Μολονότι η επιθετικότητα δεν είναι τυπικό χαρακτηριστικό για όλα τα άτομα με αυτισμό, νέες έρευνες υποστηρίζουν ότι επηρεάζει ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων με αναπτυξιακές διαταραχές και δημιουργεί σημαντικές δυσκολίες και μακροπρόθεσμα προβλήματα.
Σε μελέτη των S. Hodgetts, D. Nicholas και L. Zwaigenbaum (“Home Sweet Home? Families Experiences With Aggression in Children With Autism Spectrum Disorders”, δημοσιευμένη στις 18/1/2013 στο περιοδικό Focus on Autism and other Developmental Disabilities) στον Καναδά, οι ερευνητές παρακολούθησαν 15 οικογένειες αγοριών ή εφήβων (ανδρών) με διαφορετικού βαθμού αυτιστική διαταραχή. Οι 9 από αυτές τις οικογένειες ανέφεραν ότι η επιθετικότητα ήταν ένα από τα θέματα που αντιμετώπιζαν.
Διεξήχθησαν συνεντεύξεις σε βάθος με τα άτομα που φρόντιζαν τα επιθετικά άτομα. Παράλληλα, οι ερευνητές πήγαν στα σπίτια των 8 από τις 9 οικογενειών, ενώ η 9η αρνήθηκε δηλώνοντας ότι «ντρέπονται για το κατεστραμμένο τους σπίτι».
Σε γενικές γραμμές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι οικογένειες που έρχονταν αντιμέτωπες με επιθετική συμπεριφορά βίωναν κοινωνική απομόνωση, είχαν άγχος για την ασφάλεια και την περιουσία των άλλων ανθρώπων, έλλειψη ξεκούρασης, περιορισμένη υποστήριξη από επαγγελματίες/ειδικούς και αυξημένα έξοδα για επιδιορθώσεις των καταστροφών και τροποποιήσεις των χώρων. Οι οικογένειες ένιωθαν τρομερό άγχος σχετικά με το εάν θα έβρισκαν κάποια κατάλληλη δομή διαβίωσης για το άτομο με αυτισμό τα επόμενα χρόνια, όταν θα γεράσουν.
Μολονότι η έρευνα ήταν μικρή, οι ερευνητές τόνισαν το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες στο να κατανοήσουμε τις καθημερινές εμπειρίες των οικογενειών που έχουν κάποιο αυτιστικό μέλος που εμφανίζει επιθατικότητα. Τα ευρήματα της παρούσας έρευνας υποδεικνύουν ότι οι οικογένειες δέχονται ελάχιστη υποστήριξη και βοήθεια, ενώ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τις επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό.
Οι γονείς αναφέρουν πολύ υψηλά επίπεδα κούρασης, «αβάστακτη εξάντληση», ενώ τουλάχιστον μια μητέρα παρομοίασε την καθημερινή της ζωής με «ισόβια φυλακή».
Μολονότι οι οικογένειες ήταν ικανοποιημένες με την βοήθεια που λάμβαναν τα παιδιά για τα βασικά συμπτώματα του αυτισμού, τόνιζαν το γεγονός ότι οι ειδικοί τούς πρόσφεραν ελάχιστη βοήθεια (γνώσεις και υποστήριξη) στα θέματα της επιθετικότητας, είτε μέσω φαρμάκων είτε μέσω συμπεριφορικών τεχνικών και συμβουλών.
Η συγκεκριμένη έρευνα των πανεπιστημίων της Alberta και του Calgary ελπίζει να ρίξει φως στην καθημερινότητα των οικογενειών αυτών και στην υποστήριξη που χρειάζονται.
«Είναι σημαντική η διαπίστωση ότι οι οικογένειες έχουν παρόμοιες καθημερινές εμπειρίες, μολονότι έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, και αυτές, αλλά και τα παιδιά τους πχ διαφορετική ηλικία και άλλο τύπο επιθετικής συμπεριφοράς» γράφουν οι ερευνητές. «Από την πλευρά των οικογενειών φαίνεται ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για πολυδιάστατη αντιμετώπιση των προβλημάτων επιθετικότητας που εμφανίζονται σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου