Μπορεί να υποστηρίζουμε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις, αλλά πόσες φορές το τηρούμε στην καθημερινότητά μας; Τόσο εμείς, ως πολίτες, όσο και οι αρμόδιοι φορείς, δυστυχώς, πολλές φορές το ξεχνάμε.
Δικαίωμα στη θάλασσα δεν έχουμε μόνο οι αρτιμελείς για ψυχαγωγικούς ή και για θεραπευτικούς λόγους, αλλά και άνθρωποι με αναπηρία, με τη δραστηριότητα αυτή πολλές φορές να είναι απαραίτητη για την υγεία τους.
Από την πλευρά τους, οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι, τουλάχιστον σε μια δημόσια παραλία κάθε δημοτικής ενότητας, να έχουν διαμορφώσει ή κατασκευάσει όλες τις απαραίτητες υποδομές για την εξυπηρέτηση και τη διευκόλυνση πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία. Παράλληλα, οι υποδομές για ΑμεΑ είναι υποχρεωτικές σε παραλίες με γαλάζια σημαία, διαφορετικά αυτή δε δίνεται.
Μία επίσκεψή μας, όμως, τόσο στην παραλία της «Ανάστασης» όσο και σε εκείνη στη Μικρή Μαντίνεια, απέδειξε ότι τύποις υπάρχουν οι υποδομές και οι ταμπέλες.
Να σημειωθεί πως πριν από λίγες ημέρες, στη Βελίκα Θεσσαλίας, στη θέση «Πλατάνια», εγκαταστάθηκε και παραδόθηκε έργο που εξασφαλίζει την αυτόνομη πρόσβαση ατόμων με κινητικά προβλήματα χωρίς συνοδό. Ένα πρωτοποριακό έργο που κόστισε 90.000 ευρώ και θα έπρεπε να έχει ήδη ενταχθεί στο σχεδιασμό κι άλλων περιοχών.
Τι προβλέπεται
Σύμφωνα με το νόμο, σε έναν τουλάχιστον ανά Δημοτική Ενότητα από τους παραχωρηθέντες κοινόχρηστους χώρους αιγιαλού, παραλίας κ.λπ., καθώς και όπου υφίστανται λουτρικές εγκαταστάσεις, οι ΟΤΑ υποχρεούνται να προβούν στην τοποθέτηση ενός διαδρόμου, κάθετα προς την ακτογραμμή, ο οποίος θα επιτρέπει την είσοδο στο νερό των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων και θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία, ο οποίος θα έχει τις πιο κάτω τεχνικές προδιαγραφές:
α) Να αποτελεί προσωρινή κατασκευή
β) Να κατασκευάζεται ισόπεδα με το πέριξ έδαφος της ακτής
γ) Να κατασκευάζεται από μη τοξικά υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον, κατάλληλα για εξωτερική χρήση, ανθεκτικά σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, υγρασία, υπεριώδη ακτινοβολία κ.λπ.
δ) Να διαθέτει ομαλή, αντιολισθηρή και συνεχή επιφάνεια
ε) Να έχει πλάτος τουλάχιστον 1,5 μέτρου και τα όριά του να επισημαίνονται (επ’ αυτού) με συνεχή κίτρινη λωρίδα, πλάτους 10 εκατοστών
στ) Να κατασκευάζεται σε τέτοια θέση, ώστε η μέγιστη κατά μήκος κλίση να μην είναι μεγαλύτερη από 8%
ζ) Να φέρει σε επιλεγμένα σημεία και ιδιαίτερα στην αρχή και το τέλος, με επιδαπέδια σήμανση, το Διεθνές Σύμβολο Πρόσβασης και
η) Να τοποθετηθεί σε τέτοια θέση, ώστε να μπορεί να συνδέεται με τους εκτός αιγιαλού χώρους εξυπηρέτησης των ΑμεΑ (στάθμευσης, τουαλέτες κ.λπ.).
Οι ΟΤΑ υποχρεούνται επιπλέον να εξασφαλίσουν την ύπαρξη ενός τουλάχιστον χώρου υγιεινής (W.C.) και ενός αποδυτηρίου, μη μόνιμης κατασκευής, με διαστάσεις και εξοπλισμό που να επιτρέπουν τη χρήση τους από ΑμεΑ, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Οι χώροι αυτοί πρέπει να βρίσκονται στα όρια του κοινοχρήστου χώρου αιγιαλού, παραλίας κ.λπ. και να είναι προσβάσιμοι από τους διαδρόμους πρόσβασης και τους υπάρχοντες χώρους στάθμευσης.
Επίσης, υποχρεούνται να εξασφαλίσουν, εντός της εκτός αιγιαλού περιοχής στάθμευσης, έναν τουλάχιστον χώρο στάθμευσης αποκλειστικά για ΑμεΑ, ο οποίος να έχει τις απαραίτητες διαστάσεις, καθώς και ειδική επιδαπέδια και επιστήλια σήμανση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Άνευ ουσίας
Στην παραλία στην «Ανάσταση» έχει δημιουργηθεί εγκατάσταση για ΑμεΑ. Όμως, η αρχή της ξύλινης ράμπας απέχει αρκετά μέτρα από εκεί που σταματά το τσιμέντο, ενώ, όπως επισήμανε και η γραμματέας του Συλλόγου ΑμεΑ, Κυριακή Φωτοπούλου, σχεδόν πάντα στο χώρο μπροστά από τη ράμπα είναι σταθμευμένα οχήματα, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η πρόσβαση αυτοκινήτου ΑμεΑ. Επίσης, το τέλος της ράμπας απέχει αρκετά μέτρα από τη θάλασσα. Άρα, είναι αδύνατον να προσεγγίσει ένα αναπηρικό αμαξίδιο. Στην ίδια παραλία, η τουαλέτα που έχει εγκατασταθεί για ΑμεΑ είναι κλειστή με… λουκέτο και δε συνδέεται με τη ράμπα, που υποτίθεται συνδέει το πεζοδρόμιο με τη θάλασσα.
Τα ίδια και χειρότερα στην περιοχή της Μικρής Μαντίνειας. Επίσης έχει εκεί τοποθετηθεί μια τουαλέτα για ΑμεΑ, αλλά είναι κλειδωμένη με λουκέτο, ενώ είναι άφαντη η ξύλινη ράμπα που θα επέτρεπε σε αμαξίδιο να προσεγγίσει.
Όπως σημείωσε, μιλώντας στο «Θάρρος» η κα Φωτοπούλου, το καταλληλότερο σημείο για να κατασκευασθούν υποδομές, για την πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα, είναι ακριβώς δίπλα από τις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας, από την ανατολική πλευρά. Η πρόσβαση είναι ομαλή, τα οχήματά τους μπορούν εύκολα να προσεγγίσουν την παραλία και ήδη αρκετά άτομα, αλλά και ηλικιωμένοι, προτιμούν το σημείο αυτό.
Της Βίκυς Βετουλάκη
Πηγή: www.tharrosnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου