Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Βόλτα στο Περιβαλλοντικό Πάρκο του Νέστου

Εδώ και λίγους μήνες οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας και οι επισκέπτες της έχουν την δυνατότητα να περιηγηθούν στο Περιβαλλοντικό Πάρκου του ποταμού Νέστου, στο οποίο έγιναν οι "Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στο παραποτάμιο δάσος", όπως ονομάζεται το έργο που αποτέλεσε συνέχεια του έργου "Αποκατάσταση και ανάδειξη του παραποτάμιου δάσους Νέστου"(2009) .

Κοντά στον οικισμό Εράσμιο του Ν. Ξάνθης, το Πάρκο οργανώθηκε με υποδομές υπαίθριας ενημέρωσης και αναψυχής, φέρνοντας και πάλι το παραποτάμιο δάσος του Νέστου, ένα από τα μεγαλύτερα άλλοτε του είδους στη Μεσόγειο και το μοναδικό σήμερα σε έκταση φυσικό παρόχθιο δάσος της Ελλάδας, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Το έργο αναπτύχθηκε σε επιλεγμένη έκταση 450 στρεμμάτων και προσφέρει επιπλέον την δυνατότητα υπαίθριων δραστηριοτήτων και την διάβαση οργανωμένων μονοπατιών.

Το Περιβαλλοντικό Πάρκου Νέστου χωρίζεται σε 3 ζώνες:

Πρώτη ζώνη - Χώρος Υποδοχής
Εδώ θα βρούμε έναν αίθριο εκθεσιακό χώρο, οργανωμένο με πραγματικά αντικείμενα. Αυτό το άτυπο Μουσείο θα λέγαμε, ενημερώνει τον επισκέπτη του για το χρονικό της διαχείρισης του δάσους αλλά και για τα μηχανήματα και τις τεχνικές του παρελθόντος. Ακόμα, τα παιδιά θα έχουν στη διάθεσή τους, όχι μόνο το φυσικό περιβάλλον που τόσο έχουν ανάγκη, αλλά και περιβαλλοντικά παιχνίδια και ένα οργανωμένο παιδότοπο - παιδική χαρά, ενώ οι οικογένειες, οι παρέες και όλες οι ομάδες επισκεπτών θα μπορούν να κάνουν το πικ - νικ τους. Συνιστούμε ιδιαίτερη προσοχή με τα σκουπίδια.
Δεύτερη ζώνη - Arboretum, ο κήπος των φυτών
Γνωριμία και εκπαίδευση με τη σύνθεση του δάσους. 26 είδη δένδρων και 15 είδη θάμνων έχουν φυτευτεί σε συστάδες και ένα δίκτυο μονοπατιών διαχωρίζει τις ομάδες των φυτών και ορίζει κεντρικούς και επιμέρους εσωτερικούς και περιμετρικούς άξονες κυκλοφορίας. Τελευταία έργα που έγιναν σ' αυτό το χώρο είναι η τεχνητή λίμνη 500 τ.μ., που φυτεύτηκε με υδρόβια φυτά της περιοχής και το παρατηρητήριο άγριας φύσης που στήθηκε δίπλα της επιχειρώντας να προσφέρουν μια βιωματική εμπειρία του δάσους και της ζωής που στηρίζει.

Τρίτη ζώνη - Η προσομοίωση του δάσους
Μέσα από οργανωμένα μονοπάτια - και εδώ - ο επισκέπτης κινείται άνετα στο δάσος και παρακολουθεί την φυσική διαδοχή των ειδών του αρχέγονου δάσους καθώς απομακρυνόμαστε από την κοίτη του ποταμού. Μαλακόξυλα και σκληρόξυλα είδη συνδιαλέγονται με σημείο αναφοράς μια παλιά, δευτερεύουσα κοίτη του Νέστου ΒΑ του πάρκου.

Τέλος, στο πλαίσιο του έργου, συντηρήθηκε και εξοπλίσθηκε το αναψυκτήριο του πάρκου, κατασκευάστηκε το πωλητήριό του, τοποθετήθηκαν καθιστικοί πάγκοι και κάδοι απορριμμάτων σε επιλεγμένα σημεία και κατασκευάσθηκε το δασοφυλάκειο. Το κέντρο πληροφόρησης του πάρκου και ο χώρος προβολών θα σας τροφοδοτήσουν και με ενημερωτικό υλικό για το Περιβαλλοντικό Πάρκο. Όλα βρίσκονται στο χώρο υποδοχής του πάρκου.

Το Πάρκο αφορά όλους μας. Μπορούν να το επισκεφτούν, ιδιώτες, οργανωμένες ομάδες, σύλλογοι, σχολεία, κ.α.

Όσο για τους χώρους που μπορούν να αξιοποιηθούν επιχειρησιακά (αναψυκτήριο, πωλητήριο) καλό είναι να προχωρήσουν. Και θα προσφέρουν υπηρεσίες στους πολίτες και έσοδα στο κράτος.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Χορηγιών ΕΚΕ-Οικονομικών Ενισχύσεων Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. και υλοποιήθηκε από το Δασαρχείο Καβάλας και το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων, με τη συγχρηματοδότηση του ΕΟΧ και εθνικών πόρων. Στοίχισε 500.000 €. *

Πως θα φτάσετε
Θα προσεγγίσετε το Πάρκο κινούμενοι οδικώς από την Καβάλα προς την Ξάνθη. Σε περίπου 30 λεπτά συναντάτε τη νέα γέφυρα του Νέστου επί της Εγνατίας οδού. Αμέσως μετά τη γέφυρα ακολουθείστε την έξοδο προς τον οικισμό Θαλασσιά και κινηθείτε προς τα δεξιά, με κατεύθυνση προς το Άβατο και το Δασοχώρι. Στην πορεία θα συναντήσετε πινακίδες σήμανσης για το Περιβαλλοντικό Πάρκο, οι οποίες οδηγούν μέσω των οικισμών Εύλαλο, Άβατο και Εράσμιο στη είσοδο των παλαιών εγκαταστάσεων της «Φωνής της Αμερικής». Εδώ σταματά η άσφαλτος και ξεκινά προς τα δεξιά χωματόδρομος καλής βατότητας. Περίπου 1,2 χιλιόμετρα μετά, στην διασταυρωση, στρίψτε προς τα δεξιά και σε 700 μέτρα βρίσκεται η είσοδος του πάρκου. Ώρες λειτουργίας - Πληροφορίες
Στο Κέντρο Πληροφόρησης του Περιβαλλοντικού Πάρκου, βρίσκονται δύο δασοφύλακες που από τις 7.00 έως τις 15.00 σε καθημερινή βάση (πλην Σαββάτου και Κυριακής) θα σας παράσχουν πληροφορίες και θα βοηθήσουν στην περιήγηση σας.
Για να κλείσετε κάποιος ραντεβού για επίσκεψη - ξενάγηση, καθώς και για πρόσθετες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Δασαρχείο Καβάλας στο τηλέφωνο: 2510 461861.

Ευχαριστούμε την υπεύθυνη σχεδιασμού του έργου και υπεύθυνη Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης ΕΚΒΥ, κ. Μαρία Κατσακιώρη για τις πληροφορίες που μας παρείχε.

*Πρόσφατα ασχοληθήκαμε με ένα χώρο, πνεύμονα πρασίνου ασύγκριτο, στο Νομό Αττικής, το κτήμα των πρώην βασιλικών ανακτόρων στο Τατόι. Ερώτημα: δεν μπορεί να δοθεί ένα ανάλογο ποσό για να αξιοποιηθεί καλύτερα το Τατόι; Όταν μάλιστα έχει δοθεί υπερδιπλάσια χρηματοδότηση για να διασωθούν-συντηρηθούν κάποια έργα τέχνης των ανακτόρων.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου