Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Παιδικά πάρτι και παιδιά με ΔΕΠ/Υ

Βοηθήστε το παιδί σας να γιορτάσει και να διασκεδάσει, χωρίς να χαθεί ο έλεγχος της κατάστασης. 

Όλοι έχουν γενέθλια και οι περισσότεροι κάνουν πάρτι. Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, οι κοινωνικές του δυσκολίες θα έχουν πολλές φορές σαν αποτέλεσμα να μην είναι καλεσμένο, κάτι που θα το στεναχωρεί ιδιαίτερα. 

Στα παιδιά μικρότερης ηλικίας οι γονείς έχουν άλλο άγχος. Τα παιδιά τους παίρνουν πρόσκληση, αλλά τους είναι τρομερά δύσκολο να συμπεριφερθούν με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο. Σε μερικά παιδιά δεν αρέσουν καθόλου τα πάρτι και δεν θέλουν να πηγαίνουν. Τα περισσότερα παιδιά, ωστόσο, θέλουν να πηγαίνουν, ακόμα και αν αυτό αποτελεί μια πρόκληση σε κοινωνικό και συναισθηματικό επίπεδο για αυτά.

«Ο γιός μου πήρε πρόσκληση για ένα πάρτι και ήθελε πολύ να πάει γιατί συμπαθούσε το παιδί που γιόρταζε. Αποδείχτηκε ότι ήταν laser –tag πάρτι. Η φασαρία, το σκοτάδι, ήταν όλα πολύ τρομακτικά και κουραστικά για αυτόν. Αν το πάρτι γίνεται σε πισίνα, δεν μπορεί να πάει γιατί μισεί το νερό ή πηγαίνει μόνο στο τέλος για την τούρτα. Πρέπει να τον αφήνουμε να επιλέγει ο ίδιος τι θέλει να κάνει και να τον βοηθάμε να μας εξηγεί, πότε και γιατί δεν θέλει να πάει». 

Πολλά στοιχεία ενός πάρτι είναι θέματα που επαναλαμβάνονται σταθερά σε κάθε πάρτι. Μπορείτε να προετοιμάσετε το παιδί για αυτά τα στοιχεία: το σβήσιμο των κεριών, το ευχητήριο τραγούδι, την προσφορά του δώρου, την αποχώρηση. Ειδικά η προσφορά του δώρου και ο σωστός τρόπος έκφρασης ευχών και ευχαριστιών συνήθως γίνεται για 9 στα 10 παιδιά με την καθοδήγηση και την παρότρυνση των γονιών εκείνη την στιγμή. Φυσικά, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τα παιχνίδια και τις δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια της γιορτής. Για αυτό το λόγο και οι περισσότεροι γονείς περιμένουν και εκείνοι στο χώρο της γιορτής έτσι ώστε να μπορούν να επέμβουν αν συμβεί κάτι.

Μικρό παιδί; Μικρό πάρτι.
Όταν το παιδί σας είναι μικρό, κάντε του και μικρά πάρτι. Καλέστε τους παππούδες, τα αδέρφια, τα ξαδέρφια και μερικά παιδιά που συνήθως παίζουν μαζί. Η εμπειρία του να είναι το παιδί στο επίκεντρο της προσοχής είναι υπερβολικά έντονη (δυσβάσταχτη) για πολλά παιδιά με ΔΕΠ/Υ και οι κοινωνικές απαιτήσεις για τον οικοδεσπότη (πχ να ευχαριστήσει για τα δώρα, να αφήνει τους άλλους να παίρνουν ή να κάνουν πρώτοι πράγματα) μπορεί να είναι υπερβολικά απαιτητικές. 

Κάντε μεγαλύτερα πάρτι έξω από το σπίτι, σε άλλο χώρο.
Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, θα χρειαστεί κάποια στιγμή να καλέσετε όλη την τάξη ή τουλάχιστον όλα τα αγόρια/κορίτσια, ανάλογα με το φύλο του. Μπορείτε να οργανώσετε ένα σύντομο πάρτι στην αυλή του σπιτιού (αν έχετε), σε κάποια πιτσαρία, σε κάποιο fast food. Τα περισσότερα παιδιά στη σύγχρονη εποχή φαίνεται να είναι εξοικειωμένα με τέτοιου είδους πάρτι και ξέρουν τι ακριβώς θα γίνει ανάλογα με τον χώρο/ πλαίσιο. Η επιλογή ενός τέτοιου χώρου είναι πολύ καλός τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι θα διοργανώσετε ένα «σωστό» πάρτι, σύμφωνα με τα κριτήρια της εποχής, και όχι ένα «περίεργο» πάρτι για το «περίεργο» παιδί σας. Η συγκεκριμένη λύση είναι βολική και επειδή δεν αφήνει τα παιδιά να εισβάλλουν στο σπίτι σας και να δουν όλα εκείνα για τα οποία το παιδί μπορεί να αισθανθεί άσχημα (πχ το πρόγραμμά του στο ψυγείο, τον πίνακα με τις επιβραβεύσεις/αυτοκόλλητα ή αστεράκια που κερδίζει). Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο το παιδί δεν θα χρειαστεί να δει τα άλλα παιδιά να πειράζουν τα πράγματά του, στοιχείο που μπορεί να τα ενοχλήσει. 

Πώς μπορεί το παιδί σας να συμμετέχει σε ένα πάρτι 

Τα παιδιά δεν συστήνονται λέγοντας το όνομά τους και δίνοντας το χέρι όταν συναντούν άγνωστα άτομα όπως κάνουν οι μεγάλοι. Τα παιδιά κάνουν γνωριμίες απλά μπαίνοντας στο παιχνίδι των άλλων. Ωστόσο, κάποια παιδιά δεν ξέρουν πώς να το κάνουν, με αποτέλεσμα είτε να το αποφεύγουν και να μένουν μόνα τους σε μια γωνιά είτε να το κάνουν με τέτοιο τρόπο που απομακρύνει τελικά τους άλλους. 

Εξηγήστε στα παιδιά σας τι μπορούν αν κάνουν σε αυτές τις περιπτώσεις.

1) Κάτσε κοντά σε δύο άτομα που μιλάνε μεταξύ τους και νομίζεις ότι θα ήθελες να τα γνωρίσεις. Απλά κοίτα τους και άκουγέ τους. Μην λες τίποτα.

2) Αν μιλούν για κάτι ενδιαφέρον, κάτσε δίπλα τους. Αν δεν σε ενδιαφέρει, απομακρύνσου. Δεν θα αισθανθούν άσχημα αν το κάνεις. 

3) Αν μείνεις κοντά τους, δες αν σε κοιτάνε ενώ μιλάνε, γιατί με αυτό τον τρόπο είναι σαν να σε προσκαλούν στη συζήτησή τους. 

4) Αν δεν σε κοιτάζουν, τότε μάλλον θέλουν να μείνουν μόνα τους. Δεν θα αισθανθούν άσχημα αν σηκωθείς και φύγεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου