Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εγκαλείται για ρατσισμό και φυλετικές διακρίσεις απέναντι σε δυνητικούς του φοιτητές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Guardian, το φημισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα είναι «προκατειλημμένο ενάντια σε σπουδαστές που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες όπως οι αφρικανοί», παρόλο που κι αυτοί είχαν όλα τα εφόδια και τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στις τάξεις του.
Όντως, τα στοιχεία που έφτασαν στα χέρια των δημοσιογράφων από τα αρχεία των αιτήσεων στο πανεπιστήμιο για τα ακαδημαϊκά έτη 2010 και 2011 δείχνουν πως, ανάμεσα στους σπουδαστές που πέτυχαν παρόμοιες βαθμολογίες στα A-Levels (οι αντίστοιχες παν-βρετανικές εξετάσεις των τελειοφοίτων του λυκείου), το πανεπιστήμιο έκανε προσφορά στο 25.7% των λευκών αιτούντων και μόλις στο 17.2% των μαθητών που έρχονταν από άλλες εθνικές μειονότητες.
«Τα νούμερα αυτά δείχνουν μια προκατάληψη του ιδρύματος απέναντι σε σπουδαστές, κάτι που αποτελεί αποτυχία του εκπαιδευτικού μας συστήματος», τονίζει ο βουλευτής των Εργατικών από το Τότεναμ, Ντέιβιντ Λάμι καταλήγοντας πως «είναι πλέον προφανές πως ένας μαθητής από μια εθνική μειονότητα ενδέχεται να μη δεχτεί προσφορά φοίτησης στην Οξφόρδη, ακόμη κι αν έχει τους ίδιους βαθμούς με ένα άλλο λευκό παιδί».
Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έγινε αίτημα στις πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ για να δοθούν παρόμοια στοιχεία στη δημοσιότητα, αίτημα που απορρίφθηκε από το πανεπιστήμιο επειδή κάτι τέτοιο «θα κόστιζε πολλα χρήματα».
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ρεπόρτερ της Guardian, και στο Κέιμπριτζ επικρατεί παρόμοια κατάσταση, σύμφωνα με εξέταση παλαιοτέρων αρχείων: συγκεκριμένα, για τα ακαδημαϊκά έτη 2007-2009, ανάμεσα στους αιτούντες του τμήματος Ιατρικής με ίδια βαθμολογία στα A-Levels, το πανεπιστήμιο έκανε προσφορά στο 35% των λευκών αιτούντων και μόλις στο 24% των μαθητών από άλλες εθνικές μειονότητες.
Το πανεπιστήμιο έχει κατηγορηθεί πολλάκις όχι μόνο για φυλετικό, αλλά και για ταξικό ρατσισμό: πριν μερικές εβδομάδες ένας νεαρός Βρετανός έκανε αγωγή κατά του πανεπιστημίου της Οξφόρδης επειδή, όπως καταγγέλλει, το ιστορικό πανεπιστήμιο«επιλέγει τους φοιτητές σύμφωνα με την περιουσία τους, προτιμώντας τους πιο εύπορους».
Ο Ντάμιεν Σάνον έκανε αίτηση για μεταπτυχιακό στα Οικονομικά και την Ιστορία κι έγινε δεκτός. Όμως μετά από επτά μήνες, το Κολέγιο Σεν Χιου δεν του επέτρεψε να σπουδάσει σ' αυτό επειδή δεν είχε τα χρήματα που το πανεπιστήμιο θεωρούσε απαραίτητα κονδύλια για να αντιμετωπίσει το κόστος διαβίωσης την Οξφόρδη για τη διάρκεια της φοίτησής του εκεί.
Η πολιτική της εν λόγω σχολής και του ίδιου του πανεπιστημίου είναι ότι όσοι δεν διαθέτουν 12.900 λίρες (15.000 ευρώ) ετησίως για έξοδα διαβίωσης, δεν είναι κατάλληλοι για εισαγωγή. Αυτό το ποσό συντίθεται από αρκετά έξοδα που ορίζονται στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου. Απαιτεί από τον επίδοξο φοιτητή να διαθέτει 7.250 λίρες (8.400 ευρώ) για ενοίκιο και οικιακό εξοπλισμό, ανεξαρτήτως του αν το πραγματικό του συμβόλαιο του ενοικίου του ορίζει λιγότερα χρήματα.
Πηγή: Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου