Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Οι καβγάδες των παιδιών σας

Αδερφικοί τσακωμοί και πώς μπορείτε να τους αντιμετωπίσετε - Οι αδερφικοί τσακωμοί μπορεί να αποτελούν έναν τρόπο αλληλεπίδρασης και συναισθηματικής επικοινωνίας για τα παιδιά, αλλά δεν παύουν να είναι ιδιαίτερα κουραστικοί για τους γονείς

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΑΣ είναι απαραίτητη όταν η εχθρική συμπεριφορά των παιδιών ξεπερνά τα όρια

Τι και αν τα παιδάκια σας είναι αγαπημένα μεταξύ τους και περνούν ώρες ολόκληρες παίζοντας αρμονικά μόνα τους· οι τσακωμοί και οι συγκρούσεις μεταξύ τους είναι αναπόφευκτοι. Σίγουρα, πολλές φορές, έχετε έρθει στη θέση να κάνετε τον διαιτητή στους καβγάδες των παιδιών σας. Οι αδερφικοί τσακωμοί μπορεί να αποτελούν έναν τρόπο αλληλεπίδρασης και συναισθηματικής επικοινωνίας για τα παιδιά, αλλά δεν παύουν να είναι ιδιαίτερα κουραστικοί για τους γονείς.


Όσο ενοχλητικοί, όμως, και αν είναι οι τσακωμοί αυτοί, δεν παύουν να είναι ευεργετικοί για τα παιδιά όταν συμβαίνουν σε λογικά πλαίσια και δεν περιλαμβάνουν οποιασδήποτε μορφής λεκτική ή σωματική βία. Μέσα από τους τσακωμούς αυτούς τα παιδιά μαθαίνουν να διεκδικούν πράγματα για τον εαυτό τους, να διαχειρίζονται τον θυμό και τον εκνευρισμό τους και να συνυπάρχουν με τους άλλους.

Συνήθως, οι αιτίες του καβγά έχουν να κάνουν με τη διεκδίκηση της αγάπης και της προσοχής των γονιών τους, αφού τα παιδιά αποζητούν την αποκλειστικότητα και των δύο. Επίσης, οι διακρίσεις που κάνουν οι γονείς προκαλούν έντονες αντιπαραθέσεις και αρνητικά συναισθήματα στα παιδιά. Ιδιαίτερο πρόβλημα για τους γονείς αποτελεί ο ερχομός του δεύτερου παιδιού στην οικογένεια, που θεωρείται ως απειλή από το πρώτο παιδί.

Ο γονεϊκός ρόλος σε αυτές τις διενέξεις είναι πολύ σημαντικός και πάντοτε κύριο μέλημα των γονέων πρέπει να είναι η ισόνομη κατανομή της προσοχής τους στα παιδιά. Η ζήλια και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα αδέρφια είναι φυσιολογικός, όπως και τα μικροκαβγαδάκια, αρκεί να επικρατεί η αγάπη και ηρεμία στη μεταξύ τους σχέση. Προσπαθήστε να κρατήσετε την ψυχραιμία σας καθώς δεν υπάρχουν αδέρφια που να μην τσακώνονται ποτέ και με απλές κινήσεις να βοηθήσετε τα παιδιά σας να βρουν την ισορροπία στη σχέση τους. Η παρέμβασή σας είναι απαραίτητη όταν η εχθρική συμπεριφορά των παιδιών ξεπερνά τα όρια.

•Αφήστε τα παιδιά σας να λύσουν τις διαφορές τους μόνα τους. Δώστε τους χρόνο και χώρο να τα βρουν μεταξύ τους και αντιμετωπίστε την κατάσταση ως παρατηρητές. Μην επεμβείτε και να μη βιαστείτε να πείτε το όνομα κανενός και προσπαθήστε να παραμείνετε αμερόληπτοι. Πάρτε θέση μόνο όταν πρόκειται για χειροδικία, υπενθυμίζοντας στα παιδιά ότι δεν πρέπει για κανένα λόγο να κάνουν κακό στους άλλους. Αφήστε τα παιδιά να συμφιλιωθούν μόνα τους και να συνεχίσουν αρμονικά το παιχνίδι τους.

Όταν ο τσακωμός δεν σταματά

•Όταν ο τσακωμός δεν σταματά και η ένταση δυναμώνει, παρόλο που προσπαθήσατε να αγνοήσετε το γεγονός, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι με ήρεμο τρόπο να στείλετε το κάθε παιδί σε διαφορετικό δωμάτιο μέχρι να ηρεμήσουν. Μπορείτε, επίσης, να στείλετε τα παιδιά στο ίδιο δωμάτιο και να τους απαγορέψετε να βγουν έξω, παρά μόνο εάν βρουν τη λύση στο πρόβλημα.

•Εάν ο τσακωμός προκλήθηκε εξαιτίας κάποιου αντικειμένου ή κάποιου παιχνιδιού, μια χρήσιμη λύση είναι να το πάρετε, έτσι ώστε να μην παίζει κανείς μαζί του.

•Στις περιπτώσεις που τα αδερφάκια δεν είναι δίδυμα και έχουν διαφορετικές ηλικίες προσπαθήστε να διακρίνετε τα πλεονεκτήματα του μεγαλύτερου έναντι του μικρότερου και το αντίθετο. Για παράδειγμα, μη θυμώνετε συνεχώς στο μεγαλύτερο παιδί με τη δικαιολογία ότι το άλλο παιδάκι είναι μικρό και δεν καταλαβαίνει, καθώς με αυτό τον τρόπο το μόνο που θα καταφέρετε είναι να επιδεινώσετε την κατάσταση.

•Θεσπίστε αυστηρούς κανόνες για το τι είναι αποδεκτή συμπεριφορά και τι όχι και προσπαθήστε να τους τηρείτε συστηματικά.

•Μια σημαντική τακτική, που επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, είναι να χωρίσετε τα παιχνίδια των παιδιών σε διαφορετικά πλαστικά κουτιά, ώστε το κάθε παιδί όταν θέλει να χρησιμοποιήσει κάτι που δεν είναι δικό του, να ρωτήσει αν μπορεί. Μέσα από αυτή την τεχνική το παιδί θα μάθει να μοιράζεται πράγματα, να δίνει τα δικά του αλλά και να σέβεται τα παιχνίδια που δεν του ανήκουν.

•Προσπαθήστε να μάθετε τα παιδιά σας να παίζουν μαζί. Μια καλή αρχή είναι να βρείτε κάτι που αρέσει εξίσου και στα δύο και να κάτσετε και εσείς μαζί τους να παίξετε. Σταδιακά εσείς αποχωρήστε και αφήστε τα μόνα τους να συνεχίσουν το παιχνίδι τους.

•Περάστε χρόνο με το κάθε παιδί σας ξεχωριστά και προσπαθήστε να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του καθενός, χωρίς να τα αντιμετωπίζετε ως ενιαία οντότητα.

Είστε το πρότυπο του παιδιού

•ΩΣ ΓΟΝΕΙΣ χρειάζεται να γνωρίζετε ότι αποτελείτε πρότυπο για τα παιδιά σας και η σχέση μεταξύ σας επηρεάζει πολύ και τη σχέση που δημιουργούν τα αδερφάκια μεταξύ τους. Ακόμη και αν είστε χωρισμένοι, προσπαθήστε να αποφεύγετε τις εντάσεις και τις συγκρούσεις. Πολύ συχνά οι τσακωμοί ανάμεσα στα αδέρφια αντανακλούν την κακή σχέση και τα προβλήματα που έχουν οι γονείς μεταξύ τους.

•Σημαντικό είναι να μάθετε στα παιδιά σας ότι ο σεβασμός στο άτομο που έχουμε απέναντί μας, είτε είναι ο αδερφός μας είτε κάποιος φίλος μας, είναι πολύ σημαντικός. Μάθετέ τους ότι πρέπει να σέβονται και να κατανοούν την πλευρά του άλλου. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί τόσο στη σχέση του με τα αδέρφια του όσο και στις μελλοντικές του κοινωνικές επαφές.

•Όταν τα παιδιά σας παίζουν μαζί χωρίς οποιαδήποτε προβλήματα, επαινέστε τα και εξηγήστε τους πόσο σημαντικό είναι να έχουν τη συντροφιά ο ένας του άλλου.

•Σε καταστάσεις μεγάλων συγκρούσεων βάλτε τα δυνατά σας να μη βγείτε εκτός εαυτού, κρατήστε την ψυχραιμία σας καθώς μόνο έτσι θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση με επιτυχία.

•Οι συχνοί τσακωμοί με επαναλαμβανόμενη τη χρήση βίας πρέπει να σας ανησυχήσουν. Ιδιαίτερα χρήσιμο θα ήταν να επισκεφθείτε κάποιον παιδοψυχολόγο να σας βοηθήσει πριν προκληθεί οποιοσδήποτε τραυματισμός στα παιδιά.

ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
christoforou.christiana@gmail.com
BSc Psychology, MSc
Developmental and
Educational Psychology 
 
Πηγή: sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου