Σε αντίθεση με την υπάρχουσα εδώ και πολλά χρόνια πεποίθηση, η γέννηση παιδιών με καισαρική δεν μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της εγκεφαλικής παράλυσης. Στη μεγαλύτερη μέχρι τώρα έρευνα, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από δημοσιευμένες μελέτες που εξέτασαν περισσότερα από 3.800 παιδιά με εγκεφαλική παράλυση και περίπου 1.700.000 τυπικώς αναπτυσσόμενα παιδιά. Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική – είτε από επιλογή των γονέων τους, είτε για λόγους ιατρικούς- δεν ήταν λιγότερο πιθανό σε σχέση με τα παιδιά που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό να εμφανίσουν εγκεφαλική παράλυση.
Για περισσότερο από έναν αιώνα πιστεύαμε, χωρίς να υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις, ότι οι περισσότερες περιπτώσεις εγκεφαλικής παράλυσης οφείλονταν σε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου ή σε τραυματισμό κατά τον τοκετό, αναφέρει ο Alastair MacLennan του Πανεπιστημίου της Adelaide στην Αυστραλία που διεξήγαγε την έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο στο περιοδικό Obstetrics &Gynecology.
«Αυτή η συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας έδειξε ότι οι αιτίες που προκαλούν εγκεφαλική παράλυση δεν σχετίζονται τόσο με τον τρόπο που έρχεται το παιδί στον κόσμο (φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική). Επομένως, οι πραγματικές αιτίες πρέπει να βρίσκονται κάπου αλλού» λέει ο Mac Lennan.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι οι γενετικές ευπάθειες ή περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως μολύνσεις μπορεί να είναι υπεύθυνες για την αναπτυξιακή αναπηρία και καθιστούν αναγκαία την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος. Επιπλέον, τα ευρήματα αυτά μπορεί να επηρεάσουν και πολλές υποθέσεις που φτάνουν στα δικαστήρια, σύμφωνα με τον MacLennan, καθώς πολλές φορές η ευθύνη για την γέννηση ενός παιδιού με εγκεφαλική παράλυση. Επιρρίπτεται στον γιατρό (ιατρικό λάθος) καθώς θεωρείται ότι ένας τοκετός με καισαρική τομή θα μπορούσε να αποτρέψει την αναπηρία.
Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου