Το δικό της σπίτι απέκτησε μια ομάδα παιδιών με προβλήματα όρασης και πολλαπλές αναπηρίες στην Καλαμαριά.
Χάρη στην αυτοθυσία των γονιών τους που κατάφεραν να κάνουν το αδύνατο δυνατό, την αρωγή του δήμου Καλαμαριάς αλλά και τη βοήθεια μεμονωμένων ανθρώπων τα παιδιά με πολλαπλές αναπηρίες βρήκαν από τον περασμένο Ιανουάριο, στέγη για να μορφωθούν να απασχοληθούν και να μάθουν να συναναστρέφονται με τους γύρω τους. Η προσπάθεια άρχισε πριν από λίγα χρόνια και συνεχίζεται με την οικονομική στήριξη των ίδιων των γονιών αυτών των παιδιών που στην ουσία είναι και οι ιδρυτές αλλά και συντηρητές αυτής της πρωτοβουλίας.
«Η Αμυμώνη - Σύλλογος Θεσσαλονίκης» ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες, στα πρότυπα του Πανελληνίου Συλλόγου «Η Αμυμώνη» που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1993.
Το σχολείο βρίσκεται στην περιοχή της Καλαμαριάς καθώς ο δήμος παραχώρησε το οικόπεδο στο οποίο έγινε η ανέγερση του κτιρίου χάριν σε δυο πολύ μεγάλες δωρεές. Του Πανελληνίου Συνδέσμου Βιομηχανιών Μεταποίησης και Εταιριών Εμπορίας Καπνού και της Λευκοθέας Μάτη.
Μια μέρα στην Αμυμώνη
Το σχολείο δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τα υπόλοιπα που ξέρουμε, διότι έχει δασκάλους πρόγραμμα εκπαίδευσης και ομαδικές δραστηριότητες όλα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της αναπηρίας που έχει κάθε ένα από αυτά.
«Στόχος της εκπαίδευσης, είναι τα παιδιά να γίνουν πιο λειτουργικά, πιο αυτόνομα στην καθημερινότητά τους. Τις γνώσεις που θα πάρουν εδώ να τις μεταφέρουν στο σπίτι τους, στο περιβάλλον τους στην κοινωνία», εξηγεί στο ΠαρουσιάΖω ο γραμματέας του συλλόγου «Αμυμώνη», Νίκος Καζαντζίδης.
Το κέντρο φροντίδας, χωρίζεται σε τμήματα - τάξεις τα οποία αποτελούνται από 3 έως 5 άτομα. Σε κάθε τμήμα τα παιδιά δουλεύουν ομαδικά για να αναπτύξουν την κοινωνικότητα και τη συνεργασία μεταξύ τους αλλά και ατομικά ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού.
«Αυτό το έχουμε καταφέρει γιατί τα παιδιά λόγω της αναπηρίας τους, έλλειψης όρασης η κινητικής υστέρησης, έχουν μάθει να είναι κλεισμένα στον εαυτό τους, δηλαδή έχουν βασικά προβλήματα επικοινωνίας και αυτά πάμε να τα ξεπεράσουμε. Άρα όλες οι αίθουσες έχουν ένα βασικό εξοπλισμό που είναι ειδικά για αυτό το σκοπό», αναφέρει ο κ Καζαντζίδης.
Πως μαθαίνουν τα παιδιά
Τα παιδιά με προβλήματα όρασης, εκπαιδεύονται με συγκεκριμένο τρόπο αποκτώντας ικανότητες οι οποίες τα βοηθούν να αυτοεξυπηρετούνται. Συγκεκριμένα, όλες οι τάξεις κωδικοποιούνται με απτικά σύμβολα, δηλαδή με σύμβολα τα οποία γίνονται αντιληπτά δια της αφής και βρίσκονται τοποθετημένα έξω από τις πόρτες σε συγκεκριμένα σχήματα. Έτσι οι τάξεις είναι χωρισμένες σε τάξη τετράγωνο, τάξη κύκλο, τάξη τρίγωνο και τάξη αστέρια. Κατ' αυτό τον τρόπο τα παιδιά γνωρίζουν τις τέσσερις τάξεις με τις δικές τους ονομασίες.
«Για κάθε δραστηριότητα προσπαθούμε να βάλουμε σύμβολα δια της αφής, η ηχητικά για να κωδικοποιήσουν τα παιδιά τη ζωή τους, την καθημερινότητα και τις δραστηριότητές τους στο χώρο μας», εξηγεί ο κ. Καζαντζίδης.
Αίθουσες εκπαίδευσης
Κάνοντας μια βόλτα στο σχολείο «είδαμε» τον τρόπο που τα παιδιά μαθαίνουν . Στην αίθουσα μουσικοθεραπείας τα παιδιά με τη βοήθεια της μουσικής καταφέρνουν να νιώσουν καλύτερα και να επικοινωνήσουν, στο Γυμναστήριο γίνονται ομαδικές δραστηριότητες με ειδικά προγράμματα εκγύμνασης. Αυτό καλλιεργεί τη συνεργασία και την κοινωνικοποίηση των παιδιών.
Αίθουσα Snoezelen
Αυτός θεωρείται χώρος πολυαισθητηριακής εκπαίδευσης, καθώς μέσα από διάφορα οπτικά ερεθίσματα γίνεται προσπάθεια ώστε τα παιδιά να καταφέρουν να δείξουν ενδιαφέρον και να επικοινωνήσουν.
Τα λειτουργικά έσοδα του σχολείου προέρχονται από τακτικές εισφορές των γονέων και από μια μικρή επιχορήγηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Πέραν αυτών γίνεται προσπάθεια αξιοποίησης διάφορων προγραμμάτων χρηματοδότησης. Ένα εξ αυτών το οποίο έχει εγκριθεί, είναι ένα ετήσιας διάρκειας πρόγραμμα, της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).
Σε συνεργασία με το δήμο Καλαμαριάς, έχει ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ για απόκτηση εξειδικευμένου εξοπλισμού σε όλους τους χώρους του κτιρίου. «Έχουμε στενή συνεργασία με το δήμο και μάλιστα όλες οι αποφάσεις οι οποίες έχουν ληφθεί στο διοικητικό συμβούλιο για εμάς ήταν ομόφωνες», δήλωσε ο γραμματέας του συλλόγου Αμυμώνη.
Ο χώρος ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2013 με πρωτοβουλία των γονέων. Η λειτουργία του είναι εφάμιλλη του συλλόγου της Αθήνας αλλά και αντίστοιχων συλλόγων του εξωτερικού σε συνεργασία με το Blindeninstitut της Βαυαρίας, με το ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης και με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας .
Για τις ανάγκες λειτουργίας του σχολείου θα γίνει την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου συναυλία στο Παλαί ντε Σπόρ με τους Αλκίνοο Ιωαννίδη, Σωκράτη Μάλαμα Γιάννη Χαρούλη, Μελίνα Ασλανίδου, Μελίνα Κανά και Ελένη Τσαλιγοπούλου.
Επίσης στις 6 Απριλίου 2014 ο σύλλογος θα συμμετάσχει στον 9ο Διεθνή Μαραθώνιο Μέγας Αλέξανδρος. Φέτος δεν πρόκειται για απλή συμμετοχή αλλά για κάλεσμα του κόσμου να τρέξει μαζί με την ομάδα της Αμυμώνης στο Μαραθώνιο, στα 10 χλμ, στα 5 χλμ και στο 1 χλμ που είναι για μαθητές.
Ρεπορτάζ: Χάρης Παλάζης
Πηγή: παρουσιάΖω
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου