Της Χριστίνας Πουλίδου στο protagon
Οι άνθρωποι με μερική ή ολική αναπηρία έχουν δικαίωμα στη σεξουαλικότητα και πώς μπορούν να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα; Στην Ελλάδα το ερώτημα μοιάζει εξωτικό, καθώς εδώ συζητούμε αν οι ΑΜΕΑ έχουν δικαίωμα στη ράμπα ή αν η προτεραιότητα ανήκει στα δίκυκλα και τα τετράτροχα... Στη Γαλλία, ωστόσο, το ερώτημα επανέρχεται – επί της εποχής της κυβέρνησης Φιγιόν το ερώτημα είχε απαντηθεί αρνητικά και τώρα οι άμεσα ενδιαφερόμενοι το επαναφέρουν, ελπίζοντας σε μια καλύτερη έκβαση.
Το θέμα της σεξουαλικότητας των ανάπηρων ανθρώπων είναι ένα ζήτημα-ταμπού για όλες τις κοινωνίες – "μπορούν οι παραπληγικοί να έχουν οργασμό;", "οι πνευματικά ανάπηροι έχουν σεξουαλικές ανάγκες;", είναι ερωτήματα που αιωρούνται σ΄ ένα σύννεφο άγνοιας και ασάφειας. Τα ερωτήματα αυτά είναι ταμπού ακόμη και για τις οικογένειες των ΑΜΕΑ, που αποφεύγουν να τα θίξουν ή να τα διερευνήσουν, διατηρώντας έναν προστατευτικό ρόλο, που φτάνει σε ευνουχιστικό βαθμό.
Ο/η «βοηθός σεξουαλικότητας» λοιπόν, βοηθά τους ανθρώπους που έχουν μια σωματική ή πνευματική αναπηρία να ανακαλύψουν τη σωματική ευχαρίστηση – με τη δερματική επαφή, το χάδι ή τον αυνανισμό. Ως «επάγγελμα» - λένε στην Ελβετία και στις ΗΠΑ όπου έχει νομοθετηθεί η συγκεκριμένη υπηρεσία - έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές. Στην Ελβετία λ.χ. επισημαίνεται ότι καταρχάς «βοηθός» δεν γίνεται όποιος το θέλει, αλλά μετά από αυστηρή επιλογή. Πρέπει να έχει λευκό ποινικό μητρώο, να έχει ορισμένες εκ των προτέρων γνώσεις για τους ανάπηρους, να μπορεί να εκφράσει σαφώς τα κίνητρά του/της και να αντιλαμβάνεται τη δουλειά του/της «με αξιοπρέπεια». Ο σύλλογος (SEHP) στη διετία 2008-2009 κατάρτισε επαγγελματικά 6 άνδρες και 6 γυναίκες – ένα σεμινάριο 300 ωρών (με μαθήματα ψυχολογίας, τεχνικής του μασάζ και εργαστήρια) κόστισε 2.500 ευρω, που καταβλήθηκαν από τους ενδιαφερόμενους, ενώ σημειώνεται ότι οι προσφερόμενες υπηρεσίες δεν καλύπτονται από τους ασφαλιστικούς φορείς.
Σε ένα αντίστοιχο σεμινάριο στην Αυστρία (που διοργανώνεται από την οργάνωση LIBIDA) δίνουν έμφαση στη συζήτηση ανάμεσα σε επαγγελματίες και ασκούμενους - για να μεταδοθεί η εμπειρία σε ηθικά, νομικά ή πρακτικά ζητήματα.
Η «σεξουαλική βοήθεια» (λένε τα σχετικά δημοσιεύματα) αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, όπου (το 1980) εμφανίστηκαν και τα σεξουαλικά υποκατάστατα. Στη δεκαετία του ΄90 ήταν στην Ολλανδία, όπου για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε η «σεξουαλική συντροφιά» των ανάπηρων ανθρώπων και ακολούθησαν η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο κι η Ιταλία.
Στη Γαλλία η «πρόσβαση στη σεξουαλικότητα» αποτελεί δικαίωμα αναγνωρισμένο σε νόμο του 2005, που ορίζει την «ισότητα δικαιωμάτων κι ευκαιριών» ανθρώπων αρτιμελών και ΑΜΕΑ. Ωστόσο, η γνωμοδοτική επιτροπή ηθικής (CCNE) το 2011 απάντησε αρνητικά στο σχετικό αίτημα – «δεν μπορούμε να θεωρήσουμε τους βοηθούς σεξουαλικότητας ως έναν επαγγελματικό κλάδο όπως τους άλλους, διότι τότε παραβιάζουμε την αρχή της μη εμπορίας του ανθρώπινου σώματος», είπαν. Ως εκ τούτου, ο κλάδος υπάρχει και λειτουργεί παράνομα, χωρίς να υπάγεται στο ασφαλιστικό σύστημα… Διότι η ανάγκη υπάρχει – σε σχετική μαρτυρία (Monde 12/3/2013) υπογραμμίζεται, ότι «η βοηθός σεξουαλικότητας μου χάρισε την εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και την αυτο-εκτίμηση, ψυχολογικά και σωματικά νιώθω καλύτερα».
Η επιτροπή ηθικής, όμως, είχε ιδιαίτερα εστιάσει στον «κίνδυνο καταχρήσεων» (τόσο από πλευράς βοηθών, όσο και από πλευράς των ΑΜΕΑ), ενώ είχε υπογραμμίσει τον κίνδυνο άσκησης εκβιασμών από τους βοηθούς, «όντας οι ίδιοι θύματα αυτής της κατάστασης». Κατά την άποψή της ο ρόλος του/της βοηθού δεν διαφοροποιείται από αυτόν της πόρνης – «ξεκινάμε τη συζήτηση με λάθος τρόπο», απαντούν οι ανάπηροι και διερωτώνται: «ξαφνικά, γιατί τόση σύνεση; Έχουμε ή δεν έχουμε δικαίωμα να αισθανθούμε όπως ακριβώς αισθάνονται όλοι οι άνθρωποι; Ποιος θα βοηθήσει τα ζευγάρια των ΑΜΕΑ να αποκτήσουν μια φυσιολογική οικογενειακή ζωή;», σημειώνουν και -καταληκτικά- θέτουν ένα ευθύ, σκληρό και αποδομητικό ερώτημα: «για την κοινωνία μας είναι αποδεκτό να είναι η μάνα αυτή που θα βοηθήσει τον γιο της - που έχει σύνδρομο Ντάουν - να αυνανίζεται κάθε βδομάδα;»…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου