Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει θεατροποιημένα αποσπάσματα από το μυθιστόρημα του Βίκτορα Ουγκό στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αποστολής του οργανισμού
Θεατρική παράσταση ή εκπαιδευτικό πρόγραμμα, δεν έχει σημασία. Αυτό που ενδιαφέρει είναι πως το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος δίνει στους μαθητές των σχολείων του νομού Θεσσαλονίκης την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ένα από τα θεμελιώδη κείμενα στην ιστορία της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, τους «Άθλιους» του Βίκτορα Ουγκό, και ταυτόχρονα να πάρουν μια μυρωδιά από θέατρο που πολλοί από αυτούς δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ.
Περί τίνος πρόκειται; Ο Νίκος Βουδούρης, μουσικός, σκηνοθέτης και δάσκαλος, σταθερός συνεργάτης του θεάτρου, διασκεύασε και σκηνοθέτησε το ογκώδες μυθιστόρημα του Ουγκώ για τις ανάγκες της σχολικής τάξης. Με γνώμονα τις προσλαμβάνουσες των μαθητών της 5ης και της 6ης Δημοτικού και των τριών πρώτων τάξεων του Γυμνασίου δημιούργησε το θεατρικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ξετυλίγονται σκέψεις και προβληματισμοί για διαχρονικά θέματα όπως η φτώχια και η ανισότητα.
Δύο λόγια για την υπόθεση:
Στο Παρίσι και στη γαλλική επαρχία των αρχών του 19ου αιώνα, η μιζέρια και η εξαθλίωση αποτελούν κοινό τόπο. Σε αυτό το σκηνικό διαδραματίζονται οι περιπέτειες του Γιάννη Αγιάννη αλλά και του διώκτη του, του αστυνόμου Ιαβέρη.
Η ταυτότητα της παράστασης:
Συγγραφέας: Βίκτωρ Ουγκώ
Διασκευή: Νίκος Βουδούρης
Σκηνοθεσία: Νίκος Βουδούρης
Επιμέλεια κειμένων: Δημήτρης Α Κολοβός
Βοηθός σκηνοθέτη: Γρηγόρης Τίλδης
Σκίτσα: Τηλέμαχος Κοσμέτσας
Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη
Ηθοποιοί: Ιορδάνης Αϊβάζογλου (Ιαβέρης), Μελίνα Αποστολίδου (Αφηγήτρια) Αναστασία Δαλιάκα (Τιτίκα), Παντελής Καλπάκογλου (Αφηγητής), Αντώνης Μιχαλόπουλος (Μάριος), Στέργιος Τζαφέρης (Γιάννης Αγιάννης).
Οι παραστάσεις – παρουσιάσεις πραγματοποιούνται στις τάξεις των σχολείων, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη αλλαγή στη διάταξη της αίθουσας και απευθύνονται σε μαθητές 5ης και 6ης τάξης του Δημοτικού και στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου.
Λόγω της αυξημένης συμμετοχής, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιεί μια επίσκεψη σε κάθε σχολείο που ανήκει στο πολεοδομικό συγκρότημα του νομού Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καλύψει μεγαλύτερο αριθμό σχολείων.
Επιπρόσθετα η υλοποίηση του προγράμματος θα δώσει προτεραιότητα σε σχολεία που το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος δεν είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί στο παρελθόν.
Έναρξη Προγράμματος: 8 Νοεμβρίου 2016 Διάρκεια: 45 λεπτά
Πηγή: newpost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου