότερες ταινίες άρχισαν να προβάλλονται με υπότιτλους SDH για Κωφούς/ές.
Με στόχο την ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων των ανθρώπων στην κινηματογραφική τέχνη γενικότερα, διοργανώσαμε και πραγματοποιήσαμε ενέργειες για τη μέγιστη δυνατή προσβασιμότητα, τόσο σε επίπεδο πρόσβασης στους χώρους προβολής όσο και σε επίπεδο παρακολούθησης των ταινιών, επιδιώκοντας τη δημιουργία προϋποθέσεων καθολικής προσβασιμότητας, αποδοχής της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και ισότιμης πρόσβασης στο κινηματογραφικό περιεχόμενο.
Η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία πρόσφερε μάλιστα πολλές φορές με δικά της έξοδα τις παροχές αυτές ενώ μετατρέψαμε τη βραβευμένη ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Μικρά Αγγλία - Η ταινία» με όρους καθολικής προσβασιμότητας, η οποία ήταν η πρώτη ελληνική ταινία στα 100 χρόνια Ελληνικού κινηματογράφου που προβλήθηκε στο πλαίσιο του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας το 2015 με υπότιτλους για Κωφούς/ές και Ακουστική Περιγραφή για ανθρώπους με προβλήματα όρασης.
Έκτοτε, η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία έχει μετατρέψει αρκετές ταινίες με όρους καθολικής προσβασιμότητας, όπως «The Sentimentalists - Οι Αισθηματίες» του Νίκου Τριανταφυλλίδη, «Ο Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου, «Μια ζωή την έχουμε» του Γιώργου Τζαβέλα, καθώς και τα ντοκιμαντέρ «Ο Αγώνας των Τυφλών» της Μαίρης Χατζημιχάλη-Παπαλιού και «90 Χρόνια ΠΑΟΚ - Νοσταλγώντας το μέλλον» του Νίκου Τριανταφυλλίδη.
Τον Ιούλιο του 2015, επίσης, πραγματοποιήσαμε 2 σεμινάρια για την Προσβασιμότητα στον Κινημ/φο στο πλαίσιο του Athens Film Lab! Η εκπαίδευση, με δικαιωματική προσέγγιση και τεχνική αρτιότητα, των επαγγελματιών της ελληνικής κινημ/φικής κοινότητας σε θέματα προσβάσιμου κινηματογράφου είναι άκρως σημαντική! Το σεμινάριο σχετικά με τον Υποτιτλισμό για Κωφούς και Βαρήκοους Θεατές (SDH) παρουσίασε η Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη, εξειδικευμένη μεταφράστρια και καθηγήτρια στις τεχνολογίες σχετικές με την Προσβασιμότητα, ενώ το Masterclass Ακουστικής περιγραφής στον Κινηματογράφο ανέλαβε ο Θανάσης Παπαντωνόπουλος, παραγωγός προσβάσιμου αναπηρικού προγράμματος και ακουστικός περιγραφέας. 
Ωστόσο, όσο «μεγάλα» κι αν είναι τα βήματα που κατορθώσαμε να κάνουμε στον τομέα αυτό, άλλο τόσο είναι και «μικρά». Η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία ανέδειξε την ανάγκη, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Εφαρμόσαμε τον τρόπο και υποδείξαμε το σεβασμό απέναντι στο δικαίωμα, αλλά δεν αρκεί. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τα Φεστιβάλ και τις δικαιωματικές προβολές μας, αλλά απ' ό,τι φαίνεται ούτε αυτό αρκεί. Διανομείς, αιθουσάρχες, σκηνοθέτες, παραγωγοί, μπορεί να δηλώνουν διακηρυκτικά δίπλα μας, αλλά δεν περνούν εύκολα από τη θεωρία στην πράξη και στην εφαρμογή του δικαιώματος στην καθημερινότητά μας. 
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε ξεκάθαρα ότι ο λόγος που προχώρησε σε αυτά τα μέτρα ήταν λόγω της πίεσης και των χιλιάδων παραπόνων που δέχονταν καθημερινά από την αναπηρική κοινότητα.
Δε χρειάζεται πολλή σκέψη για να κατανοήσει κανείς ότι όταν σου στερείται ένα δικαίωμα πρέπει να το ζητήσεις, να το διεκδικήσεις και να συνεχίσεις να πιέζεις μέχρι να αποδοθεί. Εμείς τι κάνουμε;
Έχει φτάσει η στιγμή που χρειάζεται όλοι μαζί να ενώσουμε τις φωνές μας. Άνθρωποι με προβλήματα ακοής ή προβλήματα όρασης, κινητικά ανάπηροι αλλά και μη ανάπηροι, φίλοι και συγγενείς, άνθρωποι που έχουν το ήθος να αντιλαμβάνονται την έννοια της στέρησης του δικαιώματος. Μόνο αν ενώσουμε όλοι μαζί τις φωνές μας και διεκδικήσουμε το δικαίωμα, μόνο τότε θα ασκηθεί η σωστή πίεση. Μόνο έτσι θα κερδίσουμε. 
Κι όταν τα καταφέρουμε, θα διαπιστώσουμε ότι δεν έχουμε κερδίσει μόνο το δικαίωμα των Κωφών ή των ανθρώπων με προβλήματα όρασης. Θα έχουμε κερδίσει και κάτι ακόμη πιο πολύτιμο. Τη δύναμη και την πίστη ότι όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να διεκδικήσουμε τα θεμελιώδη δικαιώματά μας. Τα δικαιώματα των κινητικά αναπήρων, των γυναικών με αναπηρία αλλά και μη, και γενικά όλων των μειονοτήτων.
Πότε, επιτέλους, θα αφυπνιστούμε και θα σκεφτούμε βαθύτερα; Πότε θα αναλάβουμε την ευθύνη να ξεκολλήσουμε από τον παγωμένο χρόνο;

Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία

------------------
Απολογιστικό trailer Cinema4all:https://goo.gl/oHoXi8

Τα trailers του Thessaloniki International Film Festival σε προσβάσιμη μορφή με Ακουστική περιγραφή [AD: Audio Description] και υπότιτλους για Κ(κ)ωφούς και βαρήκοους [SDH: Subtitles for the Deaf or hard of Hearing]:
(με ελληνικούς υπότιτλους)
(με αγγλικούς υπότιτλους)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου