Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Διημερίδα: «Θέατρο στην Εκπαίδευση: Εξελίξεις, πρακτικές, παραδείγματα».

Διημερίδα Θεατρικής Παιδείας σεμινάρια, στρογγυλό τραπέζι, συζήτηση, δρώμενα

Αθήνα, 31 Μαρτίου - 1 Απριλίου
τόπος: 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών
(Τσόχα & Φιλήμονος, Αθήνα - πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφ. Αλεξάνδρας, κοντινός σταθμός μετρό «Αμπελόκηποι»)
ώρες: Σάββατο 31/3: 9:00-17:00 & Κυριακή 1/4: 9:30-14:15

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση διοργανώνει διημερίδα θεατρικής παιδείας με εργαστήρια, στρογγυλό τραπέζι και συζήτηση γύρω από τις δράσεις του, με τίτλο: «Θέατρο στην Εκπαίδευση: Εξελίξεις, πρακτικές, παραδείγματα».

Οργάνωση: γραφείο Αθήνας, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Συνεργαζόμενοι φορείς: Γραφεία Πολιτιστικών Θεμάτων των Διευθύνσεων:
Α/θμιας Α’ Αθήνας, Α/θμιας Πειραιά, Β/θμιας Α' Αθήνας & Β/θμιας Ανατολικής Αττικής.

Σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική έρευνα και πρακτική το θέατρο στην εκπαίδευση στις διάφορες εκφάνσεις του συμβάλλει πολλαπλά στην εξέλιξη όχι μόνο του ατόμου, αλλά και της εκάστοτε κοινότητας και της κοινωνίας, μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρει για αυτοέκφραση, επικοινωνία, συνεργασία, πειραματισμό, συλλογική δημιουργία.
Από την ίδρυσή του και κατά τη διάρκεια της δεκατετράχρονης παρουσίας του το Δίκτυο φιλοδοξεί να συμβάλει θεωρητικά και πρακτικά ώστε να αποκτήσει το θέατρο κεντρική θέση στην εκπαίδευση στη χώρα μας. Στις δράσεις του επιδιώκει σταθερά τη συνεργασία και το διάλογο με κάθε ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό, επιστημονικό και καλλιτεχνικό φορέα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Έχει μάλιστα επιτύχει να αναγνωρίζεται η αξία του επιμορφωτικού έργου που υλοποιεί και να αποτελεί σημείο αναφοράς αρκετών μαχόμενων εκπαιδευτικών που αναζητούν λύσεις και μία πλατφόρμα ανταλλαγής σκέψεων και ιδεών για το ρόλο του θεάτρου στην ελληνική εκπαίδευση (τυπική και μη τυπική).
Σε μία κρίσιμη οικονομική και κοινωνική κατάσταση για τη χώρα μας και το εκπαιδευτικό της σύστημα, προσκεκλημένοι ομιλητές και σχολιαστές θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τη δική τους εμπειρία σχετικά με τις εξελίξεις για το θέατρο στην εκπαίδευση στην Ελλάδα, καταγράφοντας έτσι τις εξελίξεις σχετικά με την αξιοποίηση του θεάτρου στην εκπαίδευση, τόσο ως ξεχωριστού διδακτικού αντικειμένου, όσο και ως εργαλείου μάθησης και κοινωνικής παρέμβασης.
Παράλληλα, μέσα από τα βιωματικά εργαστήρια οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τα μέσα, τις μεθόδους και τις μορφές που μπορεί να έχει η αξιοποίηση του θεάτρου στην εκπαίδευση και θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν δραστηριότητες για την αξιοποίηση του θεάτρου στη διδασκαλία τους. Τα τρίωρα βιωματικά εργαστήρια χωρίζονται σε δύο χρονικές ζώνες και συντονίζονται από ανθρώπους του θεάτρου, θεατροπαιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς ειδικευμένους στο εκπαιδευτικό θέατρο.


Εισηγητές/εμψυχωτές
Εισηγητές στο στρογγυλό τραπέζι: Τάκης Τζαμαργιάς, Στέλιος Βγαγκές, Τζένη Καραβίτη.
Εμψυχωτές εργαστηρίων: Δημήτρης Αβούρης, Στέλιος Βγαγκές, Ιωάννα Γεωργακοπούλου-Στέλλα Γεωργουλέα-Βάλια Γκότση, Νίκος Γκόβας-Χριστίνα Κρίθαρη-Αλίνα Σαπρανίδου-Χάρης Χιώτης, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Μάρθα Κατσαρίδου–Koldo Vio, Άλκηστις Κοντογιάννη, Μαρία Λεωνίδα, Άννα Μερτζάνη, Αντιγόνη Παρούση, Ηρω Ποταμούση, Jean-Jaques Tesson, Μαίρη Τσαρέα.




Πρόγραμμα
Σάββατο 31-3-2012
08:45-09:30: Εγγραφές - Δηλώσεις εργαστηρίων
09:30-12:30: Α΄ κύκλος εργαστηρίων
12:30-13:30: Διάλειμμα
13:30-15:00: Στρογγυλό τραπέζι. Παρεμβάσεις από προσκεκλημένους σχολιαστές
15.00-15.20: Διάλειμμα
15:20-17:00: Παρουσίαση δράσεων/προγραμμάτων του Δικτύου, συζήτηση με τα μέλη και τους φίλους

Κυριακή 1-4-2012
09.30-10.00: προσέλευση – Δηλώσεις εργαστηρίων
10:00-13:00: Β΄ κύκλος εργαστηρίων
13.00-13.30: Διάλειμμα
13.30-14:00: Δρώμενο
14:00: Κλείσιμο εργασιών - Βεβαιώσεις

Οι περιγραφές των σεμιναρίων και τα βιγραφικά των εμψυχωτών/ομιλιτών θα ανρτηθούν άμεσα στην ιστοσελίδα www.TheatroEdu.gr

Σε ποιους απευθύνεται
Το σεμινάριο είναι δωρεάν, απευθύνεται σε 160 εκπαιδευτικούς, που είναι μέλη του Δικτύου ή υπηρετούν στις συνεργαζόμενες διευθύνσεις και οι θέσεις κατανέμονται ως εξής:
- Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση: 60 συμμετέχοντες (δίνεται προτεραιότητα στα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη)
- Συνεργαζόμενοι φορείς: από 25 συμμετέχοντες

Αιτήσεις - συμμετοχή
Κρατήσεις θέσεων γίνονται με αίτηση στον αντίστοιχο φορέα.
Παρακαλούνται τα μέλη του Δικτύου που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν να στείλουν τη φόρμα αίτησής τους μέχρι τις 23 Μαρτίου 2012 στη διεύθυνση του Δικτύου info@theatroedu.gr ή στο fax: 2106541600.
Οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια και να προσέλθουν στην ώρα τους, καθώς ο χαρακτήρας των εργαστηρίων είναι βιωματικός.
Βεβαιώσεις παρακολούθησης θα δοθούν μετά το πέρας της διημερίδας (Κυριακή, 14.00), μόνο στους συμμετέχοντες που έχουν παρακολουθήσει ολόκληρο το πρόγραμμά της διημερίδας.

Πληροφορίες: Info@theatroedu.gr,
Τηλ/φαξ: 2106541600 (καθημερινά μετά τις 6μμ), 2105779885 (Δευτέρα - Πέμπτη 6-8μμ)

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Συνεργαζόμενοι Φορείς: Γραφεία Πολιτιστικών Θεμάτων Διευθύνσεων
Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας
Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου