Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

uLogo: Ένα παιχνίδι για την εκμάθηση βηματικού προγραμματισμού σε μαθητές Δημοτικού


Οι φίλοι και συνάδερφοι καθηγητές Πληροφορικής Παύλος Τουκίλογλου και Θανάσης Πέτσος δημιούργησαν ένα παιχνίδι για την εκμάθηση βηματικού προγραμματισμού, το οποίο βασίζεται στη γλώσσα Logo και απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού.

Το παιχνίδι ονομάζεται uLogo και οι βασικές δυνατότητες του είναι:

Ο μαθητής προσπαθεί να προχωρήσει τον παίκτη του μέσα σε έναν κόσμο, παρακάπτοντας διάφορα εμπόδια, μέχρι να φτάσει στον τερματισμό. Για να κινηθεί ο παίκτης δημιουργεί ένα πρόγραμμα χρησιμοποιώντας ένα βασικό σετ εντολών, όπως στην γλώσσα Logo (μπροστά, πίσω, στρίψε κτλ).

Μπορεί να παίξει είτε μόνος του(single player) είτε με τους υπόλοιπους μαθητές που βρίσκονται στο εργαστήριο (multiplayer), αρκεί να βρίσκονται όλοι στο ίδιο δίκτυο. Το δικτυακό παιχνίδι λειτουργεί μόνο σε καθεστώς τοπικού δικτύου και δεν παίζει μέσω Internet. Η σύνδεση μάλιστα στο διαδίκτυο δεν είναι απαραίτητη.

Απαραίτητη προϋπόθεση για δικτυακό παιχνίδι πολλών παικτών είναι να εκτελεστεί η εφαρμογή σε κάποιον υπολογιστή του δικτύου (συνήθως του δασκάλου) και να ξεκινήσει ένα δικτυακό παιχνίδι σε λειτουργία Εξυπηρετητή, ορίζοντας τον κόσμο που θα παίξουν οι παίκτες και πόσοι θα είναι αυτοί. Οι υπόλοιποι υπολογιστές του δικτύου κάνουν αναζήτηση παιχνιδιού ως Παίκτες και συνδέονται έτσι πάνω στον εξυπηρετητή.

Ο δάσκαλος (ή και ο μαθητής) μπορεί να σχεδιάζει τους δικούς του κόσμους μέσω του ενσωματωμένου editor και να τους αποθηκεύει στον υπολογιστή του. Στην συνέχεια μπορούν οι μαθητές να παίζουν δικτυακά τους καινούργιους κόσμους.

Συγκριτικά με την αρχική έκδοση, έχει προστεθεί δυνατότητα για ζωντανή συνομιλία μεταξύ των παικτών καθώς και την εντολή Ενέργεια (με σύμβολο τον κεραυνό), η οποία χρησιμοποιείται για να πατηθεί κάποιος διακόπτης που πιθανόν να υπάρχει στον κόσμο και οποίος θα ανοίξει κάποια δίοδο.
Δυστυχώς η Unity στην τελευταία της έκδοση αποφάσισε να μην υποστηρίζει υπολογιστές με παλιές κάρτες γραφικών (πριν το 2004), οπότε ίσως σε κάποια παλιά εργαστήρια να μην τρέχει.

Μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν από την διεύθυνση: https://drive.google.com/file/d/0B1qELThM07s-eDlTQXFWNzIzbG8/edit?usp=sharing

Πολλά συγχαρητήρια στους καθηγητές για την αξιόλογη προσπάθεια τους!

Αν το χρησιμοποιήσετε στην τάξη και στον εργαστήριο σας, μπορείτε να αφήσετε τις εντυπώσεις ή/και τα σχόλια σας εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου